De vogel die tranen drinkt 1 – De Hartelozen – Review en uitleg

De vogel die tranen drinkt hartelozen koreaanse fantasy

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik ontving een WhatsApp-bericht van Imke over de Nederlandse vertaling van een boek dat ook wel de Koreaanse Lord of the Rings wordt genoemd: “De vogel die tranen drinkt – De hartelozen”. Natuurlijk nam ik meteen contact op met Luitingh-Sijthoff, de uitgever van het boek, en kreeg direct een review-exemplaar (e-book) opgestuurd. In dit artikel lees je mijn review en geef ik je wat achtergrondinformatie over dit boek! Het is een vrij complex verhaal met veel karakters, rassen en wezens. Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk samen te vatten voor je 😊.

Over het boek en de hele serie

“De vogel die tranen drinkt” (The Bird That Drinks Tears, 눈물을 마시는 새, Nunmureul masineun sae) is het eerste deel van een vierdelige fantasyreeks geschreven door Young-Do Lee. De serie, die oorspronkelijk in 2013 uitkwam in Korea, heeft sindsdien een enorme populariteit verworven. Nu is het eindelijk vertaald naar het Nederlands, zodat ook Nederlandse lezers kunnen genieten van deze epische verhalen. Naast “De vogel die tranen drinkt” zijn er nog drie vervolgdelen die de avonturen en complexe wereld verder uitdiepen. Lee Yeongdo heeft ook andere reeksen geschreven die zich afspelen in hetzelfde universum, wat zijn werk een rijke en uitgebreide mythologie geeft.

Wist je dat: “De vogel die bloed drinkt” is het vervolg op “De vogel die tranen drinkt” van Young-Do Lee. De serie, die oorspronkelijk in 2005 werd gepubliceerd, bestaat uit acht delen en speelt zich af in hetzelfde fantasierijke universum. Het verhaal onderzoekt de conflicten tussen macht en vrije wil in het Neo Arajit Rijk en is beroemd om zijn gedetailleerde wereld en Koreaanse mythologie-invloeden. “De hartelozen” is het eerste boek in de serie “De vogel die trainen drinkt. “

Samenvatting van het boek

Keigan Draca
Keigan Draca

“De hartelozen” is het eerste deel in de vierdelige fantasyreeks “De vogel die tranen drinkt”, geschreven door Young-Do Lee. Dit epische, Koreaanse fantasyboek is in eigen land mateloos populair. In het verhaal wordt Keigan Draca gevraagd om een gevaarlijke reddingsmissie te leiden naar de jungle van de Nhaga, een reptielachtig volk dat zich na een grote oorlog heeft afgezonderd. Keigan is een van de weinigen die het Nhaga-territorium kan betreden en overleven, maar deze missie brengt ongekende uitdagingen, vooral omdat hij een Nhaga moet redden. Wat volgt is een avontuurlijke reis door een wereld vol unieke wezens, gebaseerd op Koreaanse mythologie.

Wist je dat: Young-Do Lee naar verwachting nog twee vervolgdelen zal schrijven. Dit baseren fans op een raadsel in de serie over vier vogels: één die water dronk, één gif, één bloed en één tranen. Dit raadsel speelt een belangrijke rol in de thema’s van de boeken. Dit is ook de reden dat mensen de boeken binnen dit universum de “birds-serie” noemen.

Er komt zelfs een game

Krafton, de Koreaanse uitgever van PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), heeft een concepttrailer uitgebracht voor een nieuwe game gebaseerd op de fantasyroman “De vogel die tranen drinkt”. Hoewel de game nog niet officieel is aangekondigd, laat de trailer de magische sfeer zien die ze willen creëren. Krafton werkt samen met Iain McCaig, een kunstenaar bekend van Star Wars, om de stijl van de wereld te bepalen. Ze hebben ook plannen voor een graphic novel en een film.

Bekijk de trailer hieronder:

In de winkel bekijken

De eerste twee delen zijn al beschikbaar in het Nederlands

De rassen in “De vogel die tranen drinkt”

Mensen

Mensen de vogel die tranen drinkt

De mensen in het verhaal zijn een veelzijdig volk. Ze kunnen zich goed aanpassen aan diverse omstandigheden. Ze hebben het geloof in een onzichtbare en almachtige god, die ze leidt in hun zoektocht naar een nieuwe koning. Ondanks dat hun magische en fysieke krachten beperkt zijn in vergelijking met de andere rassen, compenseren ze dit door hun grote aantallen en hun vermogen om zich aan elke omgeving aan te passen. Hun verleden is doordrenkt met verhalen over het Arazi Koninkrijk, dat ze graag weer willen herstellen naar zijn vroegere glorie.

Nhaga

De vogel die tranen drinkt - Nhaga

De Nhaga zijn een mysterieus en koudbloedig ras met reptielachtige kenmerken. Ze geloven in een godin die hen leidt en hebben een uniek ritueel waarbij ze hun harten verwijderen om onsterfelijkheid te bereiken. Deze wezens zijn zeer gevoelig voor koude temperaturen en wonen daarom in de tropische jungle van Kiboren. Hun stille communicatie, genaamd Neam, maakt hen nog raadselachtiger. De Nhaga zijn zowel gevreesd als bewonderd om hun geheimzinnige rituelen en hun vermogen om in extreme omstandigheden te overleven.

Tokkebi

De vogel die tranen drinkt - Tokkebi

De Tokkebi zijn speelse en ondeugende wezens, geïnspireerd door de traditionele Koreaanse goblins. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor vuurmagi en leven in de vreedzame Citadel Chumunuri. Ze geloven in een god die zichzelf opoffert en zien de dood niet als iets angstaanjagends, maar als een doorgang naar een nieuw leven. Hierdoor zijn ze vaak onbevreesd en avontuurlijk. Hoewel ze bang zijn voor bloed en gevechten vermijden, maken hun vreugdevolle aard en hun magische krachten hen tot een fascinerend ras.

Rekkons

De vogel die tranen drinkt - rekkons

De Rekkons zijn een trots en krachtig volk met kenmerken die doen denken aan gigantische, mensachtige vogels. Ze geloven in een godin die hen aanspoort om hun ambities na te jagen door middel van levenslange uitdagingen. Met hun indrukwekkende fysieke krachten zijn ze formidabele krijgers, hoewel ze een grote angst hebben voor water. Ze smeden hun wapens in de beroemde Eindoven en hun leven draait om het streven naar perfectie in de strijd. Hun cultuur is doordrongen van eer en vastberadenheid, wat hen tot geduchte tegenstanders maakt in elke strijd.

Review

4

Summary

Ik geef “De vogel die tranen drinkt – De hartelozen” 4 van de 5 sterren. Het boek is een verfrissende afwisseling van de traditionele westerse fantasy met unieke wezens en volken. Ik vond vooral de dynamiek binnen de groep op hun queeste interessant. Ze moeten samenwerken ondanks hun wantrouwen en grote verschillen. De schrijver heeft een enorm rijke en diverse wereld vol verhalen, mythes en legendes gecreëerd. Soms kan het wat verwarrend zijn door de complexiteit. Toch blijft het over het algemeen vrij overzichtelijk. Ik miste af en toe wel wat meer verdieping in de emoties en gedachten van de karakters. Toch is het een boeiend en origineel boek dat zeker de moeite waard is om te lezen. Ik kijk alweer enorm uit naar de andere delen in deze serie, de eventuele game en de hype die daarna gaat volgen!

*De afbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt met behulp van AI door middel van text-to-image technologie. Ik heb hierin beschreven hoe ik denk dat deze rassen eruit zouden zien. Deze beelden zijn geheel gebaseerd op mijn eigen interpretatie van de rassen uit het boek.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: