Elantris recensie: Nergens mee te vergelijken!

Elantris recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Elantris is gebouwd op magie. Een stad gevuld met goedaardige wezens die hun magie inzette voor het grotere geheel. Het leven was vredig en de stad floreerde. Tot op een dag de magie verdween en de stad inclusief inwoners begon weg te rotten. Een nieuwe hoofdstad werd gebouwd, tegen de muren van Elantris aan, en ieder die werd getroffen door de vloek, werd verbannen naar de oude stad. Hier werd iedereen aan zijn lot overgelaten en de stad is vies, vervallen en duister. Prinses Sarene arriveert in de nieuwe hoofdstad, klaar voor haar huwelijk met Raoden. Ze krijgt te horen dat hij overleden is, maar in werkelijkheid is hij getroffen door de vloek en in het geheim verbannen. Kan deze nieuwe prinses iets betekenen voor de inwoners van Elantris? En hoe gaat Raoden overleven?  

Dit debuut is een zelfstandig boek. Inmiddels heeft Sanderson al veel meer geschreven. Nieuwsgierig naar meer ? Bekijk dan ook eens: ‘Warbreaker‘.

Elantris samenvatting

Elantris is een stad die is gebouwd op magie. De bewoners waren goedaardige wezens die hun magie gebruikten ten behoeve van iedereen. De stad heeft altijd gefloreerd tot plots de magie begon te vervagen en Elantris langzaam weg begon te rotten. De Elantrians veranderden in magieloze wezens, hun krachten verdwenen en hun lichamen kwijnden weg. De stad verviel in een duistere, vieze ruïne.

In de nieuwe hoofdstad, dat in de schaduw van Elantris ligt, arriveert prinses Sarene, klaar voor haar huwelijk met Raoden, de prins. Wanneer ze aankomt, krijgt ze te horen dat Raoden overleden is. Wat zij echter niet weet, is dat Raoden niet dood is, maar vervloekt is door dezelfde plaag als Elantris. Zijn magie is kwijt, zijn lichaam raakt in verval en hij wordt verbannen naar de duistere stad. Eenmaal daar probeert hij een oplossing te vinden voor dit verval. Ondertussen probeer Sarene het beste te maken van haar verblijf in de nieuwe hoofdstad.

Elantris bekijken

€12,42
€13,08
10 nieuw vanaf €12,42
1 tweedehands vanaf €17,97
Prijs gecheckt op 26 april 2024 19:41
Amazon.nl
€12,42
Bol.com
€15,56
Bookspot.nl

Over de auteur

Brandon Sanderson is geboren in Nebraska (1975). Als kind had hij veel plezier in lezen maar verloor zijn interesse tijdens zijn schoolperiode waarin alle titels voor hem werden bepaald. Toen hij later door een van zijn docenten werd gewezen op het fantasy-genre, ging er een wereld voor hem open. Hij vond dit type verhalen zo gaaf, dat hij zelf al begon met het schrijven van enkele eigen werken. Deze waren echter, zoals hij zelf zegt, erg slecht.

Sanderson schreef zich in om biochemie te gaan studeren maar hij kwam er al gauw achter dat dit helemaal niet was wat hij wilde doen. Hij wilde schrijven. Al gauw wisselde hij van opleiding (iets wat zijn moeder maar niks vond).

Sanderson begon na zijn wissel van opleiding serieus met schrijven. Hij werkte als nachtportier in een hotel omdat hij daar kon schrijven terwijl hij aan het werk was. Overdag ging hij dus naar school. Tijdens deze periode heeft hij zeven boeken geschreven. Geen enkele werd echter geaccepteerd door de uitgeverijen.

Pas in 2003 werd zijn eerste boek aangekocht en uitgebracht in 2005: Elantris. Hierna volgde al gauw de Mistborn trilogie vervolg The Alloy of Law, Warbreaker en The Way of Kings.

Inmiddels is Sanderson een grote naam binnen de fantasy. Sanderson is gekozen om The Wheel of Time serie af te schrijven, na het overlijden van Robert Jordan.

But you can’t kill me, Lord Tyrant. I represent that one thing you’ve never been able to kill, no matter how hard you try. I am hope.

€12,42
€13,08
10 nieuw vanaf €12,42
1 tweedehands vanaf €17,97
Prijs gecheckt op 26 april 2024 19:41
Amazon.nl
€12,42
Bol.com
€15,56
Bookspot.nl

Symboliek en motieven

 • As
  De continue neerslag van as staat symbool voor de aanhoudende weerbarstigheid van de skaa. Zowel de as als de mist zijn begonnen op het moment dat de macht bij de lord Ruler kwam te liggen en hij deze voor zichzelf hield. Beide zijn dus geassocieerd met de onderdrukking van deze bevolkingsgroep.
 • Vuil
  De skaa worden gedwongen om deze viezigheid, bestaande uit as en ander vuil, op te blijven ruimen. Dit is dweilen met de kraan open. Deze mensen zijn dus ook altijd vies waardoor het feit dat ze bij een lagere klasse horen, ook direct zichtbaar is.
 • Mist
  De misten trekken met name ’s nachts op en zijn zeker voor de skaa een bedreiging. Er zijn verschillende mythes om de mist heen gevormd die ervoor zorgen dat de skaa dus bang zijn en niet ver van huis durven gaan. Hierdoor kan de adel zich vrij bewegen wanneer de mist komt. De mist staat dus symbool voor onderdrukking maar ook voor een gebrek aan kennis. De skaa worden letterlijk in hun onwetendheid gehuld, dankzij de regelgeving van de Lord Ruler.

My behavior is nonetheless, deplorable. Unfortunately, I’m quite prone to such bouts of deplorability–take for instance, my fondness for reading books at the dinner table.

Meer van Brandon Sanderson

Brandon Sanderson heeft niet alleen maar hele zware kost geschreven, ook als je toe bent aan een iets luchtiger verhaal (maar wel van hoge kwaliteit), kan je bij hem terecht.

Hier een lijstje met titels van zijn hand:

 • Elantris is een mooi boek om mee te beginnen, zeker als je niet zo thuis bent in fantasy. Het is een standalone, dus een los deel, met een kop en een staart. Een andere titel die je kan proberen is ‘Steelheart’.
 • Lees je wel graag fantasy, dan is The Mistborn trilogy dus perfect voor jou, evenals The Way of Kings (let op, die bestaat weer uit meerdere delen en die zijn ieder per stuk behoorlijk aan de maat!).
 • Zoek je ook een beetje romantiek? Pak dan ‘Warbreaker‘ er eens bij, ook een standalone en zeker iets toegankelijker.
 • Ben je een jonge lezer of wil je iets luchtigers? Bekijk dan Alcatraz vs. The Evil Librarians eens of The Rithmatist.

Titel: Elantris

Auteur: Brandon Sanderson

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Golancz

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 8 September 2016

ISBN: 9781473217706

Aantal pagina's : 608

4.5

Summary

Sanderson heeft echt een eigen verbeelding. Dit boek is voor mij met niks anders te vergelijken. Het is totaal eigen. Een nieuwe wereld, nieuwe soorten magie, een nieuw soort vloek die verbroken moet worden. Geen smut, maar wel zeer pakkend. Dit is zijn debuut en ook het eerste boek dat ik van hem gelezen heb. Ik kan je zeggen: nadat het uit was heb ik direct mijn winkelmandje gevuld met de rest van zijn werken. Het zal nog even duren voor ik alles uit heb, want Sanderson schrijft nu eenmaal geen magere boeken, maar een intens plezier om te lezen.

Pluspunten

 • origineel
 • uniek
 • goed uitgewerkt
 • afgerond

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: