From Heaven to Hell – The story of the Galgo Español recensie

From Heaven to Hell – The story of the Galgo Español

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

From Heaven to Hell – The Story of the Galgo Español is een ontroerend en informatief boek geschreven door Beryl Brennan. Het boek is alleen beschikbaar als e-book. Alle opbrengsten van de verkoop van het boek wordt gedoneerd aan stichtingen die zich inzetten voor galgo’s.

From Heaven to Hell – The story of the Galgo Español – intro

Een aantal jaar geleden, toen wij op rondreis waren met een camper in Spanje, zagen we voor het eerst een galgo lopen. Vooral Puck was op slag verliefd op dit elegante hondenras. Ik moest op het begin even wennen aan de bouw van de hond. Misschien ook omdat ik onze eigen hond, een herderkruising, gewend was. Eenmaal weer thuis kwamen we tijdens een uitlaatrondje iemand tegen met twee prachtige galgo’s. Hij vertelde ons over de galgo’s en over de stichting Greyhounds in Nood Nederland (GINN). Na uitgebreid contact met GINN besloten wij om een gastgezin te worden voor deze stichting. Inmiddels hebben we twee galgo’s in opvang gehad, waarvan één nooit meer weggaat!

Over de Spaanse windhond

De Galgo Español wordt ook wel de Spaanse windhond genoemd. Het is een elegant en atletisch hondenras. De hond heeft lange slanke poten en een gestroomlijnd lichaam. Galgo’s staan bekend om hun snelheid en uithoudingsvermogen. Kenmerken die helaas ook jagers erg kunnen waarderen. Ook wordt de galgo veel ingezet op de racebaan. Ze hebben over het algemeen een kalm en zacht karakter en zijn loyaal aan hun baasjes. Ze zijn doorgaans goed met kinderen en kunnen goed overweg met andere honden. Hoewel ze energiek en speels kunnen zijn, zijn ze ook vaak rustig en ontspannen binnenshuis.

From Heaven to Hell – The story of the Galgo Español

Goed om te weten: Omdat ze oorspronkelijk zijn gefokt om te jagen, hebben Galgo’s dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit ras heeft wel jachtinstinct. Vandaar dat veel baasjes er voor kiezen om de hond alleen in omheinde gebieden los te laten. Dit hoeft echter niet altijd. Wij gebruiken bijvoorbeeld een GPS tracker voor honden om er zeker van te zijn dat we altijd de locatie weten, in het uitzonderlijke geval dat Pancho wegrent.

Over het boek From Heaven to Hell – The story of the Galgo Español

Het boek belicht de tragische geschiedenis en de huidige situatie van de Galgo Español. Het doel van het boek is om bewustwording te creëren over de uitdagingen waarmee dit ras te maken heeft. Ook lees je over diverse inspanningen die nodig zijn om de leefomstandigheden van de galgo te verbeteren. In From Heaven to Hell neemt Beryl Brennan de lezer mee op een reis door de geschiedenis van de Galgo Español, van hun gloriedagen tot hun huidige situatie. Het boek bevat hartverscheurende verhalen van mishandelde en verlaten Galgo’s, maar ook inspirerende verhalen over reddingsoperaties en adopties die deze honden een tweede kans in het leven hebben gegeven.

Verschrikkelijk: In het boek worden ook diverse methodes beschreven waarop Galgueros (mensen die galgo’s houden, voornamelijk jagers, fokkers en mensen die met de honden racen) de honden vermoorden. Een verschrikkelijk hoofdstuk waarbij ik ook een aantal keer moest slikken.

Mijn mening over het boek

Titel: From Heaven to Hell – The story of the Galgo Español

Genre: non-fictie

Auteur: Beryl Brennan

Logo uitgever:

4

Summary

Tijdens het onderzoek voor het artikel over boeken met galgo’s in de hoofdrol, kwam ik From Heaven to Hell – The Story of the Galgo Español tegen. Ik heb het natuurlijk meteen gekocht. Heel fijn dat de opbrengst direct naar het goede doel gaat. Het boek leest makkelijk weg en is niet heel erg lang. Ik had het binnen een paar uur uit (en ik ben zeker geen snelle lezer). Je krijgt een goed beeld over de geschiedenis van het ras, hoe de galgo misbruikt wordt en wat voor initiatieven er zijn om het leven van dit prachtige ras te verbeteren.

Sommige hoofdstukken, zoals Spanish and International Organisations, Spanish Animal Welfare Act, EU Law en Health Care and Diseases affecting Galgos waren wat langdradig. Voor mensen die alleen willen leren over de galgo, de geschiedenis en de gruwelijkheden die het ras moet ondergaan, is deze informatie overbodig. Ik raad het boek wel aan als je interesse hebt om een galgo te adopteren of als je wilt weten hoe verschrikkelijk mensen soms kunnen zijn.

Normaal zou ik dan 3.5 ster geven, maar omdat de volledige opbrengst naar het goede doel gaat, en ik natuurlijk totaal niet objectief ben als het gaat om galgo’s 😊, geef ik 4 sterren.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: