Het boomhuis in het bos

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het boomhuis in het bos is de Nederlandse vertaling van In the Lives of Puppets en het was het gekozen boek van de So Many Pages box van oktober.


Het verhaal speelt zich af in een magisch omschreven bos, ver van de bewoonde wereld. In dit sprookjesachtige bos wonen drie robots: Giovanni Lawson, een vaderlijke androïde, zuster Ratched, een verpleegmachine en de kleine robot Rambo, die schoonmaakt. Victor Lawson komt er ook te wonen, maar hij is geen robot maar een mens. Ze vormen een gezin en ze leven er vredig en veilig hun levens.

Alles verandert wanneer Victor op de schoothoop een oude en onbekende androïde vindt die nog lijkt te leven. Hij noemt hem ‘hap’, naar het label op zijn borst. Gio en hap blijken een duister verleden te delen, een verleden waarin de mensen werd opgejaagd en opgeruimd. Hap is geprogrammeerd om mensen te zoeken en informeert dan ook per ongeluk andere robots over het gezin in het bos. Ze zijn niet langer veilig. Gio wordt opgepakt en meegenomen naar zijn oude laboratorium.

Vic moet vluchten. Samen met de andere robots gaat hij op reis om Gio proberen te redden van herprogrammering. Onderweg wordt Vic verscheurd door tegenstrijdige gevoelens en hij moet een belangrijke beslissing maken: kan hij Hap’s liefde accepteren?

Het boomhuis in het bos in de winkel bekijken

Over TJ Klune

TJ Klune is zelf erg open over het feit dat hij neuro divergent is, op mannen valt en aseksueel is. Hij vindt het daarom erg belangrijk dat er eerlijke en positieve representatie is in verhalen en hij zet zich daar zelf voor in.

Travis John Klune werd geboren in 1982. In zijn boeken staan LHBTQi+ personages centraal. Het boek ‘Het weeshuis aan de azuurblauwe zee’ leverde hem verschillende prijzen op.
Zijn liefde voor schrijven was als kind al aanwezig. Zijn leraren hebben hem altijd aangemoedigd om te schrijven en ze vertelden hem dat ze zich erop verheugden om later zijn werken in de boekwinkels te kunnen vinden.

Zijn eerste boek werd uitgebracht in 2011: Bear, Otter and the Kid. Al in dit eerste boek staat representatie van de queer community centraal. Hij wilde heel graag een verhaal waarin de werkelijkheid van queer relaties werd verbeeld, die niet zijn opgebouwd op stereotypische ideeën en waar mensen zich in konden vinden.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee heeft grote bekendheid gekregen over de sociale platformen, met name op Booktok.

Informatie en beoordeling

Titel: Het boomhuis in het bos

Genre: fantasy, sci-fi

Auteur: TJ Klune

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Volt

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 4 September 2023

ISBN: 9789021482989

Aantal pagina's : 448

  • Een meeslepend verhaal, maar het blijven robots
3.5

Review

Het eerste boek dat ik van TJ Klune las, was Het weeshuis aan de azuurblauwe zee. De personages uit dat verhaal waren direct in mijn hart. Dat miste ik bij dit verhaal echt. Robots zijn gewoon minder makkelijk lief te vinden denk ik, of misschien is dat een persoonlijke voorkeur. Het miste de onuitputtelijke originaliteit die ik inmiddels associeer met de schrijfstijl van TJ Klune. Het verhaal is wederom sentimenteel, een beetje sprookjesachtig (de basis van dit verhaal is Pinocchio), maar het miste eigenheid. Het is gewoon een prima verhaal, maar wat mij betreft een van de minder geslaagde boeken van Klune.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: