Een klein leven: Ik moet nieuwe zakdoeken kopen

Een klein leven

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het verhaal over vier vrienden die samen hun weg proberen te vinden in New Yor: BJ (kunstenaar), Willem (acteur), Malcolm (architect) en Jude. Jude is stil, teruggetrokken en geheimzinnig over zijn verleden. Zijn vrienden weten dat ze hem er niets over hoeven te vragen. Ze proberen samen zijn leven aangenamer te maken en hem de pijn te doen vergeten, maar naarmate de tientallen jaren verstrijken, vragen ze zich af of dit wel mogelijk is.

 • Trauma
 • Vriendschap
 • Liefde
 • Overwinnen

Prijzen die Een klein leven heeft gewonnen

 • Finalist voor de National Book Award
 • Finalist voor de Man Booker Prize
 • Winnaar van de Kirkus Prize
 • DWDD Boek van het jaar.

Het verhaal draait om vier studiegenoten die naar New York verhuizen om het daar te gaan maken. Wanneer we ze leren kennen zijn ze arm, stuurloos, maar vol plannen. Het enige dat ze kan doen aarden is hun vriendschap en hun ambitie om iets van zichzelf te maken.

Willem is een aardige, knappe jongeman die het liefst een groot acteur wil worden. JB wil kunstenaar zijn, hij is scherp en soms ietwat gemeen. Hij is wanhopig op zoek naar zijn plek in de kunstwereld en is hierdoor soms gefrustreerd. Malcolm is een ambitieus architect die bij een vooraanstaand bureau in dienst is. Tot slot is er Jude: een teruggetrokken maar geniaal persoon, mysterieus en tegelijkertijd het centrum van deze bijzondere vriendengroep.

Het boek volgt deze vier mannen gedurende hun leven, we worden oud met ze en we groeien met ze mee. In dit proces ondergaat deze vriendschap allerlei veranderingen, doorstaat het uitdagingen, worden banden versterkt en soms verslappen ze ook.
Met name Jude heeft zijn eigen demonen om te verslaan: de spoken van zijn onbeschrijflijk traumatiserende jeugd zijn steeds minder goed naar de achtergrond te drukken en Jude vreest dat hij dit trauma misschien niet kan overwinnen.

Bekijk Een klein leven in de winkel

Over de auteur

Hanya Yanagihara is vooral bekend geworden vanwege het boek Een klein leven. A Little Life werd in 2015 genomineerd voor de Man Booker Prize en de National Book Award. Notities uit de jungle (People in Trees) was echter haar eerste werk, dat in 2013 werd uitgebracht. In 2022 kwam haar laatste boek uit: Naar het paradijs.
Hanya Yanagihara woont in New York.

Een verhaal dat je voor de rest van je leven bij je draagt.

Titel: 🇳🇱 Een klein leven / 🇬🇧 A Little Life

Genre: Literatuur / Roman

Auteur: Hanya Yanagihara

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 19 April 2016

ISBN: 9789046820315

Aantal pagina's : 752

 • Tranen met tuiten gehuild.
5

Summary

De boodschap van dit boek is vrij cliché: vriendschap overwint alles. Maar, de manier waarop deze boodschap aan de lezer wordt overgebracht is absoluut uniek. Nog niet eerder heb ik het gevoel gehad dat een boek mijn hart eruit rukte, erop trapte en het toen weer terug stak met de deuken van dit verhaal nog dagelijks voelbaar. Dit boek heeft zich werkelijk vastgezogen aan mijn ziel en iedere kans die ik krijg om over dit boek te praten, grijp ik met beide handen aan. Mijn missie is duidelijk: iedereen moet dit boek gelezen hebben. De opbouw van het verhaal is zeer interessant en kunstig in elkaar gezet: door middel van sprongen in de tijd en wisseling van perspectief, wordt alles van meerdere kanten belicht en dit levert ook voor de lezer steeds nieuwe en interessante inzichten op. De kracht van dit boek zit niet in de (soms) expliciete beschrijvingen van het trauma van Jude, maar juist in de momenten dat er stille compassie en ware vriendschap wordt beschreven. Yanagihara weet het geweld op een rauwe en directe manier over te brengen, zonder er al te sentimenteel over te doen, waardoor het effect hiervan wat mij betreft juist versterkt wordt. Het is een verhaal over mensen die fouten maken. Dit maakt ze extra menselijk (klinkt dat logisch? Ja. En extra interessant.). Lees dit!

Pluspunten

 • Emotioneel
 • Hartvescheurend
 • Meeslepend
 • Ontroerend

Minpunten

 • Ik moet nieuwe zakdoeken gaan kopen

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: