‘Echte Amerikaanse jongens’: dit boek laat je nadenken over hoe we de wereld zien

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

‘Echte Amerikaanse jongens’ is een verhaal over racisme, politiegeweld, vooroordelen, ongelijkheid en gerechtigheid.

Het is vrijdagavond. Rashad stapt nog even snel de supermarkt in voor wat lekkers. Maar voordat hij het zich goed en wel beseft, ligt hij buiten op de stoep terwijl een agent op hem inslaat. Hij liet alleen iets vallen! Een vrouw struikelde over hem. Hij is alleen een zwarte jongen in wijde kleren.
Rashad komt in het ziekenhuis terecht en hij wil het liefst maar een ding: zo snel mogelijk terug naar zijn oude leven. Maar Rashad wordt ingezet als nationaal voorbeeld van raciale ongelijkheid.

Quinn was ook in de winkel en hij ziet alles gebeuren. Hij ziet hoe de broer van zijn beste vriend een klasgenoot helemaal in elkaar slaan. Maar Quinn houdt zijn mond, hij weet niet eens zeker of hij het wel goed gezien heeft. Maar wanneer de discussie losbarst, ontstaat er een splitsing binnen de school. De discussie beperkt zich niet alleen meer tot Rashad en of hij wel of niet schuldig is, het gaat ook over politiegeweld en racisme. Quinn moet begrijpen wat er is gebeurd: hij is onderdeel van dit stukje geschiedenis. Hij moet alleen kiezen aan welke kant van de geschiedenis hij wil staan. Rashad en Quinn, de ene zwart en de ander wit, allebei echte Amerikaanse jongens, krijgen beiden te maken van racisme en vooroordelen.
Ze moeten hun toekomst op het spel zetten om verandering teweeg te kunnen brengen, maar hoe ver willen ze gaan voor gerechtigheid?

‘Echte Amerikaanse jongens’ in de winkel bekijken

Bekijk ook eens: ’54 minuten’ – Marieke Nijkamp, of ‘Smiley’ – Lotte Boot.

Over de auteurs

‘Echte Amerikaanse jongens’ is een samenwerking tussen twee auteurs. Jason Reynolds heeft de perspectieven van Rashad en Brendan Kiely heeft het perspectief van Quinn uitgewerkt.

Jayson Reynolds is een Amerikaanse schrijver van boeken en gedichten voor jongvolwassenen. Hij is geboren in Washington D.C.. Reynolds haalt inspiratie uit rap en hij focuste zich daardoor in eerste instantie op gedichten. Er zijn verschillende bundels uitgebracht voordat hij zijn eerste roman publiceerde in 2014: When I Was the Greatest. Hiermee won hij de John Steptoe Award for New Talent.

In de vier jaren daarna publiceerde Reynolds nog acht boeken. Hij heeft hiermee ook een heleboel prijzen gewonnen.

In 2017 keerde hij terug naar poëzie met zijn boek ‘The Long Way Down’ (in het Nederlands vertaald als ’67 seconden’). Dit boek is volledig in vers geschreven en dat een periode beslaat van maar 67 seconden: de duur van een ritje met de lift.

Reynolds heeft een Carnegie Medal gekregen, een prijs voor buitengewone bijdragen aan de Engelse literatuur voor jongeren.

Brendan Kiely heeft bekendheid gekregen door zijn boeken die ook gaan over racisme en white privilege. Zijn werk is in een heleboel verschillende talen vertaald en ook hij heeft al een heleboel prijzen op zijn naam staan.
Kiely was ook leraar op een middelbare school, nu leeft hij van zijn boeken en is hij werkzaam op de faculteit van het Soltice MFA programma; een opleiding waar jongeren zich kunnen richten op creatief schrijven.

Informatie en beoordeling

Titel: Echte Amerikaanse jongens

Genre: Roman

Auteur: Jason Reynolds en Brendan Kiely

Uitgeverij: Blossom Books

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 21 May 2018

ISBN: 9789463491563

Aantal pagina's : 320

  • Een boek dat jouw kijk op de wereld echt verandert.
4.5

Review

Dit boek drukt je met de neus op de feiten. Het laat ons zien hoe makkelijk een vooroordeel kan leiden tot grote problemen die het leven van een ander zouden kunnen verwoesten, hoe makkelijk het is om je mond te houden in plaats van op te komen voor onrecht, welke rol angst kan spelen. Maar het laat ook zien hoe belangrijk het is om wél te spreken en er wel voor te zorgen dat de juiste personen krijgen wat ze verdienen. Zeker in Amerika is politiegeweld en racisme nog aan de orde van de dag, maar ook hier in Nederland kunnen we niet doen alsof dat niet bestaat. Wat in dit boek mooi werd neergezet is de balans: niet alle politieagenten zijn slecht, niet alle mensen die de makkelijkste weg kiezen, denken daar nooit meer aan terug, niet alle zwarten zijn bij voorbaat schuldig…

Ik denk dat dit echt een belangrijk boek is dat nog veel meer aandacht verdient dan het al heeft gekregen.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: