De tunnel: winnaar van de Zilveren Griffel 2022

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

‘De tunnel’ is een verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, in 1940 om precies te zijn, wanneer de Blitz begint. Londen wordt nacht na nacht gebombardeerd, maandenlang. De mensen schuilen in de tunnels van de metro, ze slapen op de perrons, overnachten op de stilstaande rolstrappen en ze bivakkeren op het spoor. Op deze plek leren de vier hoofdpersonen uit dit boek elkaar kennen.

Quinn is vijftien jaar oud en ze is weggelopen van huis. Ze wil met een tas vol waardevolle sieraden de wereld veranderen.

Jay is alles verloren, de regels boeien hem dan ook geen zier.

Sebastian is de oudere broer van Quinn maar voor zijn familie bestaat hij niet meer.

Ella is de verteller van het verhaal, een meisje van veertien dat een jaar ziek zijn achter de rug heeft. Ze voelt zich niet gezien, alsof ze onzichtbaar is voor de wereld. Maar de tunnel brengt daar verandering in…

‘De tunnel’ in de winkel bekijken

1
De tunnel
Bekijk Bol.com
2
De tunnel
Bekijk Bol.com
3
De tunnel
Bekijk Bol.com

Over de auteur

Anna Woltz is geboren in Londen, maar ze groeide op in Den Haag. Haar carriére als schrijver begon al vroeg; al op haar vijftiende schreef ze voor een Volkskrant. Ze had een eigen column waarin ze vertelde over haar leven op school. Deze columns zijn later uitgebracht als bunder onder de naam ‘Overleven in 4B’.

Haar eerste kinderboek is uitgebracht in 2002 en had de titel ‘Alles kookt over’.
Anna Woltz heeft geschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Leiden. Nu is ze fulltime auteur met inmiddels al achtentwintig uitgebrachte boeken. ‘De spin en de sleutel’ is haar meest recente werk.

Haar boeken worden wereldwijd uitgebracht (al in achtentwintig verschillende talen).
Ze heeft al veel verschillende prijzen gewonnen; ‘Honderd uur nacht’ won de Nienke van Hichtum-prijs in 2015, ‘Gips’ kreeg de Gouden Griffel in 2016 en zowel ‘Alaska’ als ‘De tunnel’ kregen een Zilveren Griffel.

Informatie en beoordeling

Titel: De tunnel

Genre: historische jeugdroman

Auteur: Anna Woltz

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Querido

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 11 May 2021

ISBN: 9789045125084

Aantal pagina's : 232

  • Een heerlijke historische roman voor de jeugd.
5

Review

Anna Woltz weet wat haar lezers willen en dat is wat ze levert: een spannend verhaal met hekenbare personages. Een vleugje romantiek en een afgerond verhaal. Dit alles is te vinden in ‘De tunnel’. Daar voegt Woltz nog een beetje eruditie aan toe in de vorm van Quinn, de dood is een belangrijk thema dat hier behandeld wordt omdat het, helaas, toch echt onderdeel is van het leven. Er zit een stukje geschiedenis is maar ook met doorkijkjes naar het heden.

Mooi en knap gedaan weer!

 

 


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: