Gabriel García Márquez: winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Gabriel García Márquez is een Latijns Amerikaanse auteur, geboren in Colombia in 1927. Hij is in 2014 overleden. Hij schreef niet alleen boeken, maar ook korte verhalen, voor de televisie en hij was journalist.

Hij wordt gezien als een van de meest significante auteurs van de twintigste eeuw, met name in het Spaanstalige gebied. Hij heeft in 1972 de Neustradt International Prize for Literature gekregen en in 1982 zelfs de Nobelprijs voor Literatuur.

Al heel vroeg liet Márquez zien zich niet in te willen houden als het aankwam op kritiek op de Colombiaanse politiek of de buitenlandse politiek. Dit leidde er bijvoorbeeld toe dat hij in 1955 in Europa aan het werk werd gezet en hij zich daarna in Venezuela vestigde. Márquez heeft als journalist gewerkt in de tijd van Fidel Castro met wie hij vriendschappelijk was.

in 1961 verhuisde hij naar New York waar hij ‘Honderd jaar eenzaamheid’ schreef, het boek waar hij veruit de meeste bekendheid mee kreeg en waar wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren van zijn verkocht. In New York moest hij leven met de constante dreiging van de CIA en de bedreigingen van Cubaanse vluchtelingen. Dit leidde ertoe dat hij naar México verhuisde en hem de toegang tot de VS tot 1971 werd ontzegd. Pas toen Bill Clinton president werd en verklaarde dat ‘Honderd jaar eenzaamheid’ zijn favoriete boek is, werd deze ban opgeheven.

Na het succes van ‘Honderd jaar eenzaamheid’, woonde Márquez een aantal jaren in Spanje.

Márquez is getrouwd met Mercedes Barcha Pardo en samen hebben ze twee zoons.

‘Liefde in tijden van Cholera’ (1985) is tevens zeer bekend (en ook verfilmd).
Zijn boeken hebben bijgedragen aan het verspreiden van een stijl die tot dan toe eigenlijk met name binnen de Zuid-Amerikaanse cultuur bekend was: het magisch realisme. Veel van zijn boeken verkennen hetzelfde thema: eenzaamheid.
Hij is de meest-vertaalde Spaanstalige auteur.

In 2012 werd bekend dat Márquez dementie had en geen nieuw werk meer zou publiceren.

Toen Márquez in april van 2014 overleed, noemde de president van Colombia hem ‘de grootste Colombiaan die ooit geleefd heeft’.

Magisch realisme

Het magisch realisme is een stijl in fictie en kunst (denk bijvoorbeeld aan de werken van Frida Kahlo) die een realistische blik op de wereld combineren met magische elementen. De scheidingslijn tussen echt en fictief vervaagt. Meestal is de setting van het verhaal een realistische die in vele andere boeken teruggevonden kan worden.

Hoewel de overeenkomst van magische elementen kan doen vermoeden dat het genre lijkt op fantasy; dat is zeker niet het geval. Waar fantasy zo weinig mogelijk met de werkelijkheid te maken wil hebben, gebruikt het magisch realisme juist de fantastische elementen om kritiek te leveren op de realiteit.

Bekende auteurs die het magisch realisme in hun werk gebruiken zijn: Isabel Allende, Haruki Murakami, Salman Rushdie, Neil Gaiman, Alice Hoffman en nog veel meer.

Volgorde

Er volgt nu een lijst met de boeken van Gabriel García Márquez op volgorde. Een aantal van zijn meest bekende werken zal ik vervolgens uitlichten.

 • Afval en dorre bladeren – La Hojarasca
 • De avonturen van Miguel Littín – La aventura de Miguel Littín clandestino en Chile
 • De generaal in zijn labyrint – El general en su laberinto
 • De herfst van de patriarch – El otoño del patriarca
 • De kolonel krijgt nooit post – El coronel no tiene quién le escriba
 • Herinnering aan mijn droeve hoeren – Memoria de mis putas tristes
 • Het kwade uur – La mala hora
 • Het spoor van je bloed in de sneeuw – El rastro de tu sangre en la nieve
 • Honderd jaar eenzaamheid – Cien años de soledad
 • In augustus zien we elkaar – En agosto nos vemos
 • In ons dorp zijn geen dieven
 • Kroniek van een aangekondigde dood – Crónica de una muerte anunciada
 • Liefde in tijden van cholera – El amor en los tiempos del cólera
 • Ontvoeringsbericht – Noticia de un secuestro
 • Over de liefde en andere duivels – Del amor y otros demonios

Afval en dorre bladeren

Het eerste werk van Márquez. Het heeft zeven jaar geduurd voordat hij een uitgever vond die bereid was om het uit te brengen.

Het boek bestaat uit drie monologen: van een oude kolonel, van zijn dochter Isabel en van haar zoon, die worden opgedragen tijdens een wake die begint in 1903. In dit jaar verschijnt er een vreemde Franse dokter in het dorpje Macondo (bekend van ‘Honderd jaar eenzaamheid’). De wake eindigt in 1928 wanneer deze zelfde dokter zichzelf verhangt. De reden voor zijn dood: de meedogenloze veroordeling door de gemeenschap.

Honderd jaar eenzaamheid

Uitgebracht in 1967 en welbeschouwd het meesterwerk van Márquez waarmee de Latijns-Amerikaanse literatuur op de wereldkaart werd gezet.

Dit is het verhaal van de familie Buendía die de fictieve stad Macondo, gelegen op een moeras, veroverde. Een eeuw voordat de stad haar einde vindt: geteisterd door natuurrampen, uitbuiting en oorlog betekent het einde van de stad ook veel voor de familie Buendía.

Een epische familiegeschiedenis die verschillende generaties beslaat.

Dit werk heeft ervoor gezorgd dat Márquez de Nobelprijs voor Literatuur ontving.

Binnenkort brengt Netflix een nieuwe film uit van dit prachtige boek. Bekijk hier alvast de trailer:

Liefde in tijden van Cholera

Florentino Ariza en Fermina Daza zijn hopeloos verliefd op elkaar. Maar wanneer Fermina er toch voor kiest om een rijke arts te trouwen, breekt dat het hart van Florentino. Maar hij is een romanticus. Terwijl hij carriere maakt in de zakenwereld en de jaren verslindt met 622 affaires, bewaart hij zijn hart nog altijd voor Fermina. Uiteindelijk sterft haar man en Florentino bezoekt bewust de begrafenis.

Vijftig jaar, negen maanden en vier dagen nadat hij voor het eerst zijn liefde aan Fermina verklaarde, doet hij dat opnieuw.

Liefde in tijden van cholera is in 2007 ook verfilmd.

Kroniek van een aangekondigde dood

In een dorpje wordt een groot bruiloftsfeest gevierd. Vier uur later wordt de bruid naar huis gestuurd omdat men heeft ontdekt dat ze geen maagd meer was. Het meisje wordt onder druk gezet en noemt uiteindelijk de naam van de jongen uit het dorp. Haar broers slijpen hun messen en kondigen aan dat ze deze jongen gaan vermoorden.

Een ijzingwekkend en meeslepend meesterwerk.

Herinnering aan mijn droeve hoeren

Een novelle uit 2004 waarin het verhaal van een oude man wordt verteld die aan het einde van zijn leven is, wacht op de dood en onverwacht nog liefde vindt.
Het gaat over een relatie van liefde en seks tussen een oude journalist en een kind dat haar maagdelijkheid verkoopt om haar familie te helpen.
Herinneringen, het vinden van de eerste liefde en het geluk van de kinderjaren.

Stijl en thema’s

Het werk van Márquez zet de lezer aan het werk: vaak laat hij bewust bepaalde details weg, zoals namen, zodat de lezer zelf aan de slag moet om er een samenhangend geheel van te maken. Hij heeft zich hiervoor laten inspireren door de Grieke mythologieën en tragedies.

Eenzaamheid is een terugkerend thema, met name in combinatie met liefde en alleen zijn in de liefde. Daarnaast is Macondo een thema; het fictieve dorpje dat in meerdere werken centraal staat. Tot slot is ‘La Violencia’ een belangrijke referentie die hij vaak gebruikt naar een brute burgeroorlog die in de jaren 60 veel levens heeft geëist.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: