Na 25 jaar is Francine Oomen terug met een nieuw deel in haar ongekend populaire serie, een nieuw deel voor een nieuw publiek: de inmiddels volwassen geworden lezers van toen.
Wat gebeurt er met je als je een heleboel dingen hebt die je niet aan anderen durft te vertellen? Als je je vrienden erg nodig hebt, maar ze ook al lange tijd niet hebt gezien. Wat doe je als je vervelende stemmen in je hoofd hebt? Wat doe je als je het gevoel hebt je eigen leven niet onder controle te hebben, terwijl je psycholoog bent? Wat doe je als jij je anders voelt dan de rest? Wat doe je als de anders bent dan de rest? Als al je toekomstplannen kapotgemaakt zijn?
Wat doe je als je per ongeluk zwanger bent? Als je een torenhoge studieschuld moet terugbetalen maar geen diploma hebt behaald? Wat doe je als je het allemaal niet meer ziet zitten omdat de wereld toch naar de klote gaat? Als je je verdwaald voelt en dat je altijd maar denkt dat anderen beter zijn?
Samengevat: hoe overleef ik volwassen zijn in deze tijd?
‘Hoe overleef ik wat ik niemand vertel’ in de winkel bekijken




Over de auteur
Francine Oomen werd geboren als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. Toen ze zes was, verhuisde het gezin naar Eindhoven. Toen ze twaalf was, gingen haar ouders scheiden.
Francine Oomen is begonnen als industrieel ontwerper en ze heeft al van jongs af aan een enorme interesse in psychologie. In 1990 bracht ze haar eerste kinderboek uit: ‘ Saartje en Tommie op de boerderij’, een boek voor kleuters. Later is ze overgestapt op boeken voor wat oudere kinderen, waarvan de meest bekende serie de ‘ Hoe overleef ik’ boeken zijn. In die boeken komen veel voor pubers enorm herkenbare dingen van het opgroeien voorbij.
In 2015 laste ze een pauzemoment in. In 2017 kwam ze met haar tweede boek voor volwassenen: Oomen stroomt over. Dit is de eerste graphic novel over de overgang. Dit boek werd vertaald naar het Zweeds, Noors, Duits, Tsjechisch en Spaans.
Francine Oomen heeft negen keer de prijs van de Jonge Kinderjury gewonnen. Ze is daarnaast in 2015 ook tot Officier in de Orde van Oranje Nassau benoemd.
Francine Oomen heeft ongelooflijk veel boeken geschreven. Haar ‘Hoe overleef ik….’-serie is ongekend populair. Het nieuwste deel in deze serie is op 15 september uitgekomen, de reden dat ik deze blog schrijf.

Informatie en beoordeling
Titel: Hoe overleef ik wat ik niemand vertel?
Genre: Roman
Auteur: Francine Oomen
Uitgave: 1
Bindwijze: Hardcover
Uitgeverij: Volt
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 12 September 2023
ISBN: 9789021475899
Aantal pagina's : 277
-
Nostalgie in een jasje van matige kwaliteit.
Review
Enerzijds ouderwets genoten van weer een nieuwe ‘hoe overleef ik…’, maar om te stellen dat deze variant echt voor volwassenen is bedoeld, vind ik een straffe uitspraak. De problemen die aan bod komen zijn echt wel van een andere orde (zwangerschap, depressie, minderwaardigheidscomplex en meer) maar de manier waarop het is opgeschreven voelt zeker kinderlijk aan. De bijnamen, de manier waarop de personages tegen elkaar spreken, de vele(!) uitroeptekens…
Ik denk dat het succes van dit boek vooral steunt op de successen van de eerdere delen in deze serie maar dat het zelfstandig echt een beduidend zwakkere titel is. Er zat naar mijn smaak net even iets te veel problematiek in (zware Carry Slee-vibes): ieder personage heeft één of meerdere echt wel heftige zaken waar aan gewerkt moet worden, maar tegelijkertijd wordt er ook voorbij gegaan aan een heleboel.
De dialogen die gevoerd worden onderling zijn gewoon niet passend bij de zwaarte van de thematiek en niet passend bij de leeftijd van de personages (25 jaar!). Aan de ene kant maakt dit het luchtig, maar aan de andere kant heeft het ook een beetje een bagatelliserend effect: ga met je vrienden op reis en alles is beter. Het bevat heel veel clichés en ik denk dat je als lezer gewoon voorbereid moet zijn op een boek dat je makkelijk doorleest, wat een gevoel van thuiskomen bij je kan oproepen als je fan was van de eerdere boeken (maar eerlijk is eerlijk: wie was dat nou niet?) maar dat je ook niet al te hoge verwachtingen moet hebben wat de inhoud betreft.