Fantasy met oosterse invloeden

Ik heb pas geleden een ontdekking gedaan en ik wil graag de bezoekers van boekendief daarvan op de hoogte brengen: fantasy met oosterse invloeden. Ik heb pas geleden voor het eerst zo’n boek gelezen en ik kan jullie vertellen: dat was het begin van een dure grap. Want niet alleen zijn de verhalen super interessant, de vormgeving van deze boeken verdient aparte aandacht, dus wil ik die allemaal in mijn kast hebben staan om ten toon te stellen.

In deze blog ga ik jullie vertellen welke boeken ik heb gelezen en welke ik jullie zou willen aanraden, zeker als je, net als ik, een nieuweling bent binnen deze wereld.

The Girl Who Fell Beneath the Sea – Axie Oh

Dit is een prima boek om mee te beginnen! Het verhaal is niet heel erg ingewikkeld, de namen zijn goed te doen (want dat is soms echt wel eens anders), het spreekt erg tot de verbeelding en het heeft een heerlijke magische vibe.

Mina woont in een plaatsje aan de kust. Dodelijke stormen vanuit zee teisteren het land al generaties lang. De mensen zijn er van overtuigd dat de zeegod tevreden gesteld moet worden: hij zoekt een bruid. Alleen de ware liefde kan hem tevreden stemmen en de stormen stoppen. Ieder jaar wordt het mooiste meisje van het land in zee geworpen in de hoop dat zij het hart van de zeegod kan temmen.

Wanneer Shim Cheong, de grote liefde van Mina’s broer, de uitverkorene blijkt, werpt Mina zich in haar plaats in zee. Wat volgt is een spannende zoektocht naar de zeegod in een geestenrijk diep verstopt in de zee.

Flame in the Mist en Smoke in the Sun door Renée Adieh

In deze hervertelling van Mulan moet de enige dochter van een beroemde samoerai gaan trouwen met de prins van het rijk. Onderweg wordt zij aangevallen door de Black Clan maar ze overleeft de aanval en ze verschuilt zich in het bos. Per ongeluk hoort zij een gesprek tussen twee bendeleden en ze ontdekt dat hun opdracht was om haar te vermoorden.
Mariko besluit wraak te nemen: ze vermomt zich als jongen en ze infiltreert in de Black Clan om zo de meeste schade te kunnen toebrengen.

Een stoere meid die zich verkleed als man om zo haar doel te bereiken. De oosterse invloeden in deze twee boeken zijn aanwezig in de namen van de personages en de setting van het verhaal. We hebben het over samoerais en het keizerrijk, maar er is hier niet echt sprake van mythes/legendes en magie. Een mooi set om mee te beginnen!

Spin the Dawn en Unravel the Dusk door Elizabeth Lim

In deze serie duiken we al dieper in de oosterse mythologie. In deze serie draait het verhaal om Maia die de beste kleermaker van het rijk wil worden. In een wereld waar vrouwen alleen maar mogen trouwen en vooral niet mogen werken, is die droom onbereikbaar. Wanneer een koninklijke boodschapper haar vader uitnodigt om mee te doen aan een wedstrijd aan het hof, om de kleding van de toekomstige keizerin te mogen ontwerpen, grijpt Maia haar kans en ze gaat in zijn plaats. Ze vermomt zich als man en neemt deel aan deze uitdaging.

Wederom dus een meisje dat zich verkleed als man, maar dit verhaal gaat een hele andere kant op: er moeten magische stoffen worden verzameld: de lach van de zon, bloed van de sterren en tranen van de maan. Maia moet op queesten en magie omringt ieder aspect van dit verhaal.

Six Crimson Cranes en The Dragon’s Promise door Elizabeth Lim

Shiori heeft een groot geheim: ze heeft magie. Magie is echter verboden in het rijk dus het mag absoluut niet bekend worden. Wanneer ze op de ochtend van de ontmoeting met haar nieuwe verloofde de controle verliest, wordt ze opgemerkt door Raikama, haar stiefmoeder.
Raikama blijkt zelf ook magie te bezitten en wat er volgt is een vloek: Shiori en haar broers worden verbannen. Haar zes broers worden omgetoverd tot kraanvogels die alleen ’s nachts weer tot mensen kunnen veranderen. Shiori krijgt een zwijgverbod: ieder woord dat ze uitspreekt kost het leven van één van haar broers. Allen worden weggestuurd van het paleis.
Shiori moet samen met haar omgetoverde broers een manier zien te vinden om deze vloek te verbreken en ze ontdekken ondertussen dat er een duistere samenzwering bezig is om beslag te leggen op de troon.

Deze serie gaat nog weer een stapje verder: mythes en legendes, draken, magie, vloeken, demonen, magische parels, een drakenrijk diep in de zee. Luchtig geschreven want het is typisch YA, waardoor je als lezer erg makkelijk wordt meegenomen in dit verhaal. Ook het vermelden waard: eten speelt een belangrijke rol en de beschrijvingen van de verschillende gerechten zullen je doen watertanden!

Wil je meer Fantasy met oosterse invloeden?

Bekijk deze korte video.

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.