Ik moet je verraden: Ik kon me helemaal onderdompelen!

Ik moet je verraden recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik moet je verraden gaat over Cristian. Hij is 17 jaar, hij woont in Roemenië waar het communisme nog hoogtij viert. Het is 1989: iedereen let op iedereen, iedereen verraadt elkaar om zelf maar niet verraden te worden, niemand heeft eten. In deze wereld droomt Cristian ervan om schrijver te worden, maar je gedachten uiten, laat staan op papier zetten, is een doodzonde. Om te kunnen overleven, moet je letterlijk over lijken gaan en Cristian is niet zeker of hij dit kan. Hij moet echter kiezen want ook hij wordt door de geheime politie gechanteerd: informatie in ruil voor medicijnen voor zijn zieke opa.

Ik moet je verraden samenvatting

‘Ik moet je verraden’ van Ruta Sepetys geeft een inkijk in het communistische Roemenië vanuit de ogen van een 17-jarige jongen.

Het is 1989, we zijn in Roemenië. Cristian Florescu is 17 jaar en hij droomt ervan om schrijver te worden. Alleen is het in Roemenië niet toegestaan om te fantaseren, om eigen ideeën te hebben, om zelfs maar zelfstandig na te denken. Om deze gedachten op te schrijven, is helemaal gevaarlijk en zal Cristian het leven kosten. Bovendien wil hij zijn familie niet in gevaar brengen.

Het land wordt bestuurd door een maniakale dictator: Nicolae Ceausescu. Angst zaaien is zijn belangrijkste controlemiddel: burgers worden gedwongen om elkaar te bespioneren en daarna te verraden, zodat hun eigen familie geen gevaar loopt. Iedereen heeft honger maar er is niets te verkrijgen, er is geen informatie bekend over het buitenland, alleen dat wat Ceausescu aan zijn volk verteld. Helaas bestaat die informatie hoofdzakelijk uit leugens.

Wanneer ook Cristian door de geheime politie wordt gechanteerd, komt ook hij voor een onmogelijk dilemma te staan: verraadt hij de mensen van wie hij houdt, of gebruikt hij zijn nieuwe positie om het regime schade toe te brengen?

De moeder van Cristian werkt als schoonmaakster op de Amerikaanse ambassade en Cristian raakt bevriend met de zoon van de ambassadeur. Op die manier krijgt hij een klein beetje informatie binnen over wat er in de rest van Europa gebeurt. Zou het kunnen zijn dat Roemenië, net als de omliggende landen, binnenkort vrijheid kent? Cristian durft er nauwelijks van te dromen.

‘Ik moet je verraden’ is weer een fantastisch meeslepend verhaal uit de pen van Ruta Sepetys. Nieuwsgierig naar meer?

Ook interessant:
Zout van de zee – Ruta Sepetys
De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

‘Ik moet je verraden’ bekijken:

€12,99
Bookspot.nl
€24,99
2 nieuw vanaf €24,99
1 tweedehands vanaf €35,20
Prijs gecheckt op 6 juli 2024 06:39
Amazon.nl
€24,99
Bol.com


Over de auteur

Ruta Sepetys (seeker of lost stories) is internationaal bekend auteur van historische fictie. Haar boeken worden geplaatst in de categorie ‘crossover’ omdat ze zowel door jongeren en volwassenen worden gelezen. De kracht van Sepetys ligt in haar manier om een stem te geven aan die delen van de geschiedenis die naar de achtergrond leken verdwenen. Haar boeken worden dan ook met regelmaat genomineerd voor prijzen en lopen er ontwikkelingen om werk te verfilmen.

Sepetys is de dochter van een Letlandse vluchteling, maar zelf in ze geboren in Michigan. Ze heeft altijd al een passie gehad voor geschiedenis. Ze heeft een speciale onderscheiding ontvangen van de president van Letland voor haar bijdrage aan de preservatie van herinneringen en heeft ze haar eigen postzegel gekregen.

Zie ook: ‘Zout naar de zee‘, ‘Schaduwliefde’, ‘Stilte heeft een eigen stem’ en ‘Ik moet je verraden’.

Informatie en beoordeling

Titel: Ik moet je verraden

Genre: Historische fictie, jongeren

Auteur: Ruta Sepetys

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Luitingh-Stijhoff

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 26 August 2022

ISBN: 9789024599059

Aantal pagina's : 304

  • Ik kon me helemaal onderdompelen
5

Summary

De verwachtingen zijn inmiddels hoog, maar ook in dit boek maakt Sepetys alles weer waar. Een wereld die mij onbekend is, een stukje geschiedenis waar ik weinig van wist, maar weer zo krachtig op papier gezet dat ik het gevoel heb dat ik het werkelijk beleefd heb. Doordat het boek ook voor jongeren bedoeld is, is de manier van schrijven heel helder waardoor je ook als volwassene geen strobreed in de weg gelegd wordt om dit verhaal optimaal te kunnen ervaren. Ik heb echt het gevoel ondergedompeld te zijn in de benauwende, ongezonde, beangstigende wereld waarin Cristian moet overleven, waarin iedereen op iedereen let, iedereen wordt gedwongen om je medemens te verraden om iets simpels als medicijnen te kunnen verkrijgen.

Pluspunten

  • Krachtig
  • Meeslepend
  • Benauwend

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: