‘Er stromen rivieren in de lucht’ is een bijzonder boek dat water als centraal thema heeft. In drie verhaallijnen en drie verschillende werelden, kijkt de lezer mee naar de rol van water. Dit boek was genomineerd voor de Booker Prize 2024, maar heeft het niet gered tot de shortlist. De winnaar wordt in november bekend gemaakt.
Het verhaal
Londen 1840. Arthur, koning van de riolen en sloppen, wordt geboren in… het riool. Arthur is een bijzondere baby; hij herinnert zich alles, zelfs de dag dat hij geboren is. Hij groeit in in pure armoede maar door een geluk bij een ongeluk, vindt hij een manier om zijn talenten te kunnen gebruiken. Zijn vader wil dat hij gaat verdienen dus hij wordt van school gehaald, de enige plek waar hij een warme maaltijd kreeg. Maar zo het lot wil: Arthur komt terecht bij een drukkerij waar hij toegang krijgt tot allerlei verschillende boeken en teksten. Het fotografisch geheugen van Arthur wordt al gauw opgemerkt waardoor hij stilletjes aan carrière maakt. Maar dan wordt zijn aandacht getrokken door het Gilgamesj-epos en daarmee opent zich voor Arthur een deur naar een totaal nieuwe wereld, én een nieuw leven.
Turkije 2014. Narin is pas tien jaar wanneer ze op de vlucht moet slaan. Samen met haar oma, die uit een lange lijn van zieners komt, proberen ze hun levens te redden en proberen ze uit handen te blijven van ISIS. Narin en haar familie stammen af van een bevolkingsgroep die wordt gezien als ‘duivelsaanbidders’, wat ze niet geliefd heeft gemaakt.
Londen 2018. Zaleekhah onderzoekt water. Ze is een waterwetenschapper. Via een nieuwe vriendin komt ze in aanraking met een oude en vergeten taal die een nieuwe wereld voor haar opent. Haar nieuwe vriendin zorgt voor nieuwe inzichten bij Zaleekhah die het roer van haar eigen leven drastisch heeft omgegooid.
De drie hoofdpersonen worden verbonden door het water.

Er stromen rivieren in de lucht in de winkel bekijken
Over de auteur
Elif Shahak is een Turkse schrijfster die al 19 boeken op haar naam heeft staan, waarvan 12 romans. The Island of Missing Trees (Het eiland van de vermiste bomen) stond op de shortlist voor de Costa Novel Award. Haar boeken zijn bestsellers over de hele wereld. 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld kreeg in Nederland extra aandacht door Club Lees.
10 minuten 38 seconden stond op de shortlist voor de Booker Prize en op de lijst voor de RSL Ondaatje Prize en het was tevens Blackwell’s Book of the Year.
Shafak is gepromoveerd in politieke wetenschappen en ze heeft op verschillende Turkse, Engelse en Amerikaanse universiteiten les gegeven.
“Er stromen rivieren in de lucht’ is haar nieuwste werk.

Informatie en beoordeling
Titel: Er stromen rivieren in de lucht
Genre: Roman
Auteur: Elif Shafak
Bindwijze: Hardcover
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 23 July 2024
ISBN: 9789046832073
Aantal pagina's : 480
-
Ik vind eigenlijk maar één van de verhaallijnen boeiend.
Review
Finalist voor de Booker Prize, lovende recensies online, lovende recensies op de achterflap van het boek. Ik vind het eerlijk gezegd een saai boek. Drie verhaallijnen waarvan er maar eentje kon boeien (die van Arthur). Het voelde aan alsof Shafak heel graag de successen van ‘zolang de citroenbomen bloeien’ of van haar eigen titel ’10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld’, maar dit boek had het gewoon niet. Ik voelde geen emotionele betrokkenheid en dat was al merkbaar vanaf de eerste pagina. De wetenschappelijke introductie in combinatie met een oude legende voelde al direct vreemd. Het kan zijn dat het door de vertaling komt, maar van haar eerdere werk heb ik ook vertalingen gelezen en die heb ik met veel plezier gelezen! De verhaallijn van Narin was veel te dunnetjes uitgewerkt: een ziener, ISIS, een soort verplichte elementen die bij dit type boek horen. In de moderne tijd moet er aandacht zijn voor LGHBTQ+….tevens een moderne vereiste.
Het geheel kwam niet over als een verhaal dat in een auteur zit en dat simpelweg opgeschreven móest worden, het voelt gezocht, gekunsteld en geforceerd. Als ik Goodreads en dergelijke mag geloven, ben ik vrijwel alleen in deze mening, maar desalniettemin is dit mijn mening. Het was een klus om dit uit te lezen, ik kon mezelf er niet in verliezen, ik vond het met vlagen echt een koud bad.