De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje recensie

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Nombeko is alleen op de wereld: haar ouders zijn overleden, ze werkt al sinds ze klein was en ze kan niet lezen. Wat ze wel heel goed kan is tellen. Dit leidt haar weg uit Zuid-Afrika en naar het centrum van een wereldwijde politieke crisis. De koning van Zweden moet worden gered, er is een kussenfabriek in het spel, twee domme en identieke broers moeten helpen, er is een kist vol antilopevlees en nog veel meer bizarre en onnavolgbare elementen die bij elkaar weer een vreselijk absurd verhaal vormen, zoals we van Jonasson gewend zijn.  

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje samenvatting

Weer een nieuw verhaal van Jonas Jonasson, bekend van ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’.

‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ introduceert een nieuwe hoofdpersoon: Nombeko Mayeki. Ze is geboren in Soweto tijdens de apartheid. Ze begon met werken toen ze vijf jaar oud was, verloor haar ouders op haar tiende en op haar vijftiende wordt ze door een auto aangereden. Alle tekenen wijzen erop dat ze niet is weggelegd voor een mooi en zorgeloos leven. Wat haar rest is hard werken en zich proberen zo min mogelijk aan te trekken van alles wat haar gebeurt. Maar het lot beslist toch anders voor Nombeko.

Ze is namelijk een analfabete die wel heel erg goed kan tellen. Deze eigenschap brengt haar ver weg van Zuid-Afrika en leiden haar tot in de hoogste kringen van de internationale politiek. Nombeko slaagt erin om van de meest gevreesde geheime dienst ter wereld haar vijand te maken en precies op het moment dat de wereld haar het hardst nodig heeft, ze ze vast in een aardappelvrachtwagen…

‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ kopen

Over de auteur

Pär-Ola Jonas Jonasson is een Zweedse schrijver en journalist die vooral bekend is geworden door zijn boek: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Hij studeerde Zweeds en Spaans aan de universiteit van Göteborg en werkte tot 1994 als journalist voor het dagblad Smålandsposten in Växjö en voor het Zweedse avondblad Expressen. In 1996 richtte hij het succesvolle mediabedrijf OTW op.

De 100-jarige man was het debuut van Jonassen en dit boek was tegelijkertijd het best verkochte boek in Zweden in 2010. Dit boek is ook succesvol verfilmd.

Inmiddels heeft Jonasson 6 boeken op zijn naam staan. Al zijn werken worden wereldwijd vertaald.

Informatie en beoordeling

Titel: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Genre: Humor

Auteur: Jonas Jonasson

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Signatuur

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 15 September 2020

ISBN: 9789056726751

Aantal pagina's : 352

  • Bizar, geestig.
3.5

Summary

Het debuut van Jonasson, ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’, was origineel, geestig, luchtig en toch ook wel duister op momenten. Het was absurd en grappig. Maar in een poging het succes te evenaren, moet ik toch helaas concluderen dat het Jonasson in dit geval niet helemaal gelukt is. Het is echt best weer een leuk boek om te lezen, maar ongewild vergelijk ik het toch met zijn eerste succes en moet ik stellen dat de lat echt hoger ligt. De humor zit er zeker weer in maar het plot was dit keer iets te ver gezocht waardoor het voor mij niet helemaal tot leven kwam. Ik vond Nombeko wel een heerlijk personage!

Pluspunten

  • Geestig
  • Absurd
  • Prettige hoofdpersoon

Minpunten

  • Het plot is iets te ver gezocht

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: