Het Pungelhuis – een onbekend stukje Nederlandse geschiedenis

Het pungelhuis

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ole weet niet beter dan dat hij geen opa of oma meer heeft. Maar op een dag komt er een vreemd telefoontje binnen waarin wordt gezegd dat zijn opa is overleden. Maar zijn opa was al lang dood, of toch niet? Ole krijgt en verliest zijn opa op één en dezelfde dag. Dan hoort hij ook nog eens dat zijn opa een vreselijke man was.

Wanneer Ole met zijn vader terugkeert naar het huis dat zijn opa heeft achtergelaten, komt het verleden weer tot leven. Een afgelegen huis aan de grens van België waar in de jaren vijftig en zestig een heftige oorlog woedde tussen de boetersmokkelaars en de commiezen.

Ole wil dolgraag meer weten over zijn opa maar zijn vader wil niets loslaten. Beetje bij beetje ontdekt Ole meer over dit verleden en begrijpt hij waarom zijn vader het er niet over wil hebben. Ook ontdekt hij de naam van het huis: het Pungelhuis.

Het Pungelhuis in de winkel bekijken

Over de auteur

Annet Huizing schrijft boeken voor kinderen, zowel fictie als non-fictie. Haar debuut ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ leverde haar een Zilveren Griffel op. Ook haar tweede boek, ‘De zweetvoetenman’ leverde haar een Zilveren Griffel op. Het Pungelhuis wordt ook goed ontvangen. Voordat ze begon met schrijven heeft Annet verschillende banen gehad: ze is kok geweest, onderzoeksmedewerker en begon toen met het schrijven van teksten. Van de meeste schrijvers lees je dat ze vroeger al niets liever wilden dan een boek schrijven. Annet had dat helemaal niet. Tóch wilde ze gewoon eens proberen of ze het kon. Ja dus.

Annet Huizing woont op een woonboot in Utrecht.

Bekijk ook eens: Heerestraat & Rozenlaan.

Het pungelhuis

Informatie en beoordeling

Titel: Het Pungelhuis

Genre: Historische fictie, jeugd

Auteur: Annet Huizinga

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Lemniscaat

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 6 July 2020

ISBN: 9789047712510

Aantal pagina's : 182

  • Een bomvol verhaal
3.5

Review

Dit boek is meer dan alleen een mooie historische roman over een vergeten tijd. Het is tevens een familiedrama over iemand die is opgegroeid met een nare vader die werd verblind door geld, twee broers die alleen elkaar hadden, een onwetend kleinkind dat toch in het verleden gaat peuren omdat hij zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen. Ik had graag iets meer willen weten over de relatie tussen vader en moeder want dat bleef nu een beetje op de achtergrond. Ik denk dat het voor de doelgroep echter wel voldoende informatie was. Zelf wist ik helemaal niets over de botersmokkelaars dus dat vind ik zeker een pluspunt van dit boek! Daarnaast is het gewoon een heerlijk verhaal met leuke personages, een jonge jongen die ergens opnieuw moet beginnen en door de dorpsbewoners (uiteindelijk) wordt omarmd.

Pluspunten

  • Verbeeldend
  • Onbekend stukje historie
  • Hartverwarmende personages

Minpunten

  • Een klein beetje meer informatie over bepaalde verhaallijnen was wenselijk

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: