In de ban van de Barkley ultrarun: recensie

In de ban van de Barkley

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€12,99
Ebook.nl
€20,99
2 nieuw vanaf €20,99
1 tweedehands vanaf €12,95
Prijs gecheckt op 11 september 2023 13:40
Amazon.nl

Eén van de meest extreme ultramarathons ter wereld is De Barkley. Een afstand van 100 mijl (160,9344 km) moet afgelegd worden binnen 60 uur. Het is een mythische wedstrijd waar veel verschillende documentaires over gemaakt zijn. Ook Michiel Panhuysen probeert deze wedstrijd te voltooien.

 • Ultra running
 • Inspirerend
 • Mentale en fysieke krachtinspanning
 • non-fictie

Samenvatting “In de ban van de Barkley (De zwaarste en extreemste ultrarun ter wereld)”

In het boek “In de ban van de Barkley” volg je de ultrarunner Michiel Panhuysen die de Barkley run gaat proberen te voltooien. Een brute en geheimzinnige race die maar weinig deelnemers weten te finishen. Hij neemt je mee in zijn ervaringen maar vertelt ook veel over het ontstaan en de bijzonderheden van deze legendarische race.

Fragment uit het boek “In de ban van de Barkley”

“Where dreams go to die”

(motto Barkley 2016)

Toch beginnen de toeschouwers de atleet aan te moedigen: ‘Come on Gary!’ Maar er is ook verwarring. Gary hoort toch van de andere kant te komen? De seconden tikken weg: 57, 58, 59… Nee, dit kan niet waar zijn! De hardloper perst er met een allerlaatste krachtinspanning een eindsprint uit, tikt de gele slagboom aan en stort dan in elkaar. Hij overschrijdt de tijdslimiet van 60 uur met enkele seconden. In foetushouding ligt hij op de grond. Zijn vrouw ontfermt zich over hem. Zwaar hijgend brabbelt hij met een vreemde stem, vrijwel onverstaanbaar: ‘het pad’, ‘mist’, ‘vergissing’, ‘pagina’s’. Er hangt een grafstemming. Iedereen zwijgt ontzet. De Canadees met zijn rode baard ligt uitgeput en geëmotioneerd voor ieders voeten.

>> Bekijk het boek in de webwinkel

Waarom heb ik gekozen voor dit fragment: Dit fragment vind je al op de eerste paar bladzijden van het eerste hoofdstuk. Door deze pagina’s werd ik meteen in het verhaal getrokken. In de onderstaande YouTube video zie je precies dezelfde finish in videovorm. Ik vind dat de schrijver dit prachtig geschreven heeft. Je kan niet anders dan verder lezen en je verbazen over de mentale kracht en mentale impact van zo’n waanzinnig ultra event.

Barkley documentaires op Netflix en YouTube

Er zijn veel verschillende documentaires gemaakt over de Barkley ultra marathon. Eén van de meest bekende documentaires kon je bekijken op Netflix. Helaas staat deze nu niet meer op Netflix. Ook op YouTube vind je meerdere documentaires en filmpjes over deze ultra marathon.

Bekijk ‘In de ban van de Barkley’ in de winkel

Ben je benieuwd naar het boek ‘In de ban van de Barkley’ en wil je het zelf kopen of misschien wel aan een hardloopliefhebber cadeau geven? Bekijk dan het boek in de webwinkel. Hieronder vind je de laatste prijzen van het boek. Deze prijzen worden dagelijks opgehaald.

Over de auteur: Michiel Panhuysen

De auteur Michiel Panhuysen (1966) is naast ultraloper ook journalist en schrijver. In de LoopPraat podcast nummer 38en 42 is hij te gast. Samen met Nicole Maalsté schreef hij een boek met portretten van telers en andere ondernemers in de wietwereld genaamd Polderwiet en het boek De Wietindustrie. Samen hebben zij het projectenbureau Acces Interdit.

Meer boeken over de Barkley Marathons

Michiel Panhuysen is niet de enige die een boek heeft geschreven over de Barkley Marathons. Zo vind je op GoodReads 9 verschillende boeken over deze geheimzinnige race.

 • Tales from Out There: The Barkley Marathons, the World’s Toughest Trail Race – Frozen Ed Furtaw
 • Run Lab Rat Run – Shawn C. Butler
 • The Why of the Barkley – Rich Barkley Scritch Limacher
 • Barkley Marathons Finisher: Completing the World’s Toughest Ultramarathon – Matthew Tommasi
 • Danger Beyond The Yellow Gate – Cathy Henn
 • Women Warriors Beyond The Yellow Gate – Cathy Henn
 • The Virgin and The Veteran – Cathy Henn
 • The Finishers: The Barkley Marathons – Alexis Berg

Mijn mening over ‘In de ban van de Barkley’

Titel: In de ban van de Barkley

Genre: sport

Auteur: Michiel Panhuysen

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 7 May 2021

ISBN: 9789026353727

Aantal pagina's : 224

3.5

Summary

Na het zien van de documentaire over de Barkley op Netflix zocht ik naar meer video’s en boeken over deze race. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in verhalen over sportieve prestaties. Zeker als het gaat over extreme prestaties qua afstand zoals dat het geval is bij ultra evenementen. Het boek ‘In de ban van de Barkley’ leest erg makkelijk weg en ik vind het heel leuk dat het boek aan meerdere punten aandacht schenkt. Zo leer je meer over het ontstaan van de Barkley Marathons en over de andere deelnemers maar schrijft de auteur ook over zijn eigen ervaringen tijdens het lopen van de Barkley. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat er door de atleten heen gaat tijdens zo’n evenement. En hoe zwaar het fysiek is.

Pluspunten

 • Mooie mix van eigen ervaringen en interessante informatie
 • Leest heel makkelijk weg

Minpunten

banner

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.

Plaats een reactie