In welke volgorde moet je de Harry Potter boeken lezen?

Harry Potter boeken volgorde lezen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Toen in 1997 het eerste Harry Potter boek uitkwam, was ik direct verkocht. Voor het tweede deel stond ik zelfs midden in de nacht samen met mijn moeder in de rij bij de lokale boekwinkel. Natuurlijk had ik een Griffoendor sjaal om! De andere delen kocht ik meteen op de dag van release in de lokale boekwinkel of bestelde ik online. Veel mensen kunnen de juiste volgorde van alle Harry Potter boeken wel dromen, maar wist je dat er nog meer boeken zijn? Wanneer lees je bijvoorbeeld Korte verhalen van Zweinstein: heldenmoed, hartenleed en hachelijke hobby’s, Zweinstein: een incomplete en onbetrouwbare gids of Harry Potter and the Cursed Child? Ik leg je de juiste volgorde Harry Potter boeken en films uit!

Over Harry Potter en J.K. Rowling

Harry Potter is een reeks boeken en films over de jonge tovenaar Harry en zijn avonturen op de magische Zweinstein school. Dit is het geesteskind van de Britse schrijfster J.K. Rowling. In haar briljante verbeelding heeft ze een wereld gecreëerd waarin tovenaars, heksen, dreuzels en fabeldieren samenkomen. De zeven boeken, die start met het eerste boek genaamd Harry Potter en de Steen der Wijzen, volgen Harry Potter. Inde boeken maakt hij vrienden met o.a. Ron en Hermelien en gaat hij de rivaliteit aan met de duistere tovenaar Heer Voldemort. De boeken zijn allemaal verfilmd, Ondanks controverses rondom J.K. Rowling blijft de magie van Harry Potter mensen van alle leeftijden wereldwijd betoveren, en heeft het zelfs geleid tot spin-offs zoals Fantastic Beasts.

Wist je dat: Er is ook een populaire videogame uitgekomen waar je zelf een tovenaarsleerling bent in de wereld die J.K. Rowling heeft geschapen.

De juiste volgorde van de Harry Potter boeken

Hieronder zie je de juiste volgorde van alles wat met Harry Potter te maken heeft. Wil je de boeken lezen? Dan raad ik je zeker aan om een complete box set te kopen als je de boeken in de originele taal wilt lezen. Dit is goedkoper dan elk deel los kopen.

Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997)

Harry Potter, een jongen die bij zijn tante en oom woont, komt erachter dat hij geen gewone jongen is, maar een tovenaar. Op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus ontmoet hij Ron en Hermelien, die zijn beste vrienden worden. Samen ontdekken ze het geheim van de Steen der Wijzen, een object met ongelooflijke krachten.

Harry Potter en de Geheime Kamer (1998)

Harry’s tweede jaar op Zweinstein begint met een waarschuwing van een mysterieus wezen genaamd Dobby. Gedurende het jaar vinden er verschillende aanvallen plaats die studenten verstenen. Harry hoort een stem door de muren en samen met zijn vrienden gaat hij op zoek naar de bron: de legendarische Geheime Kamer.

Harry Potter en de gevangene van Azkaban (1999)

Sirus Zwarts, een beruchte volgeling van Heer Voldemort, is ontsnapt uit Azkaban, de tovenaarsgevangenis. Terwijl iedereen gelooft dat hij achter Harry aan zit, ontdekt Harry nieuwe informatie over zijn familie en zijn connectie met Zwarts.

Harry Potter boeken volgorde

Harry Potter en de Vuurbeker (2000)

Een internationaal evenement, het Triwizard Toernooi, vindt dit jaar plaats op Zweinstein. Hoewel hij te jong is om mee te doen, wordt Harry toch geselecteerd als een van de deelnemers. Terwijl hij levensgevaarlijke taken uitvoert, wordt duidelijk dat er een duister plan achter zijn selectie zit.

€21,90
3 nieuw vanaf €21,90
8 tweedehands vanaf €8,74
Prijs gecheckt op 17 april 2024 19:51
Amazon.nl
€39,95
Luisterrijk.nl

Harry Potter en de Orde van de Feniks (2003)

Het Ministerie van Toverkunst en de magische gemeenschap twijfelen aan Harry’s bewering dat Voldemort is teruggekeerd. Harry en zijn vrienden richten een club op om zichzelf te verdedigen tegen de duistere krachten. Hij ontdekt ook de waarheid over het lot dat hen beiden bindt.

Harry Potter en de Halfbloed Prins (2005)

Harry begint oude herinneringen van zijn aartsvijand Voldemort te onderzoeken. Door dit te doen, leert hij over het verleden van Voldemort en zijn obsessie met onsterfelijkheid. Tegelijkertijd ontdekt hij de identiteit van de mysterieuze Halfbloed Prins. De dreiging van duisternis en oorlog hangt over de toverwereld.

Harry Potter en de Relieken van de Dood (2007)

De toverwereld is in volledige chaos nu Voldemort de controle heeft overgenomen. Harry, Ron en Hermelien zijn op een missie om de Gruzielementen te vernietigen. Dit zijn voorwerpen die de bron zijn van de onsterfelijkheid van Voldemort. Terwijl ze vechten voor vrijheid en gerechtigheid, leidt alles naar een laatste confrontatie tussen goed en kwaad.

Harry Potter en het vervloekte kind (2016)

Jaren zijn verstreken sinds Harry’s tijd op Zweinstein. Nu een vader van drie, werkt hij bij het Ministerie van Toverkunst. Zijn jongste zoon, Albus, heeft moeite met het gewicht van het Potter-erfgoed. Wanneer Albus samen met zijn vriend Scorpius besluit een verkeerde keuze te maken, heeft dat gevolgen voor zowel het verleden als de toekomst.

Goed om te weten: Harry Potter en het vervloekte kind is geen volwaardige roman. Het is in feite het script van een toneelstuk dat is gebaseerd op een origineel nieuw verhaal van J.K. Rowling, John Tiffany en Jack Thorne. Jack Thorne is degene die het toneelstuk heeft geschreven.

Het toneelstuk, dat voor het eerst werd opgevoerd in 2016 in het West End van Londen, gaat over het leven van Harry Potter als volwassene en zijn zoon Albus Severus Potter. Omdat het een script is, heeft het een andere vorm en stijl dan de originele zeven boeken van de Harry Potter-serie, die in verhalende vorm zijn geschreven.

Het gedrukte script werd uitgegeven als een boek, wat voor enige verwarring zorgde bij sommige fans die een achtste roman in de stijl van de originele serie verwachtten. In plaats daarvan kregen ze de dialogen, regieaanwijzingen en beschrijvingen van het toneelstuk te zien. Sommige fans beweren dat je dit boek kan overslaan, omdat het totaal in overeenstemming is met alles wat je hebt leren kennen in de hoofdserie. Denk daarbij aan de karakters en sfeer. Ik begrijp deze kritiek zeker.  

Overige boeken in de wereld van Harry Potter

Veel mensen weten de bovenstaande boeken wel in de juiste volgorde te zetten. Wist je echter dat er nog meer boeken zijn geschreven binnen dezer serie? Hieronder zie je deze boeken in de volgorde die ik persoonlijk aanraad. Ideaal als je geen genoeg kan krijgen van de heerlijke wereld van Harry Potter!

Fabeldieren en waar ze te vinden

Dit is een naslagwerk dat alle magische beesten beschrijft die in de toverwereld bekend zijn. Geschreven door Newt Scamander, het bevat gedetailleerde beschrijvingen van wezens en biedt ook tips over hoe ermee om te gaan.

€14,90
2 nieuw vanaf €14,90
2 tweedehands vanaf €30,94
Prijs gecheckt op 17 april 2024 19:51
Amazon.nl
Harry Potter Zweinstein

Zwerkbal Door de Eeuwen Heen

Een uitgebreide geschiedenis van de sport Zwerkbal, van de vroege oorsprong tot de moderne tijd. Het boek beschrijft de evolutie van de spelregels, de bekendste teams en de belangrijkste momenten in de sportgeschiedenis.

€14,90
3 nieuw vanaf €14,90
2 tweedehands vanaf €30,80
Prijs gecheckt op 17 april 2024 19:51
Amazon.nl

De Vertelsels van Baker de Bard

De Vertelsels van Baker de Bard is een verzameling van vijf toversprookjes, die bekend en geliefd zijn bij tovenaarskinderen. Het boek speelt een cruciale rol in de zoektocht van Harry Potter naar de gruzielementen van Voldemort.Albus Perkamentus liet het boek na aan Hermelien Griffel met dit specifieke doel in gedachten. Hermelien vertaalde de verhalen uit de oorspronkelijke runen. De editie is geïllustreerd door J.K. Rowling zelf. Bovendien bevatten de vertelsels uitgebreide aantekeningen van professor Albus Perkamentus.

Pottermore Presents 1 – Korte verhalen van Zweinstein: heldenmoed, hartenleed en hachelijke hobby’s

Dit boek bevat verhalen over de moedige helden van Zweinstein, waaronder Minerva Anderling en Remus Lupos. De verhalen geven een leuk inzicht in hun leven en alle avonturen die ze mee hebben gemaakt.

Pottermore Presents 2 – Korte verhalen van Zweinstein: macht, politiek en kakelende klopgeesten

Hierin worden de donkerdere aspecten van de toverwereld verkend, van de strenge directeuren van Zweinstein tot de geschiedenis van Azkaban. Het bevat ook verhalen over pestkoppen zoals Draco Malfidus en Severus Sneep.

Pottermore Presents 3 – Zweinstein: een incomplete en onbetrouwbare gids

Dit boek biedt een luchtige kijk op Zweinstein, met onbekende details over onderwerpen zoals de Kamer van Hoge Nood, de geesten van Zweinstein en wat er gebeurt als je de Sorteerhoed tegenwerkt.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald: Het complete filmscenario

Dit is het officiële scenario voor de film ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’. Het vervolgt het verhaal van Newt Scamander en zijn avonturen, dit keer te midden van de groeiende dreiging van de duistere tovenaar Gellert Grindelwald.

Over J.K. Rowling

Joanne Rowling, beter bekend als J.K. Rowling, is een Britse schrijfster geboren op 31 juli 1965. Ze werd wereldberoemd door de creatie van de iconische Harry Potter-serie, waarvan het eerste boek in 1997 verscheen. Voorafgaand aan haar literaire succes had Rowling te maken met persoonlijke uitdagingen, waaronder financiële moeilijkheden. Haar doorzettingsvermogen leidde echter tot een ongekende literaire triomf, waardoor ze een van de bestverkopende auteurs aller tijden werd. Rowling is niet alleen een bekwame schrijfster, maar ook een filantroop en activist, die zich inzet voor liefdadigheidswerk en sociale kwesties.

Goed om te weten: J.K. Rowling is in opspraak gekomen vanwege controversiële opmerkingen die ze heeft gemaakt met betrekking tot genderidentiteit en transgenderrechten. Haar standpunten en uitspraken hebben tot verhitte discussies geleid, waarbij sommigen haar beschuldigen van het verspreiden van transfobe ideeën en anderen haar recht op vrije meningsuiting verdedigen. Deze controverses hebben geleid tot verdeelde reacties van zowel fans als critici van haar werk.

Een opsomming van de juiste volgorde van Harry Potter boeken

Hieronder zie je het totaaloverzicht van de juiste leesvolgorde.

Nederlands

 • Harry Potter en de Steen der Wijzen
 • Harry Potter en de Geheime Kamer
 • Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
 • Harry Potter en de Vuurbeker
 • Harry Potter en de Orde van de Feniks
 • Harry Potter en de Halfbloed Prins
 • Harry Potter en de Relieken van de Dood
 • Fabeldieren en waar ze te vinden
 • Zwerkbal Door de Eeuwen Heen
 • De Vertelsels van Baker de Bard
 • Pottermore Presents 1 – Korte verhalen van Zweinstein: heldenmoed, hartenleed en hachelijke hobby’s
 • Pottermore Presents 2 – Korte verhalen van Zweinstein: macht, politiek en kakelende klopgeesten
 • Pottermore Presents 3 – Zweinstein: een incomplete en onbetrouwbare gids
 • Harry Potter en het Vervloekte Kind
 • Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald: Het complete filmscenario

Engels

 • Harry Potter and the Philosopher’s Stone
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets
 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
 • Harry Potter and the Goblet of Fire
 • Harry Potter and the Order of the Phoenix
 • Harry Potter and the Half-Blood Prince
 • Harry Potter and the Deathly Hallows
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • Quidditch Through the Ages
 • The Tales of Beedle the Bard
 • Pottermore Presents 1 – Short Stories from Hogwarts: Of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies
 • Pottermore Presents 2 – Short Stories from Hogwarts: Of Power, Politics and Pesky Poltergeists
 • Pottermore Presents 3 – Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide
 • Harry Potter and the Cursed Child
 • Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay
Harry Potter films volgorde
Harry Potter boeken zijn in enorm veel talen te lezen!

De Harry Potter films in de juiste volgorde kijken

Naast de boeken zijn er ook veel films uitgebracht met Harry Potter of karakters uit de tovernaarswereld van J.K. Rowling. Hieronder zie je de juiste volgorde van deze films met daarbij de releasedatum.

Nederlands

 • Harry Potter en de Steen der Wijzen (2001)
 • Harry Potter en de Geheime Kamer (2002)
 • Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (2004)
 • Harry Potter en de Vuurbeker (2005)
 • Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007)
 • Harry Potter en de Halfbloed Prins (2009)
 • Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 1 (2010)
 • Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 2 (2011)
 • Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden (2016)
 • Fabeldieren: De Misdaden van Grindelwald (2018)
 • Fabeldieren: De Geheimen van Perkamentus (2022)

Engels

 • Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
 • Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
 • Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
 • Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)
 • Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)
 • Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011)
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
 • Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)
 • Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)

Veelgestelde vragen en antwoorden en trivia

Kan je de boeken ook in een andere volgorde lezen?

Nee, dit is een vaste volgorde. Begin je met de serie boeken van J.K. Rowling? Dan lees je de boeken van Harry Potter altijd in chronologische volgorde om zo het gehele verhaal te lezen.

In welk boek wordt voor het eerst de Triwizard Tournament (Driekamp) geïntroduceerd?

De Triwizard Tournament wordt voor het eerst geïntroduceerd in Harry Potter en de Vuurbeker.

Welke film volgt op Harry Potter en de Halfbloed Prins?

Na Harry Potter en de Halfbloed Prins komt de film Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 1

Welk boek in de serie is het dikste?

Harry Potter en de Orde van de Feniks is het dikste boek in de serie.

In welke film en boek maakt het personage Loena Leeflang haar opwachting?

Loena Leeflang verschijnt voor het eerst in Harry Potter en de Orde van de Feniks.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: