Fredrik Backman heeft grote bekendheid gekregen door zijn roman ‘Een man die Ove heet‘. Op de redactie van Boekendief.nl zijn de meningen verdeeld over dit boek, maar een groot deel van de mensheid vindt dit toch een heerlijk verhaal. Maar wist je dat Fredrik Backman nog veel meer boeken heeft geschreven? In deze blog ga ik ze allemaal aan je presenteren.
Angstige mensen
Een grappig en absurd verhaal over een mislukte bankoverval die verandert in een gijzeling in een appartement.
Wanneer een bankrover een appartement binnenvalt precies wanneer er een bezichtiging plaatsvindt, wordt het bezoeken van een open huis ineens een gevaarlijke situatie. Onder de aanwezigen bevindt zich een oudere vrouw die niet snel bang is, ook niet wanneer ze met een pistool wordt bedreigd. Er is een jong stel aanwezig dat op het punt staat hun eerste kind te verwelkomen, en er is nog een vreemde man die zich op het toilet heeft opgesloten.
Door deze vreemde situatie leren de mensen elkaar steeds beter kennen en stellen ze zich voor elkaar open. Hun diepste geheimen komen boven drijven, pijnlijke herinneringen en passies waar ze zich voor schamen. Als de gijzelaars na een tijd worden vrijgelaten maar de gijzelnemen niet in het appartement wordt aangetroffen, roept dat bij de politie vragen op over wat er nu precies in dit appartement is gebeurd.
Angstige mensen is een hilarische en tegelijkertijd aangrijpende roman over de kracht van vriendschap, vergeving en hoop – de dingen die ons redden, zelfs in de meest angstige tijden.
Björnstad (Björnstad deel 1)
Björnstad: je kan er niet leven, je kunt er slechts overleven. Een Zweeds stadje dat zijn beste tijd heeft gehad. De reden dat de mensen die er wonen toch nog in betere tijden geloven, heeft te maken met de oude ijsbaan die er nog staat. Het juniorenteam van de ijshockeyclub maakt kans om dit jaar landskampioen te worden. De halve finale is uiteindelijk de aanleiding voor een verschrikkelijke daad die de hele stad in rep en roer zet. Iedereen wijst naar iedereen, beschuldigingen vliegen om de oren en geen van de bewoners kan ontsnappen aan alle onrust.
Een boek over het samenbrengen van mensen en een gemeenschap, hoe geheimen alles kapot kunnen maken en hoe moedig je moet zijn om tegen de stroom in te gaan. Het is een boek over een kleine stad, maar in werkelijkheid beschrijft Backman hier de hele wereld.
Wij tegen jullie (Björnstad deel 2)
het dorpje krijgt een hoop voor de kiezen. Veel spelers van het ijshockeyteam maken de overstap naar het team van hun grootste tegenstander: het naburige Hed. Dat betekent dat er in Bjornstad een nieuw team gevormd moet worden. Gelukkig duurt dat niet lang, maar om het echte team-gevoel bij de spelers los te krijgen, moet de coach wel zijn best doen.
De rivaliteit tussen Bjornstad en Hed groeit en groeit en de gemeenschap wordt er door verscheurd. De inwoners van beide steden moeten gaan kiezen wat ze nou eigenlijk écht belangrijk vinden.
De winnaars (Björnstad deel 3)
Het is twee jaar later. Iedereen heeft geprobeerd het normale leven weer te hervatten na de gebeurtenissen waar niemand aan wil denken. Maar dit deel van het bos laat dat niet toe.
Het verhaal begint met een storm en het eindigt in vuur. Een langverwachte terugkeer, dromen van wraak en dromen van de NHL. Wat is familie? Wat is een hockeyteam? Een gemeenschap? Iemand haat, iemand vecht, er is een pistool onderweg naar de ijsbaan. Alles is een optelsom van keuzes. Maar om onze familie te beschermen, onze gemeenschap, zijn we bereid om alles op te offeren.
Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt
Elsa is zeven jaar oud, maar anders dan anderen. Haar oma is zevenenzeventig. Ze is oud maar ook een beetje gek. Ze schiet vanaf haar balkon op mensen die haar van hun geloof komen overtuigen(met een paintballgeweer). Oma is wel de beste en ook de enige vriend van Elsa. Oma kan als geen ander sprookjes en verhalen vertellen, waar Elsa helemaal in kan verdwijnen. Maar dan overlijdt oma. Ze laat een stapel brieven na die zijn geschreven aan alle mensen die ze in haar leven pijn heeft gedaan. Elsa begint aan een spannend avontuur, gewapend met deze brieven. Onderweg leert ze de waarheid over sprookjes, koninkrijken en haar oma.
Britt-Marie was hier
Van Britt-Marie wordt gezegd dat ze een zeurkous is. Ze maakt zich druk over rommel, drankjes zonder onderzetters en lades die niet correct zijn ingedeeld. Ze heeft een hekel aan smerigheid en ze is gek op routine.
Sinds kort is Britt-Marie (63) op zoek naar een baan en ze wordt door het uitzendbureau naar het dorpje Borg gestuurd. Het enige goede dat je over Borg kunt zeggen is dat het dicht aan de weg ligt. Het dorp gaat gebukt onder de financiële crisis en is daardoor bezaaid met ’te koop’-borden. Wat nog wel overeind is gebleven: voetbal. Britt-Marie heeft een hekel aan voetbal. Maar het jeugdelftal heeft dringend een nieuwe coach nodig en zijn niet kieskeurig. Is het dan nog belangrijk dat Britt-Marie deze baan helemaal niet wil?
Novelles
Naast de bovenstaande romans, heeft Backman ook een paar dunne boekjes geschreven:
‘De deal van je leven’: een korte, geïllustreerde novelle waarin Fredrik Backman een inspirerend en aangrijpend verhaal vertelt over het ontdekken van wat echt belangrijk is in het leven. Dit verhaal telt 96 pagina’s.
‘Elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer‘ waarin Backman een zeer ontroerend beeld neerzet van een oude man die strijdt tegen het verlies van zijn geliefde herinneringen en van de manieren waarop zijn familie voor hem zorgt en tegelijkertijd ook een beetje afscheid van hem moet nemen. Een verhaal van 64 pagina’s.
‘Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld’ is de poging van een vader die aan zijn tweejarige zoon de wereld wil uitleggen. Dit boek is 176 pagina’s lang.