Fantasy: van high tot en met smut (alle genres!)

Fantasy

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik ben zelf pas onlangs toegetreden tot de wereld van de fantasy, maar pfoe, wat is die wereld groot! In dit stukje zal ik je op weg helpen als je net als ik, een beetje overdonderd bent door het aanbod.

Epische (High) Fantasy

We beginnen met de meest pittige: Epische (High) Fantasy.
Binnen dit subgenre spelen de verhalen zich af in een andere wereld of een andere dimensie. In deze wereld zijn mythische wezens aanwezig: draken, weerwolven, elfjes, noem maar op. Het plot van deze verhalen kunnen makkelijk worden samengevat: de hoofdpersoon neemt het op tegen de slechterik die deze wereld wil veroveren of vernietigen.
Dit deelgenre vereist vaak wel enige toewijding. Omdat deze werelden ingewikkeld en complex zijn opgebouwd, vraagt dit wel een aantal bladzijden om jou als lezer daarin te introduceren. Geef dus niet te snel op wanneer je denkt het verhaal niet te begrijpen!  Het is (bijna altijd) de moeite waard!

Een bekend voorbeeld van dit genre is Lord of the Rings. Een meer moderne aanrader is: The Priory of the Orange Tree door Samantha Shannon (deel 2 komt bijna uit!). Andere auteurs die je kunt proberen:

 • Brandon Sanderson
 • Samantha Shannon
 • Patrick Rothfuss
 • Robin Hobb
Fantasy genres

Urban Fantasy (Low Fantasy)

Dit deelgenre heeft veel overeenkomsten met High Fantasy, met als wezenlijk verschil dat deze verhalen zich afspelen in de moderne stad of in ieder geval een wereld die op de onze lijkt.
Denk hierbij aan de werken van Cassandra Clare bijvoorbeeld! Andere bekende auteurs uit dit genre:

 • Patricia Briggs
 • Jim Butcher
 • Seanan McGuire

Dark Fantasy

Bij deze verhalen staan donkere, duistere en sinistere thema’s centraal. Dit deelgenre is maakt een kleine overstap naar horror. Dit zijn echter geen griezelboeken!  De mensheid wordt bedreigd door krachten die wij als mens niet kunnen bevatten. Om deze reden wordt dit genre ook wel eens omgedoopt tot “bovennatuurlijke horror”. 

Een voorbeeld van dit genre is The Book of Night – Holly Black, maar ook The Dark Tower van Stephen King wordt hiertoe gerekend.

Tip: Bekijk al onze reviews binnen het genre fantasy

Erotische Fantasy

Binnen deze boeken staat seksualiteit centraal. De erotiek spat van de pagina’s en dat wordt gecombineerd met een stukje fantasy. Dit genre staat ook wel bekend als smut. Hier moet wel een kleine nuance in worden aangebracht: bij smut is er sprake van een volwaardig verhaal waarin de hoofdpersonen de liefde vinden maar waarin deze liefde toch wel expliciet beschreven wordt. De seks is onderdeel van het verhaal terwijl bij erotische fantasy het verhaal alleen maar in dienst is van de erotiek. Mede hierom worden de boeken uit dit genre ingedeeld onder de New Adult boeken.

Smut is vooral erg trending op Tiktok en een van de boegbeelden is toch wel Sarah J Maas (A Court of Thorns and Roses: aanrader!).

 • A touch of Darkness door Scarlett St.Clair
 • From Blood and Ash / Uit bloed en as door Jennifer Armentrout.
 • Kingdom of the Wicked door Kerri Maniscalco

Romantische Fantasy

De naam zegt het al: romantiek speelt in dit genre de meest belangrijke rol. Waar Erotische fantasy dus expliciet is in de beschrijving van de liefde, is dit bij de romantische fantasy iets kuiser. In veel gevallen is de relatie tussen een menselijk en een onmenselijk wezen (denk hierbij aan fae), maar soms is de relatie tussen twee magische wezens. Denk aan Twilight! Dit genre valt binnen de Young Adult. De Glazen Troon serie van Sarah J Maas past hier ook bij.

Grimdark Fantasy

Grimdark Fantasy vertoont veel overeenkomsten met de Dark Fantasy maar het belangrijke verschil hier is dat bij dit genre de nadruk niet op horror ligt, maar meer op het gebrek aan hoop en moraliteit in de wereld of bij de personages. Game of Thrones is hier het summum, maar denk ook aan:

 • The Poppy War door R.F. Kuang
 • The Cruel Prince ( De wrede prins) door Holly Black
 • The lies of Locke Lamora door Scott Lynch

Sprookjes Fantasy

Sprookjes als inspiratiebron! Hier worden de bekende verhalen opnieuw verteld, in een nieuwe setting, een nieuw jasje, een ander perspectief of zelfs een ander einde! Een absolute aanrader is de Twisted Tales- serie. De bekende Disneysprookjes maar dan verteld als had de slechterik niet verloren! Hoe zou De Kleine Zeemeermin verder gaan wanneer Ursula de winnaar is?

Jeugd Fantasy

Dit genre behoeft weinig uitleg: fantasy voor jongeren! Harry Potter, Percy Jackson, De Hongerspelen, De Grijze Jager. 

Zo zie je maar, er is werkelijk voor ieder wat wils! Hopelijk helpt dit verhaal je bij het vinden van je nieuwe fantasyboek.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: