Het laatste kwartier van de maan: een episch werk

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het laatste kwartier van de maan is een grootse roman over de ondergang van een volk en de transformatie van China.

Het is het einde van de twintigste eeuw. Een oude vrouw vertelt haar levensverhaal. Ze hoort bij de Evenki, een volk dat door de afgelegen gebieden van Noordoost- China trekt met hun rendierkuddes.

Ze vertelt over haar heerlijke jeugd die plots aan een einde kwam door de onverwachte dood van haar vader. Het leger van Japan valt China binnen en ook de Evenki raken in deze strijd verwikkeld. Het einde van hun traditionele nomadenbestaan lijkt onvermijdelijk.

Dit boek is uitgegeven als onderdeel van de Vintage Earth serie.
The Mermaid of Black Conch
– The Last Quarter of the Moon (Het laatste kwartier van de maan)
– The Man Who PLanted Trees
– The Man with Compound Eyes
– The Overstory
– Solar
– The Tusk that did the Damage
– The Wall

Het laatste kwartier van de maan in de winkel bekijken

Over de auteur

Chi Zijian is een van de belangrijkste Chinese schrijfsters en haar werk is dan ook meerdere malen bekroond. ‘Het laatste kwartier van de maan’, dat in 2005 werd uitgebracht, heeft haar in 2008 de Mao Dun Prijs opgeleverd, de meest prestigieuze literaire prijs van China. Dit boek is tevens ook haar mest bekende werk. 

Chi is geboren in Heilongjiang, een provincie in noordoost China. Haar naam heeft ze te danken aan het feit dar haar vader enorme fan was van een dichter genaamd Cao Zijian en hij besloot haar naar hem te vernoemen. 

In 1988 heeft Chi haar opwachting gemaakt aan de Northwest University waar ze haar schrijfkunsten ontwikkelde. 

In 1996 won Chi al de Lu Xun Literary Prize (een prijs die wordt toegekend door de China Writer Association), nogmaals in 2000 en nog een keer in 2007.

Chi heeft twee romans geschreven:
– The Last Quarter of the Moon – He laatste kwartier van de maan
– Manchukuo

Daarnaast heeft ze vier novellas geschreven:
-White Snow and Crow
– All Night in the World
– Yellow Chicken and Wihite Wine
– Good Night, Rose

Tot slot nog drie korte verhalen:
– Fog, Moon, and the Cattle Pen
– Quinshui Wichen
– A Jar of Lard

Informatie en beoordeling

Titel: Het laatste kwartier van de maan

Genre: Roman

Auteur: Chi Zijian

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: The House of Books

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 11 July 2024

ISBN: 9789044339956

Aantal pagina's : 400

  • Episch en mooi, maar wel even werk
4.5

Review

Ik ben twee keer opnieuw gestart met dit boek omdat ik echt de draad even kwijt was. Het duurde even voordat ik het verhaal had gevonden, maar daarna vloog ik er doorheen. Het is een enorm episch werk dat een grote familie betreft. De vele namen zijn vreemd en moeilijk te onthouden, maar voor het gemak is er een stamboom in het boek opgenomen waar je kunt bijhouden over wie het gaat. Het is zeker wel de moeite waard om deze energie in het lezen van dit verhaal te steken, want het is absoluut meeslepend, ontroerend en bijzonder. Bereid je echter voor op het feit dat dit geen lekker ontspannen strandboek is, maar dat je hier echt je aandacht er wel bij moet houden. Het is echt een uniek werk over een bevolking waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Hoewel de schrijfstijl niet van het boek spat, is het verhaal dus wel meeslepend en indrukwekkend. Ik was er even stil van toen ik het uit had.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: