Hoe overleef ik….Francine Oomen voor volwassenen?

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

Francine Oomen werd geboren als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. Toen ze zes was, verhuisde het gezin naar Eindhoven. Toen ze twaalf was, gingen haar ouders scheiden.

Francine Oomen is begonnen als industrieel ontwerper en ze heeft al van jongs af aan een enorme interesse in psychologie. In 1990 bracht ze haar eerste kinderboek uit: ‘ Saartje en Tommie op de boerderij’, een boek voor kleuters. Later is ze overgestapt op boeken voor wat oudere kinderen, waarvan de meest bekende serie de ‘ Hoe overleef ik’ boeken zijn. In die boeken komen veel voor pubers enorm herkenbare dingen van het opgroeien voorbij.

In 2015 laste ze een pauzemoment in. In 2017 kwam ze met haar tweede boek voor volwassenen: Oomen stroomt over. Dit is de eerste graphic novel over de overgang. Dit boek werd vertaald naar het Zweeds, Noors, Duits, Tsjechisch en Spaans.

Francine Oomen heeft negen keer de prijs van de Jonge Kinderjury gewonnen. Ze is daarnaast in 2015 ook tot Officier in de Orde van Oranje Nassau benoemd.

Francine Oomen heeft ongelooflijk veel boeken geschreven. Haar ‘Hoe overleef ik….’-serie is ongekend populair. Het nieuwste deel in deze serie is op 15 september uitgekomen, de reden dat ik deze blog schrijf.

In deze blog wil ik me beperken tot de ‘Hoe overleef ik…’ -boeken voor jongvolwassenen en de werken voor volwassenen, die toch minder bekend zijn, maar wellicht door de nieuwste toevoeging wat meer aandacht krijgen.

Boeken voor jongvolwassenen

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? (2023)

Na 25 jaar is Francine Oomen terug met een nieuw deel in haar ongekend populaire serie, een nieuw deel voor een nieuw publiek: de inmiddels volwassen geworden lezers van toen.

Wat gebeurt er met je als je een heleboel dingen hebt die je niet aan anderen durft te vertellen? Als je je vrienden erg nodig hebt, maar ze ook al lange tijd niet hebt gezien. Wat doe je als je vervelende stemmen in je hoofd hebt? Wat doe je als je het gevoel hebt je eigen leven niet onder controle te hebben, terwijl je psycholoog bent? Wat doe je als jij je anders voelt dan de rest? Wat doe je als de anders bent dan de rest? Als al je toekomstplannen kapotgemaakt zijn?

Wat doe je als je per ongeluk zwanger bent? Als je een torenhoge studieschuld moet terugbetalen maar geen diploma hebt behaald? Wat doe je als je het allemaal niet meer ziet zitten omdat de wereld toch naar de klote gaat? Als je je verdwaald voelt en dat je altijd maar denkt dat anderen beter zijn?

Samengevat: hoe overleef ik volwassen zijn in deze tijd?

Francine Oomen hoopt met dit boek te bereiken dat de jongvolwassen generatie meer met elkaar gaat delen en meer over alle problemen gaat praten. Mensen moeten beseffen dat ze niet alleen zijn.

Hoe overleef ik wild breien? (2011)

Kort samengevat: een leuk boek met een mini-cursus breien en haken, berichten van Rosa, eerste hulp bij brei-ongelukjes, toffe patronen en natuurlijk: survivaltips!

Hoe overleeft Rosa in New York/Berlijn (2012)

Hoe overleeft Rosa in New York? …en Neuz in Berlijn?

Als je even niet meer weet wat je met je leven moet beginnen omdat je dromen uiteen gespat zijn, dan ga je naar New York! Werken als au pair. Precies het plan van Rosa. Maar wat doe je als je in je eentje ten einde raad bent en ook nog eens ver van huis? Nieuwe vrienden zoeken! Nieuwe plannen maken! Een stukje lopen, iets lekkers bakken en je niet gek laten maken door een pratend hert, een vriendje dat je belazert en een verschrikkelijke puber.

Wat doe je als je zelf per ongeluk vreemd bent gegaan? Wat doe je als je te veel gedronken hebt, geblowd, de verkeerde studie hebt gekozen en je vader niets meer van je wil weten? Dan vlucht je naar Berlijn, precies het plan van Neuz.

Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? (2015)

Wat doe je als je ouders steeds maar ruzie hebben en je bang bent dat ze uit elkaar zullen gaan? Wat doe je als je moeder verliefd wordt op een andere men? Als je klasgenoten je pesten en zelfs je beste vriendin je in de steek laat? Als je steeds meer het gevoel hebt dat de wereld je niet begrijpt? Wat doe je als je niet meer kan slapen door al het piekeren?

Je zoekt hulp! Rosa doet dat wel op een speciale manier…

Boeken voor volwassenen

Oomen stroomt over

Een survivalgids voor de overgang. Een informatief boek dat er schitterend uitziet. Het inspireert, confronteert en het laat je lachen. Het is een documentatie van een persoonlijke zoektocht maar ook voor de maatschappelijke kwestie die er bij hoort.

De overgang is meer dan alleen fysiek, het is een transformatie. Onverwerkte zaken kunnen niet langer genegeerd worden. Waar opgeruimd is, is ruimte voor iets nieuws.

Dit boek laat je zien hoe je zelf zoveel mogelijk kan maken van deze periode.

€25,00
2 nieuw vanaf €25,00
1 tweedehands vanaf €17,73
Prijs gecheckt op 28 september 2023 19:38
Amazon.nl
€25,00
Bookspot.nl
€36,30
1 tweedehands vanaf €36,30
Prijs gecheckt op 28 september 2023 19:38
Amazon.nl

Hoe overleven we?

Francine Oomen ontdekt op het sterfbed van haar moeder een geheim dat veel op haar eigen geheim lijkt. Hierdoor besluit ze te breken met de heersende patronen en ze reist af naar de binnenwereld. Hier ontmoet ze drs. Mol, een psycholoog die gespecialiseerd in in intergenerationeel trauma. Mol wijst haar de weg naar drie meisjes die opgesloten zitten omdat ze dingen hebben meegemaakt die ze niet hebben kunnen verwerken.

Een graphic novel over intergenerationeel trauma en heling. Over hoe je patronen kan doorbreken. Over liefde en moederschap, maar ook over kijken en wegkijken.

Dit beeldende boek is een autobiografisch werk dat onderzoek doet naar de gevolgen van seksueel misbruik en hoe je die kettingen kan doorbreken. Een taboedoorbrekend en urgent boek!

Prijzen en bekroningen voor ‘Hoe overleef ik..?’

 • 2002 – Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik de brugklas?
 • 2003 -Prijs van de Nederlandse Kinderjury & Hotze & Roosprijs voor Hoe overleef ik mezelf?
 • 2003 – Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
 • 2004 – Prijs van de Nederlandse Kinderjury & Hotze de Roosprijs voor Hoe overleef ik een gebroken hart?
 • 2004 – Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mezelf?
 • 2005 – Prijs van de Nederlandse Kinderjury & Hotze de Roosprijs voor Hoe overleef ik met/zonder jou?
 • 2005 – Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik een gebroken hart?
 • 2006 – Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik met/zonder jou?
 • 2006 – Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
 • 2007 – Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
 • 2007 – Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik (zonder) liefde?
 • 2007 – Tina-Bruna Award voor Hoe overleef ik (zonder) liefde?
 • 2008 – Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
 • 2010 – Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.

Plaats een reactie