Grijs: een zeer rake Blossom Books Shorty over consent.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Chaja en Wes hebben het samen leuk op een strandfeestje: ze dansen met elkaar, ze zoeken toenadering en er wordt wild gezoend. Wanneer ze samen de duinen in trekken, gebeuren er echter dingen waar beiden een ander gevoel aan overhouden.

Wes is nogal trots op het feit dat hij de ‘moeilijke’ Chaja zover heeft gekregen dat ze met hem mee de duinen is ingegaan en hij schept op over de prestaties die hij daar geleverd heeft. Ook al weet hij zelf ook dat deze prestaties helemaal niet zo lekker verliepen als hij de anderen wil doen geloven.

Chaja had hele andere verwachtingen toen ze op Wes’ uitnodiging inging. Ze geeft zichzelf de schuld van het verloop van de avond: ze heeft hem tenslotte niet gestopt.

Chaja en Wes zitten bij elkaar op school, wat is de impact van deze gebeurtenis op hun weerzien?

‘Grijs’ in de winkel bekijken

Over de auteur

Carlie van Tongeren (1983) bracht in 2011 haar eerste boek uit. Na een periode werkzaam geweest te zijn in de journalistiek, begon ze voor zichzelf waardoor ze eindelijk tijd had om te werken aan haar droom: haar eigen werken publiceren. Ze begon haar carrière in de wereld van de feelgoodromans waarna haar eerste YA-roman ook volgde (Heerestraat & Rozenlaan).

Haar nieuwste boek ‘Grijs’ is pasgeleden uitgebracht door Blossom Books Shorties ( zie ook: Het zusje van) en gaat over seksueel overschrijdend gedrag.

Carlie is regelmatig op scholen om daar gastlessen te geven en ze begeleidt andere auteurs bij het schrijven van hun boek, van ghostwriting tot de eindredactie.

Informatie en beoordeling

Titel: Grijs

Genre: jeugdroman

Auteur: Carlie van Tongeren

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Blossom Books

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 6 January 2023

ISBN: 9789463494021

Aantal pagina's : 132

  • Het grijze gebied van consent is heel treffend in dit boek gevangen.
5

Review

Ik ben van mening dat dit boek door alle jongeren gelezen moet worden. Het geeft zo’n krachtig beeld van hoe ieders perspectief kan verschillen en hoe ontzettend belangrijk het is om je uit te spreken. Wat is nou eigenlijk consent? Wanneer heeft iemand consent gegeven? Kan het zo zijn dat je over iemands grenzen heen gaat zonder het zelf te merken? Ja dus! Hoe goed is het dat er in dit boek ook aandacht is voor de andere kant van het verhaal? Meestal wordt de dader direct weggezet als crimineel, als viespeuk, als verkrachter. Maar soms is het gebied gewoon heel erg grijs en is het onduidelijk. De dader kan er echt pas later achter komen en dus ook pas heel veel later spijt hebben. Ik ben echt een beetje stil geworden van dit boek, zeker toen ik het nawoord van Carlie van Tongeren las. Er zijn in deze moderne tijd heel veel boeken die over dit onderwerp gaan, maar ik denk dat geen van alle de kwestie zo goed heeft kunnen vangen als Carlie. Wat mij betreft verplichte kost op alle middelbare scholen!


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: