In deze blog wil ik graag een aantal schrijvers van historische fictie op een rijtje zetten, waarvan ik denk dat ze de moeite waard zijn. Er zijn er natuurlijk nog veel meer en ik ken ze lang niet allemaal, maar het werk van onderstaande schrijvers sprong er voor mij echt uit. Een aantal meer bekende schrijvers van dit genre (zoals bijvoorbeeld Simone van der Vlugt), laat ik even achterwege.
Ruta Sepetys
De boeken van Ruta Sepetys vallen een beetje tussen twee categorieën in. Haar boeken zijn geschikt voor zowel de (oudere) jeugd, maar ook voor volwassenen nog steeds prachtig. Kenmerkend is dat zij je als lezer echt weet te raken en dat de kans zeer groot is dat je een traan moet laten.
Als allermooiste van haar werk wil ik “ Salt to the Sea” noemen, gelijk ook het eerste boek dat ik van haar las. Het verhaal volgt vier jongeren die allen op weg zijn naar dezelfde bestemming, allen met een andere achtergrond en allen met eigen risico’s. De setting is het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Op de tweede plaats ” Stilte heeft een eigen stem”. Een aangrijpend verhaal over de Spaanse bezetting door Franco. Sepetys is net als Gratz en Boyne met veel onderwerpen en periodes bekend dus haar boeken zijn zeer divers.
John Boyne
John Boyne is een Ierse schrijver en hij heeft dertien romans voor volwassen op zijn naam staan. Zijn meest bekende werk is ‘ De jongen in de gestreepte pyjama‘ waar een film van gemaakt is die een groot succes is geworden en waar pas geleden het vervolg van is uitgebracht: ” Toen de wereld brak‘. Beide boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog.
In ‘ Het winterpaleis‘ neemt Boyne ons mee naar het St.Petersburg ten tijde van de revolutie, de laatste tsaar en tsarina en het verdwijnen van Anastasia. In ‘ Wat het hart verwoest’ krijgen we een inkijkje in het leven in Ierland, in de jaren ’40 en in ‘ Het Victoriaanse huis’ brengt Boyne ons weer in de negentiende eeuw van Engeland. Een man die van alle markten thuis is dus.
Zijn schrijfstijl kenmerkt zich door erg toegankelijk taalgebruik waardoor je jezelf zeer gemakkelijk in het verhaal kan verliezen.
Hilary Mantel
Mantel is een Britse auteur en zij heeft meerdere soorten boeken geschreven maar ze staat toch wel het meeste bekend als schrijfster van historische fictie. Ze heeft twee maal de Man Booker Prize gewonnen. De eerste keer voor ‘ Wolf Hall’, het eerste deel van een trilogie over de 16e eeuwse Britse politicus Thomas Cromwell en later ook voor het tweede deel ” Bring Up the Bodies”. Ze is hiermee de eerste Brit en de eerste vrouw die deze prijs tweemaal mocht ontvangen en daarom ook een naam die niet mag ontbreken in deze lijst.
Helaas is ze afgelopen jaar overleden, dus er zal geen nieuw werk meer van haar verschijnen.
Alan Gratz – jongeren!
Alan Gratz is evenals John Boyne een zeer veelzijdig schrijver. Zijn werken kenmerken zich door korte hoofdstukken, rake en klare taal waardoor het inleven je als het ware zeer makkelijk wordt gemaakt.
Gratz schrijft werken voor jongeren maar als volwassene vond ik ze even goed zeer vermakelijk. Gratz kijkt niet alleen naar de vergane verhalen, maar pakt ook onderwerpen die dichter bij ons liggen. Denk hierbij aan 9/11 en de oorlog in Irak, maar ook het actuele onderwerp ‘vluchtelingen’.
Gratz is een Amerikaanse schrijver en dat merk je aan de perspectieven en de onderwerpen die hij kiest. Een absolute aanrader.
Ken Follett
Ken Follett heeft met name bekendheid gekregen door ‘ The Pillars of the Earth’ (Pilaren van de aarde), waar de gelijknamige serie zeker bij geholpen heeft. Naast historische fictie schrijft Follett ook thrillers, maar deze thrillers spelen zich regelmatig af in een historische periode.’ Pillars of the Earth’ is zijn eerste historische roman geweest en tevens ook zijn bestverkochte boek. Niet alleen is er een serie van gemaakt, het verhaal is ook verwerkt in een game.
Philippa Gregory
Philippa Gregory is niet een echte all-round schrijver van historische fictie. Ze legt zich met name toe op de periode van Henry de 8e, maar maakt ook wat uitstappen naar andere eeuwen en ze focust zich met name op de adel en het hof. Wel spelen haar verhalen zich bijna uitsluitend af in Engeland.
Bekend werk van haar is ” The Other Boleyn Girl” dat ook is verfilmd. Dit boek is onderdeel van een hele serie boeken, die gaat over de vele vrouwen van Henry de 8e. Dit was voor mij ook het eerste werk dat ik van haar heb leren kennen en inmiddels bezit ik ieder door haar uitgebracht werk. Ik hou ervan. De intriges aan het hof, lust en verleiding om maar vooruit te komen in de wereld, zonder oog te hebben van de risico’s die dat met zich meebrengt.
In deze serie is er voor iedere vrouw van Henry één boek en je leest het ook vanuit het perspectief van de vrouw. Met 8 delen ben je daar wel even zoet mee. Een mooie introductie op deze periode is ‘ The King’s Curse’, een boek dat vanuit Henry geschreven is en gelijk een samenvatting geeft van zijn leven.
Lees je graag over Britse koningshuizen, het leven aan het hof? Dan is Philippa Gregory misschien wel wat voor jou.
Diana Gabaldon
Mateloos populair: Outlander. Niet alleen een zeer succesvolle boekenserie, maar ook een serie op Netflix. De fanbase groeit nog elke dag.
Gabaldon richt zich op Schotland, 1743. Claire Randall komt per abuis in dit tijdperk terecht, zelf leefde ze ongeveer een eeuw later. Hier ontmoet ze Jamie Frasier, een man van wie ze eerst niets wil weten, maar zonder wie ze al gauw niet meer kan. De serie van Outlander beslaat momenteel negen boeken en het ziet er naar uit dat er nog een tiende deel aan komt. In deze boeken volgen we de levens van Claire en Jamie, reizen we door de tijd maar ook over de wereld. In een tijd waarin kennis gevaarlijk is en het geloof in hekserij nog levendig, is deze omgeving voor Claire niet zonder risico’s. Mooie, meeslepende en dikke boeken (1000+ pagina’s) om echt helemaal in te verdwijnen. Gabaldon schrijft heel beschrijvend waardoor de wereld zich voor je ogen ontplooit.