Deel 1: High Fantasy en Epic Fantasy, dé aanraders!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Dit is deel 1 van de blog. Tijdens het schrijven ontdekte ik dat er zoveel te vertellen is over alle prachtige series die bestaan, dat het helemaal niet eens in één blog paste. In deze blog schotel ik je voor: Robert Jordan, Brandon Sanderson, Patrick Rothfuss, George R.R. Martin, Robin Hobb, Samantha Shannon en R.F Kuang. Benieuwd naar meer? Zie dan ook deel 2!

Wat is High Fantasy?

High Fantasy, ook wel epische fantasy is een subgenre waarin de verhalen zich afspelen in een andere wereld of in een andere dimensie. In tegenstelling tot de ‘low fantasy’ waar het verhaal zich altijd gewoon afspeelt op deze aarde. In bijna alle boeken krijg je een mooie kaart van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt.
In deze van de high fantasywereld zijn mythische wezens aanwezig: draken, weerwolven, elfjes, noem maar op. Het plot van deze verhalen kunnen makkelijk worden samengevat: de hoofdpersoon neemt het op tegen de slechterik die deze wereld wil veroveren of vernietigen. Deze hoofdpersoon is regelmatig een wees of op een andere manier een buitenstaander. De hoofdpersoon heeft vaak aanleg voor magische krachten of vaardigheden met een zwaard.

De vijand is altijd puur slecht en als lezer kan jij je er niet echt mee identificeren. Het thema ‘goed versus kwaad’ staat centraal in dit genre.

Over het algemeen wordt high fantasy wel geclassificeerd als boeken voor volwassenen. De boeken en series die ik hieronder bespreek zijn dus geen YA.

Dit deelgenre vereist vaak wel enige toewijding. Omdat deze werelden ingewikkeld en complex zijn opgebouwd, vraagt dit wel een aantal bladzijden om jou als lezer daarin te introduceren. De boeken zijn vaak dik en het opbouwen van de wereld duurt soms lang. Omdat het in de high fantasy meestal gaat om series, is het vaak wel de moeite waard om je hier door te werken omdat je daar in de andere delen veel plezier van beleeft. Geef dus niet te snel op wanneer je denkt het verhaal niet te begrijpen!  Het is (bijna altijd) de moeite waard!

Wil je meer weten over de verschillende soorten fantasy? Bekijk dan deze blog.

Welke boeken/series worden aangeraden binnen de high fantasy? Ik zet ze hier op een lijstje. We beginnen natuurlijk met de klassieker: The Lord of the Rings!

Lord of the Rings – Tolkien

De wereld die Tolkien geschapen heeft is misschien wel het referentiekader voor alle andere fantasy die daarop volgde. Edwin heeft zich al vele malen verdiept in deze wondere wereld en er ook een aantal gave blogs over geschreven. Als jij net zo geïnteresseerd bent in meer van deze wereld, kan ik je met plezier doorverwijzen:

In deze blog legt hij uit in welke volgorde je de boeken over Midden-Aarde het beste leest. Hij heeft ook meerdere blogs gewijd aan de tijdlijn van Midden-Aarde. Hier begin je met de eerste tijdlijn.
Tenslotte kan je hier zijn review vinden over de hele serie.

Het verhaal

Het eerste boek, De Reisgenoten / The Fellowship of the Ring, zet de toon voor de hele serie. We maken kennis met Hobbits, een ras dat houdt van een rustig leven en goede maaltijden. Frodo, de hoofdpersoon, komt in het bezit van een mysterieuze ring. Al snel blijkt dat deze ring de basis is van een groots avontuur. Samen met een paar vrienden uit de Gouw begint Frodo aan een reis om de ring te vernietigen. Maar ze zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn in de ring. Duistere krachten zijn ook op pad.

De avonturen gaan verder in De twee torens / The Two Towers. De reisgenoten zijn uit elkaar gevallen en iedereen beleeft zijn eigen avonturen. We ontmoeten nieuwe personages en oude bekenden. De dreiging van de duistere krachten neemt toe. Frodo en zijn trouwe vriend Sam worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Je leert de personages nog beter kennen op weg naar hun doelen.

