Deel 2: High Fantasy en Epic Fantasy, dé aanraders!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Dit is deel 2 van deze blog. In het vorige deel las je wat er precies wordt bedoeld met High Fantasy/Epic Fantasy en noemde ik de volgende auteurs: Robert Jordan, Brandon Sanderson, Patrick Rothfuss, George R.R. Martin, Robin Hobb, Samantha Shannon en R.F. Kuang.
In dit deel bespreek ik een aantal nieuwe schrijvers: John Gwynne, Steven Erikson, Ken Liu, Evan Winters, Joe Abercrombie, Scott Lynch, R. Scott Bakker, James Islington.

M.L. Wang – The Sword of Kaigen

Een nieuwe stem binnen de fantasy maar dit boek gaat werkelijk viraal op de sociale kanalen. Het boek is ‘indie published’ wat wil zeggen dat geen van de grote uitgeverijen het wilde uitbrengen. Hierdoor is het boek niet overal verkrijgbaar, maar Amazon heeft het gelukkig wel.

Het verhaal

Een moeder die haar gewelddadige verleden wil onderdrukken,
een zoon die probeert zijn gewelddadige toekomst te omarmen,
een vader die blind is voor alle dreigende gevaren.

Wanneer geruchten over oorlog het schiereiland bereiken, zal de Matsudafamilie genoeg kracht hebben om hun koninkrijk te verdedigen? Of zullen ze elkaar kapotmaken voordat hun echte vijanden er zijn?

Hoog op een berg, op de rand van het Kaigenese Keizerrijk wonen de meest krachtige krijgers van de wereld. Supermensen die in staat zijn de zee te splijten en te vechten met messen van ijs. Voor honderden jaren hebben zij de vijanden van het rijk op afstand weten te houden waardoor het schiereiland de naam ‘The Sword of Kaigen’ heeft gekregen.

De veertienjarige Mamoru wordt geboren in de Matsudafamilie en hij wordt opgeleid in de vechtkunst om zijn thuisland te verdedigen. Maar wanneer er een buitenstaander arriveert die de schijnbare vrede verpest, realiseert Mamory zich dat hij wellicht niet zoveel tijd heeft om een strijder te worden als hij dacht. Erger nog: het rijk dat hij moet verdedigen blijkt gebouwd te zijn op fundamenten van leugens…

Misaki heeft haarzelf verteld dat ze de passies van haar jeugd achter zich heeft gelaten toen ze trouwde met iemand uit de Matsudafamilie. Vastbesloten om een goede huisvrouw en moeder te zijn, heeft ze haar zwaard verborgen, samen met de rest van haar dagen als krijger in een land ver weg. Maar met haar opgroeiende zoon die vragen stelt over de buitenwereld, de dreiging van een invasie die loert aan de andere kant van de zee en haar stijve man die op haar zenuwen werkt, merkt Misaki dat de krijger in haar weer naar buiten wil komen.

€20,07
2 nieuw vanaf €20,07
1 tweedehands vanaf €41,37
Prijs gecheckt op 21 mei 2024 03:03
Amazon.nl

John Gwynne – The Faithful and the Fallen

John Gwynne is een veelgenoemde naam op Tiktok. Zijn serie ‘The Faithful and the Fallen’ is afgerond en krijgt lovende kritieken. Daarnaast heeft hij ook een trilogie genaamd ‘Blood and Bone’. Hij is momenteel bezig met een nieuwe serie (Bloodsworn) waar twee van de drie delen van zijn uitgebracht.

The Faithful and the Fallen: het verhaal

Een zwarte zon rijst…

De jonge Corban kijkt jaloers toe terwijl andere jongens worden opgeleid tot strijders, ze leren de kunst van oorlog. Hij verlangt ernaar om zijn zwaard en zijn schild te gebruiken om het koninkrijk te verdedigen. Maar die dag zal snel komen. Pas als hij verliest waar hij van houdt, zal hij de echte prijs van moed kennen.

The Banished Lands hebben een gewelddadig verleden waar mensenlegers en reuzen met elkaar vochten, de aarde donker door het gespilde bloed. Hoewel de reuzenclans gebroken zijn in het verleden, zijn hun geruïneerde forten nog steeds een litteken op het land. Maar nu roeren de reuzen zich opnieuw en de stenen huilen bloed, er worden enorme wyrms gespot. Zij die de signalen kunnen zien, realiseren zich dat er een veel grotere dreiging dan oorlog in de lucht hangt. Verdriet zal de wereld doen verduisteren, wanneer engelen en demonen het strijdtoneel opstappen. Er zal een oorlog zijn die alle andere oorlogen zal doen eindigen.

Koning Aquilus roept zijn medekoningen op om raad, hij zoekt bondgenootschap in deze tijd van nood. Sommige zijn sceptisch en voeren hun eigen strijd. Maar de profetie wijst erop dat de duisternis en het licht twee kampioenen eisen: de Black Sun en de Bright Star. Het zou wijs zijn om deze kampioenen te vinden, want de zwarte zon rijst en daarmee verandert de hoop van de mens in stof en as…

Steven Erikson – Malazan Book of the Fallen

Een pittige fantasyserie met maar liefst tien delen! Erikson heeft meer dan twintig jaar ervaring als antropoloog en archeoloog en hij put uit die ervaringen voor zijn boeken. Deze serie wordt als een van de meest epische gezien binnen de fantasy en zijn gevechtsscènes worden beschouwd als de meest brute.

Dit zijn de tien titels die je in deze serie zou kunnen lezen:

 1. Gardens of the Moon
 2. Deadhouse Gates
 3. Memories of Ice
 4. House of Chains
 5. Midnight Tides
 6. The Bonehunters
 7. Reaper’s Gale
 8. Toll the Hounds
 9. Dust of Dreams
 10. The Crippled God

Het verhaal

Onvrede broeit in het Malazan Empire door eindeloze oorlogen, onderlinge conflicten en bloedige confrontaties met de machtige Anomander Rake en zijn leger van meedogenloze tovenaars. Zelfs het keizerlijk leger verlangt ernaar om het bloedvergieten te stoppen. Maar Keizerin Laseens opdracht blijft absoluut en wordt kracht bijgezet door haar bende Claw-moordenaars.

Voor Sergeant Whiskeyjack en zijn groep Bridgeburners zou de periode na de slag om Pale een tijd moeten zijn om te kunnen rouwen om de vele doden. Maar Darujhistan, de laatste van de vrije steden van Genabackis is nog niet verslagen en Laseen heeft haar blik hierop laten vallen.

Maar het lijkt erop dat het keizerrijk niet de enige is in het spel. Sinistere, schaduw gebonden krachten verzamelen zich wanneer de goden zich voorbereiden om hun hand te spelen…

Een panoramisch en episch fantasywerk van de hoogste orde.

Ken Liu – The Dandelion Dynasty

Ken Liu schrijft niet uitsluitend fantasy maar hij schrijft ook speculatieve fictie waar hij al behoorlijk wat awards mee heeft gewonnen.
The Dandelion Dynasty bestaat uit vier delen en de hele serie is uitgebracht. Je hoeft dus niet te wachten! Deze serie wordt ook wel gecategoriseerd als ‘silk punk’-fantasy: fantasy met oosterse invloeden en met elementen van technologie.

 1. The Grace of Kings
 2. The Wall of Storms
 3. The Veiled Throne
 4. Speaking Bones

Het verhaal

Het draait in deze serie om te geboorte van een nieuwe natie in de nasleep van de val van een corrupt keizerrijk. De helden van dit verhaal zijn engineers, geen magiërs en er is sprake van een fusie tussen Oost-Aziatische en klassieke filosofieën en tradities. Het beslaat meerdere generaties en continenten en er wordt een nieuwe mythologie gebouwd op basis van de acties van deze helden.

Het verhaal begint als een vrij keurige hervertelling van de Chu-Han strijd: twee onwaarschijnlijke vrienden, een bandiet genaamd Kuni Garu en de zoon van een afgezette duke: Mata Zyndu. In het eerste deel focust het verhaal zich met name op hun verzet tegen de keizer.

Na het eerste boek is er sprake van een verandering in de serie. De delen worden langer, de personages worden echter, er zijn meer vrouwelijke personages en er is meer tijd en aandacht voor pseudowetenschappelijke elementen. In het eerste deel ligt de nadruk op het omverwerpen van het keizerrijk, in de andere drie delen draait het meer om een externe dreiging en een invasie van een ander ras (de Lyucu).

Evan Winters – The Burning

Evan Winters is ook een van de auteurs die momenteel heel veel wordt genoemd op Tiktok. Helaas is zijn vierdelige serie nog maar half af en zijn er dus nog maar twee delen uitgebracht. Deze boeken krijgen veel lof en zij hebben mij dan ook meer dan nieuwsgierig gemaakt.

Het verhaal

Het Omehivolk voert een niet te winnen strijd, al tweehonderd jaar lang. Hun samenleving is opgebouwd op basis van oorlog. De gelukkigen worden geboren met een gave. Een op de twee duizend vrouwen heeft de gave om draken te kunnen oproepen. Een op de honderd mannen is in staat om zichzelf magisch te transformeren in een grotere, sterkere en snellere moordmachine.

De rest is voer, aas en gedoemd te vechten in deze eindeloze oorlog. De jonge en giftloze Tau weet dit maar hij heeft een plan om te ontsnappen. Hij gaat ervoor zorgen dat hij gewond raakt, vroeg uit de oorlog kan stappen en daarna zal hij trouwen, kinderen krijgen en een stukje land. Maar hier krijgt hij de kans niet eens voor. Zijn naasten worden op brute wijze vermoord en zijn verdriet slaat al gauw om in woede. Hij is gefixeerd op wraak en hij wijdt zich aan een ondenkbaar pad: hij zal de beste zwaardvechter ooit worden, een man die bereid is om honderdduizend keer te sterven om de kans te krijgen om de drie mannen te doden die hem hebben verraden.

Mark Lawrence – The Library Trilogy

Mark Lawrence is geboren in Illinois, Amerika. Zijn ouders zijn Brits en hij verhuisde als kind naar het Verenigd Konikrijk. Tijdens zijn studietijd is hij teruggekeerd naar Amerika waar hij een gepromoveerd is in de wiskunde. ‘The Broken Empire’ (trilogie) wordt wereldwijd gezien als een baanbrekend fantasywerk.
Mark is getrouwd en heeft vier kinderen. In deze blog aandacht voor zijn nieuwe en lopende trilogie waar nu twee werken van uit zijn.

 1. The Book that Wouldn’t Burn
 2. The Book that Broke the Worl
 3. Nog niet bekend

The Broken Empire trilogie bestaat uit drie hoofdwerken en nog een aantal aanvullende werken. Deze serie is wel al compleet:

 1. Prince of Thorns
 2. King of Thorns
 3. Emperor of Thorns

Het verhaal

Een jongen die zijn hele leven in een eindeloos grote bibliotheek heeft geleefd, een bibliotheek die ouder is dan koninkrijken, groter dan steden.

Een meisje dat is opgegroeid in een kleine nederzetting, afgelegen in de ‘Dust’, waar niemand ooit gaat en waar nachtmerries regeren.

Beiden worden door de wereld niet opgemerkt, maar dat staat op het punt te veranderen…

Een verhaal dat zich door tijd en ruimte heen ontwikkeld, een verhaal van waarheden, leugens en van hartstocht. Al deze elementen verweven zich door een reis waarin kennis tot zekerheid leidt en hoewel dit een wereld is waarin de pen machtiger lijkt dan het zwaard, vloeit er toch behoorlijk wat bloed en zullen steden branden.

R. Scott Bakker – The Prince of Nothing trilogy

Het zit al in de naam, maar deze serie bestaat uit drie afgeronde delen:

 1. The Darkness that Comes before
 2. The Warrior Prophet
 3. The Thousandfold Thought

Bakker heeft nog een andere serie geschreven: The Aspect- Emperor serie, die bestaat uit vier delen:

 1. The Judging Eye
 2. The White Luck Warrior
 3. The Great Ordeal
 4. The Unholy Consult

De serie die hij oorspronkelijk in zijn hoofd had en waar hij dus al aan begonnen was, bestond uit The Prince of Nothing met The Aspect-Emperor als vervolg. Maar tijdens het schrijven vond hij dat hij deze verhalen moest splitsen om zo ruimte te maken voor alle concepten, personages en thema’s die hij erin wilde verwerken. Dit is uitgegroeid tot twee aparte series.

Het is de bedoeling dat je eerst The Prince of Nothing-serie leest voor je begint aan The Aspect-Emperor.

Het verhaal

Er is een heilige oorlog gaande die door het koninkrijk van Inrithi is geïnitieerd om de heiden Fanim uit het zuiden om de heilige stat Shimeh terug te krijgen. Tijdens de oorlog verschijnt een man genaamd Ansurimnok Kellhun ten tonele en hij wordt een buitengewoon machtig en invloedrijk figuur. Er wordt ontdekt dat de Consult, een samenwerking van verschillende s=krachten die worden verenigd dor hun aanbidding van de legendarische No-God (een nihilistische vernietigende kracht) gebeurtenissen manipuleren om zo de weg vrij te maken voor de terugkeer van No-God in de sterfelijke wereld.

Joe Abercrombie – The First Law

Deze serie bestaat uit drie delen en drie aanvullende werken.

 1. The Blade Itself
 2. Before They Are Hanged
 3. Last Argument of Kings

De aanvullende werken die in dezelfde wereld spelen maar die kunnen worden gelezen als losstaande boeken:

 1. Best Served Cold
 2. The Heroes
 3. Red Country

Het verhaal

Deze serie speelt zich af in een wereld genaamd Circle of the World, dat doet denken aan het vroegmoderne Europa. Ooit was er magie in deze wereld, maar die lijkt nu te verdwijnen, dusdanig dat de meeste mensen niet meer geloven dat het bestaat.
Het centrale punt Union is waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. Dit gebied is in een oneindige oorlog verwikkeld, telkens weer onderdeel van nutteloze conflicten die door een disfunctionele regering worden veroorzaakt. In het koude noorden rommelt het naar een onvermijdelijke oorlog met de Northman (een groep ruige barbaren die een vrij losse samenwerking hebben met elkaar). In het door hitte geteisterde zuiden is the Union verwikkeld in een conflict over wie de stad Dagoska mag besturen.

Het verhaal volgt het geluk en ongeluk van slechte mensen die het juiste doen, goede mensen die het verkeerde doen, mensen die domme dingen doen en vrijwel alle andere mogelijke combinaties. Overleven is niet niks en aan het einde van de dag kan dom geluk soms meer waar zijn dan een welke vorm van plannen, uitdenken, vaardigheden of eervolle intenties.

Scott Lynch – Gentlemen Bastard

In deze serie staan er zeven delen op de planning. Voorlopig zijn er pas drie uitgegeven. Het eerste deel van deze serie is ook het debuut van Scott Lynch, dat direct in de prijzen viel. Van deel vier is twee jaar geleden al een eerste versie aangekondigd, dus laten we hopen dat Scott lekker doorwerkt. In de tussentijd heb je drie andere delen om je mee te vermaken. De volgorde van deze serie is als volgt:

 1. The Lies of Locke Lamora
 2. The Republic of Thieves
 3. Red Seas Under Red Skies
 4. The Thorn of Emberlain
 5. The Ministry of Necessity
 6. The Mage and the Master Spy
 7. Inherit the Night

Het verhaal

In deze serie volgen we een groep getalenteerde oplichters die zichzelf ‘The Gentleman Bastards’ noemen. Hun leider is Locke Lamora en het verhaal begint met een enorme overval die de groep probeert te voltooien, een van de grootste die ze ooit hebben uitgevoerd. Deze overval, zoals je misschien al wel verwacht, leidt tot veel grotere en ingewikkeldere zaken dan ze eigenlijk voor ogen hadden.
Een boek vol zwarte humor die het verhaal ogenschijnlijk luchtig laten aanvoelen, maar al snel zal je merken dat de toon van het verhaal steeds duisterder wordt en dat de complexiteit van het verhaal toeneemt.

Een gelaagd verhaal dat zowel drijft op de personages als het plot. Na het eerste deel heb je de keuze om het hierbij te laten of door te gaan met de rest. Het eerste deel kan namelijk ook prima als standalone worden gelezen en je toch achterlaten met een goed gevoel.

James Islington – The Licanius Trilogy

Hoewel James Islington momenteel op Tiktok sensatie maakt met zijn nieuwste book ‘The Will of the Many’, bespreek ik hier zijn trilogie.

 1. The Shadow of What Was Lost
 2. An Echo of Things to Come
 3. The Light of All That Falls

Islington heeft zich laten inspireren door het werk van Sanderson, Rothfuss en Jordan en besloot na het lezen van hun boeken dat hij zelf iets wilde schrijven. Zie hier het product!

Het verhaal

Epische fantasy vol met actie, vriendschap en intriges. Er zijn overlappende verhaallijnen, veel (!) namen die je bij moet houden en meer dan vaak een bloederige confrontatie en als je dan ook nog houdt van wat magie, is dit helemaal iets voor jou.

Davian bereidt zich voor op zijn Gifted Exam wanneer hij bezoek krijgt van een oudere Gifted die hem vertelt dat hij eigenlijk een Augur is: een magiër met de gave om de toekomst te kunnen zien en om mensen te kunnen beïnvloeden. Volgens de voorspellingen is hij gedoemd om de vreselijke Arkeain Devead te stoppen, die gevangen zit achter de Barrier. Davian moet op reis, vergezeld door een mysterieus artefact om zijn doel te vervullen.

Dit was ‘m even voor nu. Als ik nieuwe auteurs tegenkom waarvan ik denk dat die ook een plaats in deze blog verdienen, zullen jullie nog een derde deel kunnen verwachten. Voor nu zeg ik: tabee!


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: