Het smelt recensie: Het vliegt je naar de keel!

Het smelt boek recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In Het smelt maak je kennis met Eva. In het kleine Vlaamse dorpje waar Eva geboren wordt, zijn slechts twee andere kinderen en dat zijn allebei jongens. Ze maken er het beste van. Tot ze in de puberteit geraken en de onderlinge verhoudingen een drastische verandering ondergaan. Dertien jaar later keert Eva terug naar haar dorpje. In haar kofferbak heeft ze een blok ijs. Dit keer is Eva degene die bepaalt.

Het smelt samenvatting

Het smelt draait om een klein dorpje dorpje in Vlaanderen waar slechts twee andere kinderen geboren in hetzelfde jaar als Eva. Twee jongens. De drie zijn tijdens hun jeugd dus op elkaar aangewezen wat vriendschap betreft. Ze maken er het beste van tot ze de puberteit bereiken. Ineens veranderen alle verhoudingen: Eva is verlegen en bedeesd en de jongens bedenken allerlei wilde en ook wrede plannen. Hierdoor moet Eva telkens kiezen: meedoen of haar enige vrienden verraden. Dit is voor Eva natuurlijk niet echt een moeilijke keuze.

Het is dertien jaar later. Het is een bloedhete zomer waarin alles volledig uit de hand loopt. Eva keert terug naar haar geboortedorpje. In haar achterbak heeft ze een blok ijs. Naarmate het verhaal vordert, wordt het langzaam duidelijk dat Eva dit keer de persoon is die de plannen maakt en bepaald hoe de spellen verlopen.

Dit is het eerste boek van Lize Spit waarmee ze direct in hetzelfde jaar ook de Bronzen Uil won. Een pakkend verhaal dat je aanvliegt.

‘Het smelt’ bekijken

Over de auteur

Lize Spit is een Belgische schrijfster die in 1988 werd geboren in Viersel. In 2016 lanceerde zij met succes haar debuutroman Het Smelt. Dit boek werd zeer positief ontvangen en kreeg uiteindelijk ook een Engelse vertaling. In hetzelfde jaar kreeg ze ook De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Een jaar later won ze de felbegeerde Nederlandse Boekhandelprijs. In 2020 volgde het boek ‘Ik ben er niet’. In 2023 schreef zij het Boekenweekgeschenk genaamd De eerlijke vinder. Een echt literair talent dus! Daarnaast is ze ook werkzaam als gastdocent voor het vak creatief schrijven aan de LUCA School Of Arts en RITSC. Ook schrijft ze columns voor De Morgen, een Belgisch Nederlandstalig dagblad. Wil je nog meer weten over haar? Dan kan dat op haar eigen website.

Bekijk ook deze blog eens als je nieuwsgierig bent geworden!

Het Smelt: beoordeling

Titel: Het smelt

Genre: Literatuur

Auteur: Lize Spit

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Das Mag Uitgeverij

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 20 November 2015

ISBN: 9789082410617

Aantal pagina's : 480

  • Het vliegt je naar de keel!
4

Summary

Tijdens mijn opleiding tot docent Nederlands kreeg ik de titel van dit boek aangeraden door mijn docent Literatuur (die overigens ook mijn lievelingsdocent was). Hij kon er met zoveel passie en enthousiasme over vertellen, dat ik dit boek direct ben gaan lenen in de bibliotheek. Dit is inmiddels alweer even geleden, maar ik kan me het verhaal nog exact herinneren en ook hoe ik me voelde tijdens het lezen. Een beetje ongemakkelijk, af en toe verafschuwd, maar ook treurig en vol medelijden. Het verhaal is geloofwaardig en absurd tegelijk, de hoofdpersoon frustreert je maar je voelt ook liefde voor haar. Dit alles gegoten in prachtige taal maakt dat dit een boek is dat je gewoon moet lezen.

Pluspunten

  • Geloofwaardig
  • Meeslepend
  • Prachtig geschreven

Minpunten

  • Shockerend (maar niet per se voor de standaard die binnen de Nederlandse literatuur geldt)

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: