Ik kan nog steeds niet vliegen: bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ is een verhaal over een minder bekend stukje van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: de periode er vlak ná.

Het is de zomer van 1945, de oorlog is voorbij. Veel kinderen zijn ziek, zwak en uitgehongerd. Deze kinderen worden naar Denemarken gestuurd, om daar aan te sterken terwijl de rest van Europa herstelt en wederopbouwt. Luuk is een van deze kinderen. Hij is dertien jaar oud en hij heeft drie maanden lang luieren in het gras voor zich, met eten en lekkernijen. Maar wanneer hij daar aankomt is hij niet het enige kind. Twee meisjes vergezellen hem, ieder hem hun eigen geheim: de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten kunnen de oorlog nog niet helemaal achter zich laten.

Luuk dacht dat hij al wel volwassen was na alles wat hij heeft meegemaakt, maar is hij sterk genoeg om Ida en Kirsten te kunnen helpen?

‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ heeft in 2012 de Thea Beckmanprijs gekregen voor de het beste historische jeugdboek.

‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ in de winkel bekijken

Over de auteur

Anna Woltz is geboren in Londen, maar ze groeide op in Den Haag. Haar carriére als schrijver begon al vroeg; al op haar vijftiende schreef ze voor een Volkskrant. Ze had een eigen column waarin ze vertelde over haar leven op school. Deze columns zijn later uitgebracht als bunder onder de naam ‘Overleven in 4B’.

Haar eerste kinderboek is uitgebracht in 2002 en had de titel ‘Alles kookt over’.
Anna Woltz heeft geschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Leiden. Nu is ze fulltime auteur met inmiddels al achtentwintig uitgebrachte boeken. ‘De spin en de sleutel’ is haar meest recente werk.

Haar boeken worden wereldwijd uitgebracht (al in achtentwintig verschillende talen).
Ze heeft al veel verschillende prijzen gewonnen; ‘Honderd uur nacht’ won de Nienke van Hichtum-prijs in 2015, ‘Gips’ kreeg de Gouden Griffel in 2016 en zowel ‘Alaska’ als ‘De tunnel’ kregen een Zilveren Griffel.

Informatie en beoordeling

Titel: Ik kan nog steeds niet vliegen

Genre: historische jeugdroman

Auteur: Anna Woltz

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Querido

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 16 June 2020

ISBN: 9789045125190

Aantal pagina's : 184

  • Woltz doet 't weer! Een mooi beeld van een stukje vergeten geschiedenis.
4

Review

De personages Luuk en Ida zijn zeer herkenbaar en sluiten goed aan op de jongeren van nu. De schrijfstijl is weer zoals we van Woltz gewend zijn: vlot, to the point en raak. Het verhaal zet je wel aan het denken: hoe indrukwekkend moet het zijn geweest om na zo’n roerige periode ineens alles achter te moeten laten om verscheept te worden naar een onbekend land, waar ze een onbekende taal spreken en waar je niemand kent? De kinderen weten niet wat ze te wachten staat…

De reis er naartoe leest als een avonturenroman; overnachten op vreemde plekken, interessante ontmoetingen en bizarre vervoersmiddelen. Je wordt als lezer alvast voorbereid op geheimzinnige dingen die de nieuwsgierigheid prikkelen.

Het is een fijn boek dat goed aansluit op de doelgroep en het biedt een mooi beeld van een stukje vergeten geschiedenis. Aanrader!


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: