Ik ben er niet: Loepzuiver, psychologisch maar leest als een thriller

Ik ben er niet Lize Spit review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Leo en Simon zijn al tien jaar samen. Wanneer Leo op een nacht thuiskomt en een grote verandering laat zien, valt het zorgvuldig opgebouwde leven van Leo langzaam uit elkaar. Simon is niet meer de man die hij was maar Leo probeert alles krampachtig bij elkaar te houden. Tot er een punt wordt bereikt dat Leo keuzes moet maken en de situatie zelfs gvaarlijk wordt.

‘Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’

Ik ben er niet samenvatting

Ik ben er niet is het verhaal van Leo en Simon, die al tien jaar samen zijn. Ze hebben beiden een moeilijke jeugd gehad en daardoor hebben ze aan elkaar genoeg. Maar ineens verandert alles wanneer Simon midden in de nacht thuis komt en niet meer de man lijkt te zijn die hij was. Beetje bij beetje valt het bestaan dat door Leo zo zorgvuldig is opgebouwd uit elkaar, tot het een punt bereikt waarop het zelfs gevaarlijk wordt.

Ik ben er niet is een verhaal over loyaliteit, toewijding maar ook over verraad. Twee mensen die hun eigen mankementen hebben en hun uiterste best doen om te worden opgemerkt, om lief te hebben en om een leven te leven.

‘Ik ben er niet’ bekijken

Over de auteur

Lize Spit is een Belgische schrijfster die in 1988 werd geboren in Viersel. In 2016 lanceerde zij met succes haar debuutroman Het Smelt. Dit boek werd zeer positief ontvangen en kreeg uiteindelijk ook een Engelse vertaling. In hetzelfde jaar kreeg ze ook De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Een jaar later won ze de felbegeerde Nederlandse Boekhandelprijs. In 2023 schreef zij het Boekenweekgeschenk genaamd De eerlijke vinder. Een echt literair talent dus! Daarnaast is ze ook werkzaam als gastdocent voor het vak creatief schrijven aan de LUCA School Of Arts en RITSC. Ook schrijft ze columns voor De Morgen, een Belgisch Nederlandstalig dagblad. Wil je nog meer weten over haar? Dan kan dat op haar eigen website.

Ik ben er niet: beoordeling

Titel: Ik ben er niet

Genre: Literatuur, roman

Auteur: Lize Spit

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Das Mag Uitgeverij

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 10 December 2020

ISBN: 9789493168718

Aantal pagina's : 570

  • Loepzuiver, psychologisch maar leest als een thriller.
5

Summary

Ik ben er niet is bijzonder knap geschreven. De personages zijn tot in de puntjes uitgedacht en stukje bij beetje ontdek je als lezer een beetje meer. Er zijn zo veel details die door Lize Spit in het verhaal worden gebracht die Leo meer dan springlevend maken: de worsteling, de onzekerheid en hoe ze zichzelf onbekwaam maakt. De paranoia druipt van de bladzijden. Er is hierdoor een schitterende spanning die echt voelbaar is. Lize Spit onderscheidt zichzelf door haar gave om voor iedereen iets in haar verhalen te stoppen. Het is loepzuiver: alles onderdelen passen in elkaar, er blijft niets hangen. Eeen psychologische roman die leest als een thriller.

Pluspunten

  • Intrigerend
  • Zenuwslopend
  • Genuanceerd
  • Loepzuiver

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: