Hendrik Groen: zijn niet-meer-zo-geheime dagboeken.

Wie is Hendrik Groen?

Hendrik Groen is het pseudoniem van Peter de Smet. Het is jarenlang onduidelijk geweest wie nu werkelijk de auteur is achter Hendrik Groen, die zijn eerste dagboek in 2014 publiceerde. Het werd een waar succes en er is zelfs een Hendrik Groen-fanclub opgericht! In 2016 is dan eindelijk onthuld dat het ging om Peter de Smet, die toen 62 jaar oud was. Hij geeft aan geen zin te hebben in alle heisa die bij bekendheid komt kijken. Er is dan ook bijster weinig over Peter de Smet te vinden, maar dat is natuurlijk ook niet zo heel belangrijk. Zijn boeken spreken voor hem!

De boeken van Hendrik Groen zijn inmiddels wereldwijd te lezen, bewerkt voor theater en tv en tweemaal de ontvanger van de NS Publieksprijs.

2014: Pogingen iets van het leven te maken: het geheime dagboek van Hendrik Groen 83¼ jaar (Winnaar NS Publieksprijs)

Hendrik Groen is dan wel oud, hij is zeker nog niet dood. Ook is hij niet van plan om zich eronder te laten krijgen. Wel moet hij eerlijk toegeven dat zijn benen niet meer zo goed willen als vroeger en dat hij toch vaker bij zijn huisarts zit. Technisch gezien is hij nu eenmaal bejaard. Moet dan het leven alleen nog maar bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten tot de dood je komt halen? Wat Hendrik betreft niet! In zijn dagboekfragmenten laat Hendrik je een jaar uit zijn leven zien waar alle hoogte- en dieptepunten voorbij komen terwijl hij in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord zit. Aan het einde van het boek is het lastig afscheid nemen!

Lees onze review hier!

2016: Zolang er leven is: het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar (ook de winnaar van de NS Publieksprijs!)

In het eerste geheime dagboek leerden we Hendrik Groen kennen. Hij is nu een jaartje ouder, maar hij pakt opnieuw zijn pen beet om ons mee te nemen in zijn leven. Samen met Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club probeert Hendrik zoveel mogelijk te maken van zijn laatste levensjaren in het verzorgingstehuis. Zo af en toe heeft hij het zwaar en laat hij de moed wat zakken. Maar met de humor die hem zo kenmerkend is, neemt Hendrik de bewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom op de hak en hij blijft ook zelf niet buiten schot.

2018: Leven en laten leven, 2018

Dit is een losstaand boek en geen onderdeel van de dagboeken van Hendrik Groen.

Arthur Ophof leeft niet het leven waar hij van droomde. Geen reizen maar eindeloze file, geen groots en meeslepend leven maar een kinderloos huwelijk en een autovrij hofje om in te wonen. Het hoogtepunt van de week wordt gevormd door de vrijdagmiddagen met zijn vrienden. Hij wordt vijftig dus de tijd begint hem langzaam te achtervolgen.
Wanneer zijn werkgever hem moet ontslaan, lukt het Arthur om daar een mooie financiële meevaller van te maken die zijn perspectief ineens totaal verandert….

€20,99
2 nieuw vanaf €20,99
2 tweedehands vanaf €33,60
Prijs gecheckt op 30 januari 2024 09:49
Amazon.nl

2019: Een kleine verrassing

Hendrik Groen en Evert Duiker, zijn beiden de zeventig ruim voorbij en hun leven kabbelt rustig voort. Ze bezoeken elkaar iedere week, ze spelen wat schaak, drinken een borreltje en nemen daar graag wat lekkers bij. Ondertussen bespreken ze het leven.

Tot op een dag dit kabbelende leven wordt verstoord wanneer Evert voor de deur staat met een onverwachte (kleine) gast. Hij is aan de wandel gegaan met een kinderwagen die kortstondig onbeheerd en onbewaakt buiten stond. Evert vond het een goede grap maar Hendrik vindt het vooral een heel stom idee.

Als oppas doen de mannen het niet slecht, maar ondertussen zijn de druk bezig om te verzinnen hoe ze de kleine zo snel mogelijk weer bij de ouders terug kunnen brengen, het liefst ongezien. Maar om dit onverwachte pleegkind weer kwijt te raken, blijkt lastiger dan gedacht!

2020: Opgewekt naar de eindstreep: het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar, 2020

“Het allerlaatste dagboek van Hendrik Groen, de meest geliefde bejaarde van Nederland”.

Het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord gaat sluiten en Hendrik Groen wordt overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-maar-niet-dood-club is daardoor uiteen gevallen. Er is zo nu en dan een Omanido-reünie waarbij het absoluut als vanouds gezellig is en de drank rijkelijk vloeit, maar verder is er weinig meer om je op te verheugen. Hendrik stelt vast dat de tijd niet meer mild voor hem is. Hij vergeet steeds vaker dingen en hij heeft het overzicht niet meer zo goed. Hierdoor komt het nodige gestuntel op gang. Daarom besluit hij opnieuw een dagboek bij te houden in de hoop hierdoor weer wat meer grip op de zaken te krijgen. Hij kan dan altijd nog eens even rustig nalezen wat hij dan misschien wel vergeten is.

Wanneer in Bergen aan Zee het coronavirus arriveert, wordt het leven er niet bepaald beter op. Er is geen Evert meer om foute grappen te maken maar Hendrik doet zijn best om zijn vriend te eren op dat gebied. Hij heeft gelukkig nog drie trouwe vrienden die Hendrik zo goed mogelijk op het goede pad proberen te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Juffrouw Jansen is het afscheidscadeau van Evert: een hond. Samen met deze vrienden sleept Hendrik zich opgewerkt naar de eindstreep.

2021: Rust en Vreugd, 2021

Dit is geen onderdeel van de Hendrik Groen-dagboeken.

Emma Quaadvliegh vindt in de spullen van haar overleden man de inschrijving voor een tuinhuisje ‘Rust en Vreugd’. Er is sinds de inschrijving wel elf jaar verstreken en ze kan inmiddels ieder huisje krijgen dat ze wil. Bije en eerste bezoek wordt ze direct verliefd op een gezellig en rommelig tuinhuisje met een heerlijke tuin en ze besluit per direct dat ze afleiding kan gebruiken en dat ze het dus neemt! Ze heeft geen verstand van tuinieren maar haar aardige buren staan klaar om haar te helpen.

De voorzitter komt zonder uitnodiging langs om kennis te maken, maar ook om haar even alle regels duidelijk te maken die de lengte van de heg bepalen, vertellen hoe je het onkruid moet verwijderen en welke zaken vallen onder het verplichte algemene onderhoud.

Gauw blijkt dat het groene paradijs niet altijd zo hemels is maar Emma is vastbesloten er iets moois van de maken. Maar Adam en Eva wilden dat toch ook?

2023 Groeten uit Benidorm

Ook dit boek is geen onderdeel van de Hendrik Groen-dagboeken.

Zonnige stranden, Hollandse cafés, bitterballen en karaoke: de nieuwe roman van Hendrik Groen neemt je mee naar de Costa Blanca.

Theo en Cobie, beiden zestigplus, hebben het nog altijd goed samen en ze genieten volop van het leven en van hun pensioen. Joop en Hannie zijn daarentegen het tegenovergestelde: klagen en kibbelen doen ze de hele dag, de dagelijkse sleur is hen beiden een last maar een grote verandering is nog veel erger. Ze gaan ieder jaar voor twee weken naar de Veluwe, met hun caravan, spannender dan dat maken ze het niet.

Bij een gezamenlijk kerstdiner zijn ze weer eens flink aan het klagen over het Nederlandse weer, waarop Cobie ze ompraat om tijdens de gauwe maanden lekker naar Benidorm te verkassen. Het is er altijd lekker weer, je kan je huis thuis verhuren en op die manier zelfs verdienen aan je zonnige verblijf! Dat argument is doorslaggevend en de stellen pakken hun koffers.

Joop verbaast zichzelf wanneer hij aan de Costa Blanca ontdekt dat hij de couleur locale waarderen kan: de terrasjes in de zon, de Nederlandse cafeetjes, bingo- en karaokeavonden en er zijn aardige nieuwe mensen te ontmoeten. Ook Cobie en Theo hebben het prima naar hun zin. Hannie voelt zich daarentegen steeds eenzamer worden wat leidt tot oplopende spanningen tussen Hannie en Joop. Er is uiteindelijk niet veel meer nodig om hun vakantie in Benidorm op de klippen te laten lopen…

Verfilming en theater

Het geheime dagboek van Hendrik groen is in 2017 door Omroep MAX uitgezonden als televisieserie. Kees Hulst vertolkte Hendrik Groen en André van Duin speelt Evert.

Ook werd er in 2017 een toneelstuk gemaakt van dit verhaal, waarin Beau Schneider in de rol van Hendrik kroop. Het leukste van het toneelstuk is, dat ze per stad gebruik hebben gemaakt van lokale ouderenkoren en dat mijn vader mocht meedoen in één van deze uitvoeringen!

In 2019 is ook Het geheime dagboek van Hendrik Groen, zolang er leven is op tv verschenen.

Tips

Wil je meer aandoenlijke verhalen over bejaarden met humor? Meer avonturen? Bekijk dan een van de volgende titels ook eens: Een man die Ove heet, de 100jarige man die uit het raam klom en verdween of De moordclub op donderdag.

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.