Alles komt samen in het laatste boek, De terugkeer van de koning / The Return of the King. De laatste strijd om Midden-aarde staat op het punt te beginnen. Elk personage uit de vorige twee boeken speelt een cruciale rol. Het verhaal reikt naar een spannende climax. Niet alleen de toekomst van Midden-aarde staat op het spel, maar ook de levens van onze geliefde personages. Het is een zinderend einde aan een reeks die je niet snel zult vergeten.

Hedendaagse auteurs

Dan nu wat aandacht voor auteurs die nog in leven zijn (met één uitzondering) en waar we dus nog nieuw werk van zouden mogen verwachten (ik kijk naar jou: George R.R. Martin….).

Robert Jordan – Wheel of Time

Ik begin dan maar gelijk met de uitzondering want Robert Jordan is helaas niet meer in leven. Zijn serie ‘The Wheel of Time’ is niet door hem afgerond maar zijn familie heeft gevraagd of Brandon Sanderson dit stokje wil overnemen. Uiteraard wilde hij dat.
The Wheel of Time beslaat uit 14 boeken. Het laatste deel is deels geschreven door Robert Jordan zelf maar afgerond door Brandon Sanderson.
Amazon Prime heeft er een serie van gemaakt. De boeken zijn ook in het Nederlands verkrijgbaar als ‘Het rad des tijds’.

Het verhaal

The Wheel of Time draait en eeuwen komen en gaan, ze laten herinneringen achter die veranderen in legendes. Legendes worden mythes en mythes raken in de vergetelheid tot het tijdperk waarin deze zijn ontstaan weer terugkeert en de verhalen opnieuw leven inblaast. Wat was, zal zijn en wat is zal misschien onder de Schaduw vallen.

Moiraine Damodred arriveert in Edmond’s Field op een zoektocht naar de persoon die uit de profetieën naar voren kwam als degene die zal opstaan tegen The Dark One, een wrede en slechte entiteit die chaos en destructie verspreidt. Wanneer een bende van wezens die half mens en half beest zijn een dorp binnenvalt op zoek naar de vijand van hun meester, overtuigt Moiraine Rand al Thor en zijn vrienden om hun huis te verlaten en een onbekende wereld binnen te gaan die vol met gevaren zit.

Wil je meer weten over alle veertien boeken? Lees dan deze blog!

Brandon Sanderson: Mistborn + The Stormlight Archives

Brandon Sanderson schrijft als een machine. Je knippert met je ogen en er is nieuw werk van hem beschikbaar. Het mooiste is nog dat al dit nieuwe werk ook nog eens fantastisch is. Sanderson schrijft zowel losstaande boeken die ideaal zijn om eens te proeven van zijn stijl, en series. Ik pak hier zijn meest bekende: Mistborn en The Stormlight Archives (voor de echte doorzetters).

Mistborn

The Mistborn heeft best wat bekendheid, zeker onder de echte fantasy-fans. De serie bestaat uit drie hoofdboeken (de eerste generatie: The Final Empire, The Well of Ascension, The Hero of Ages) en vier delen die als de tweede generatie kunnen worden gelezen (The Alloy of Law, The Lost Metal, The Bands of Mourning, The Shadow of Self).

Het verhaal

Het is een wereld waarin verschillende soorten metalen bij een klein groepje personen bepaalde krachten kunnen opwerken, de Allomancers. In een wereld die wordt beheerst door mist en as, waarin het donker is, niets groeit, proberen deze Allomancers het huidige bestuur omver te werpen, in de hoop de wereld beter te maken.

Kelsier is een voormalig dief afkomstig uit de hoofdstad. Hij is half skaa (een bevolkingsgroep die wordt onderdrukt) en half van adel. Wanneer zijn vrouw Mara hem verraadt, wordt hij naar de mijnen gestuurd om Atium te vinden, het meest gewilde metaal onder de Allomancers. Maar Kelsier ontdekt dat hij een Mistborn is en dus de gave heeft om metalen te gebruiken. Hij ontsnapt en hij verzamelt een groep mensen om hem heen die net als hij de Lord Ruler uit zijn ambt willen zetten.

Vin is ook een Mistborn, en haar krachten trekken de aandacht van Kelsier. Hij biedt haar een plaats aan in zijn groep en hij leert haar de kneepjes van het vak.

Door middel van slimme plannen, vernuftige trucs en een portie geluk, strijdt de groep verder om hun missie te laten slagen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en een oorlog lijkt onvermijdelijk.

Deze serie is in het Nederlands vertaald (De Nevelmensen) en verkrijgbaar onder de titels:

 • Het laatste rijk
 • De bron der verheffing
 • De held van Weleer

The Stormlight Archives

The Stormlight Archives is een indrukwekkende serie die momenteel bestaat uit 4 primaire boeken en twee boeken die er tussen passen. Het vijfde deel is nog in de maak.
De primaire werken zijn: The Way of Kings, Words of Radiance, Oathbringer, Rhythm of War en het langverwachte vijfde deel Wind and Truth. Alle delen zijn meer dan 1000 pagina’s dus er zijn mooie pocketedities uitgebracht die de boeken splitsen. Lekker handzaam voor onderweg of ’s avonds in bed.

Het verhaal

Roshar is een wereld van steen en van stormen. Krachtige stormen komen zo vaak voorbij dat ze het land en de beschaving gevormd hebben. Dieren verstoppen zich, bomen trekken hun takken in en gras trekt zich terug in de grond. Steden zijn alleen gebouw op de plekken waar er enigzins beschutting gevonden kan worden.

De val van de heilige orde genaamd Knights Radiant is al eeuwen geleden, maar hun Shardblades en Shardplate blijven: mythische zwaarden en harnassen die een gewone man in een bijna onoverwinnelijke strijder veranderen. Mannen zijn bereid om koninkrijken te offeren voor Shardblades. Er wordt oorlog om gevoerd en oorlog mee gevoerd.

Een van die oorlogen is gaande in de Shattered Plains. Hier ruilt Kaladin zijn medische opleidingsplek voor een speer om zijn kleine broertje te kunnen beschermen en nu tot slavernij gedwongen is. In een oorlog die nergens op slaat, waarin legers apart van elkaar tegen een enkele vijand vechten, probeert hij zijn mensen te redden.

Brightlord Dalinar Kholin is de leider van een van deze legers. Net als zijn broer, de overleden koning, is hij gefascineerd door een tekst met de titel ‘The Way of Kings’. Hij wordt lastig gevallen door overweldigende visioenen van eeuwenoude tijden en hij begint zijn eigen geestelijk welzijn in twijfel te trekken.

Aan de andere kant van de oceaan zoekt een ongehuwde vrouw genaamd Shallan naar een training van de beruchte heiden Jasnah, het nichtje van Dalinar. Haar motieven zijn niet zuiver: ze heeft een gedurfde diefstal voor ogen en tijdens haar planning ontdekt ze hints die leiden naar een geheim van de Knights of Radiant en de ware oorsprong van de oorlog.

Een waar meesterwerk (in wording) waar jaren aan planning en schrijven in zit.

Patrick Rothfuss – The Kingkiller Chronicles

Zoals wel vaker het probleem met lopende series: deze is nog niet compleet. En we wachten al heel erg lang. The Kingkiller Chronicles bestaat uit drie delen waarvan de eerste twee al een tijdje uit zijn: The Name of the Wind en The Wise Man’s Fear. Het derde en laatste deel, Doors of Stone, is wel beloofd maar er is geen concrete datum waar we ons op kunnen verheugen. Om je warm te houden is er wel een deel 2.5: The Slow Regard of Silent Things en een deel 2.6: The Narrow Road Between Desires.

Eén voordeel: de werken zijn ondertussen wel al lekker in het Nederlands vertaald!

Het verhaal

Het verhaal wordt verteld in de eigen stem van Kvothe. Het is het verhaal van een jonge man met een magische gift die uitgroeit tot een van de meest beruchte tovenaars die de wereld ooit gezien heeft.

Een vertelling van zijn jeugd die hij doorbracht in een groep reizende spelers, over zijn jaren die hij als bijna wilde wees spendeerde in een stad vol criminaliteit, zijn gedurfde maar succesvolle poging om een plek te bemachtigen op de legendarische school voor magie en zijn leven als vluchteling na de moord op een koning. Een aangrijpend en pakkend ‘coming of age’ verhaal dat boordevol actie zit. Een meesterwerk dat je zal meenemen in de geest en het lichaam van een tovenaar.

Robin Hobb

Ook Robin Hobb weet wel raad met pen en papier. Ze heeft een serie geschreven die maar liefst uit zestien delen bestaat! Gelukkig voor ons hoef je die niet per se allemaal achter elkaar te lezen, maar bestaan ze uit losse sets die wel allemaal met elkaar te maken hebben (het speelt zich af in dezelfde wereld), maar het is dus niet één heel groot doorlopend verhaal. Het is daarom ook erg moeilijk om een samenvatting te geven van het geheel, dus ik zal hier een reading guide plaatsen. Het wordt wel aangeraden om de series op volgorde te lezen en die luidt als volgt:

 1. Farseer Trilogy:
  – Assasin’s Apprentice (dit eerste boek start wat traag op, maar hee, je kan ook niet gelijk episch beginnen, eerst moet de fundering worden gelegd)
  – Royal Assassin
  – Assassin’s Quest
 2. Liveship Traders Trilogy (vaak bestempeld als de beste serie uit het hele geheel)
  – Ship of Magic
  – The Mad Ship
  – Ship of Destiny
 3. The Tawny Man Trilogy
  – Fool’s Errand
  – Golden Fool
  – Fool’s Fate
 4. The Rain Wild Chronicles (deze boeken zijn een stukje minder dik dan de andere!)
  – Dragon Keeper
  – Dragon Haven
  – City of Dragons
  – Blood of Dragons
 5. The Fitz and the Fool
  – The Fool’s Assassin
  – The Fool’s Quest
  – Assassin’s Fate

George R. R. Martin – Game of Thrones

Wie kent The Game of Thrones nog niet? Als je de boeken niet gelezen hebt (ik kom er maar eerlijk voor uit, maar ze liggen wel al klaar!) dan heb je waarschijnlijk de serie wel gezien. We wachten met z’n allen met smart op het laatste deel, want HBO heeft daar wat creatieve vrijheid in het spel gegooid die niet door alle kijkers in dank is afgenomen. George neemt er echter zijn tijd voor en heeft ons wel tevreden willen stellen met Fire and Blood, een geschiedenis van de familie Targaryan. Voor mij wat weinig verhaal en wat veel informatie, maar George heeft beloofd dat dit boek ook nog een vervolg krijgt omdat het een duology is. Maak nou maar eerste Game of Thrones af, please. Maar ook hier geldt weer: de vertalers zijn helemaal bij: alle delen zijn ook in het Nederlands verkrijgbaar!

Het verhaal

Zeven koninkrijken en één ijzeren troon. Westeros is verdeeld in zeven gebieden. Via verschillende personages en verhaallijnen lopen we als lezer langs één rode draad in het verhaal: wie wordt de rechtmatige opvolger van deze ijzeren troon? Wat volgt is een ingewikkelde strijd om wie deze plek mag innemen.

R.F. Kuang – The Poppy War Trilogy

R.F. Kuang schrijft niet alleen fantasy. ‘Babel‘ heeft haar veel aandacht bezorgd op de sociale kanalen (dit is dan wel weer fantasy) maar ze heeft ook ‘Yellowface’ geschreven; een thriller.
The Poppy War-trilogy kenmerkt zich als grimdark fantasy: geweld en overleven staan centraal.

Het verhaal

Rin is een geadopteerd kind. Ze weet niet waar ze vandaan komt, wie ze is, niets van haar geschiedenis. Ze werkt voor haar pleegouders die een winkel hebben en daarnaast een lucratieve opiumhandel opgezet hebben. Dan krijgt ze te horen dat ze moet trouwen, met een man die vele malen ouder is dan zijzelf en met wie haar pleegouders een gunstige overeenkomst hebben gesloten. Rin ziet maar één uitweg: de Kiju halen, een staatsexamen waar alleen de meest getalenteerde studenten doorheen komen. Tot haar eigen verbazing en de verbazing van iedereen, haalt ze het en wordt ze toegelaten tot Sinegard, de meest elite school waar de beste soldaten worden getraind.

Rin moet opboksen tegen studenten die van goede huize komen en al hun hele leven hebben getraind voor deze opleiding. Op de opleiding ontdekt Rin echter dat zij begaafd is en dat ze een dodelijke, bovennatuurlijke kracht bezit: magisch shamanisme. Ze leert dat het mogelijk is om goddelijke krachten via haar lichaam te sturen. Het onder controle krijgen van deze kracht gaat echter niet zonder slag of stoot.

Het rijk is al een hele tijd in vrede, maar de Federation of the Mugen loert aan de grenzen. Zij hebben het rijk decennia lang bezet na de eerste Poppy War en bij de tweede hebben ze maar net aan verloren. Er zijn slechts een paar mensen op de hoogte van het feit dat een derde Poppy War ieder moment kan uitbreken.

Lees de review hier.

Samantha Shannon – The Roots of Chaos + The Bone Season

Deze serie bestaat uit twee werken waarvan The Priory of the Orange Tree het hoofdwerk is. A Day of Fallen Night is aan aanvullend boek dat de wereld beschrijft voorafgaand aan de gebeurtenissen uit The Priory of the Orange Tree. Je kan deze boeken in principe ook los van elkaar lezen.

The Roots of Chaos: Het verhaal

Een koninginnenrijk zonder troonopvolgster. Een oeroude vijand ontwaakt. Een episch werk.

Het huis Berethnet heeft voor duizenden jaren geregeerd, Queen Sabran is echter ongehuwd en ze moet een dochter krijgen om ervoor te zorgen dat haar rijk beschermd is tegen vernietiging. Maar moordenaars komen steeds dichter bij.

Ead Duryan is een buitenstaander aan het hof. Hoewel ze is opgeklommen tot de positie van hofdame, is ze trouw aan een verborgen samenleving van magiërs. Ead houdt Sabran nauwlettend in de gaten en ze beschermt haar zonder dat ze het weet tegen verboden magie.

Aan de andere kant van de zee is Tane bezig om drakenrijder te worden. Ze traint hier al haar hele leven voor maar ze wordt gedwongen om een keuze te maken die alles wat ze voor zeker hield, ontrafelt.

Ondertussen is de scheiding tussen Oost en West groter dan ooit, weigert iedereen concessies te doen en rijzen er donkere krachten op.

Meer van Samantha Shannon: The Bone Season

Dit verhaal speelt zich af in de toekomst: het jaar 2059. Paige Mahoney, negentien jaar oud, werkt als crimineel in de onderwereld van Scion London, gestationeerd bij Seven Dials en in dienst van een man genaamd Jaxon Hall. Haar taak: informatie vinden door in te breken in de geest van mensen. Paige is een dreamwalker, een helderziende en dat betekent dat ze enkel een alleen door te bestaan al hoogverraad pleegt.

Op de dag dat haar leven verandert, regent het. Ze wordt aangevallen, gedrogeerd en meegenomen naar Oxford – een stad die geheim gehouden is voor 200 jaar en die onder bewind staat van een krachtig en buitenaards ras. Paige wordt toegewezen aan Warden, een Rephaite met mysterieuze motieven. Hij is haar meester, haar trainer en haar natuurlijke vijand. Maar als Paige haar vrijheid wil terugkrijgen moet ze ervoor zorgen dat ze overleeft in deze gevangenis.

Zoals ik aan het begin van deze blog al aankondigde, komt er een vervolg. Wil je dus meer weten? Of heb je alles wat je hierboven ziet staan al gelezen? Kijk dan ook eens bij deel 2 van dit verhaal.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: