Hendrik Groen #1. Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen 83¼ jaar

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Hendrik Groen is dan wel oud, hij is zeker nog niet dood. Ook is hij niet van plan om zich eronder te laten krijgen. Wel moet hij eerlijk toegeven dat zijn benen niet meer zo goed willen als vroeger en dat hij toch vaker bij zijn huisarts zit. Technisch gezien is hij nu eenmaal bejaard. Moet dan het leven alleen nog maar bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten tot de dood je komt halen? Wat Hendrik betreft niet! In zijn dagboekfragmenten laat Hendrik je een jaar uit zijn leven zien waar alle hoogte- en dieptepunten voorbij komen terwijl hij in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord zit. Aan het einde van het boek is het lastig afscheid nemen!

Hendrik Groen: pogingen iets van het leven te maken in de winkel bekijken:

Over de auteur:

Hendrik Groen is het pseudoniem van Peter de Smet. Het is jarenlang onduidelijk geweest wie nu werkelijk de auteur is achter Hendrik Groen, die zijn eerste dagboek in 2014 publiceerde. Het werd een waar succes en er is zelfs een Hendrik Groen-fanclub opgericht! In 2016 is dan eindelijk onthuld dat het ging om Peter de Smet, die toen 62 jaar oud was. Hij geeft aan geen zin te hebben in alle heisa die bij bekendheid komt kijken. Er is dan ook bijster weinig over Peter de Smet te vinden, maar dat is natuurlijk ook niet zo heel belangrijk. Zijn boeken spreken voor hem!

De boeken van Hendrik Groen zijn inmiddels wereldwijd te lezen, bewerkt voor theater en tv en tweemaal de ontvanger van de NS Publieksprijs.

Meer weten? Bekijk dan deze blog!

Hendrik Groen

Informatie en beoordeling

Titel: Hendrik Groen: pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar

Genre: Roman

Auteur: Hendrik Groen

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Meulenhoff

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 11 June 2014

ISBN: 9789029089975

Aantal pagina's : 328

5

Review

Een heerlijk hartverwarmend boek dat vol humor zit. Hendrik is een mopperkont, politiek zeker niet correct, hij zit vol leven, hij is grappig en rebels. In het boek wordt het stereotype beeld van de oudere mens heerlijk op de hak genomen terwijl de onderliggende boodschap tegelijk ook erg schrijnend is: de onzichtbaarheid van de ouderen. Het boek is niet alleen maar lachen, gieren, brullen maar ook echt verdrietig: het proces van ouder worden, de confronterende momenten, de realisatie dat de mensen om je heen aan het aftakelen zijn, de verveling, verlies en het feit dat iedere bewoner ook zijn of haar eigen levensverhaal heeft met daarin de nodige gebeurtenissen. Door de humor wordt de boel een beetje luchtig gehouden, maar ik voelde de emoties toch wel degelijk tijdens het lezen van het boek van Hendrik. Dit samenspel vond ik erg mooi gedaan en daarom kan ik ook niet anders dan vijf sterren uitdelen! Ik heb de theateruitvoering ook gezien. Het leuke aan die productie was dat ze per stad waar gespeeld werd, de lokale ouderenkoren uitnodigden om de voorstelling te begeleiden en mijn vader heeft daardoor mogen meedoen in deze show! Dat maakte niet alleen het toneelstuk maar ook het boek toch een beetje extra speciaal voor mij.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: