In welke volgorde moet je de Outlander en Lord John boeken lezen?

Outlander volgorde boeken

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Veel mensen kennen Outlander van de gelijknamige televisieserie. Wat zij echter niet weten is dat deze serie is gebaseerd op een serie boeken, geschreven door Diana Gabaldon. De auteur is van plan om tien boeken in deze serie schrijven. Diana Gabaldon heeft ook een spin-off gemaakt over Lord John, een Engelse soldaat en diplomaat. Deze serie bestaat uit vijf boeken. Wil je de boeken ook lezen? Dan moet je dit wel in de juiste volgorde doen! Hieronder bekijk je de beste volgorde voor het lezen van Outlander boeken.

Over de auteur Diana Gabaldon

Diana Gabaldon is een Amerikaanse auteur. Ze staat vooral bekend om de inmiddels wereldberoemde Outlander-romans. Ze werd geboren op 11 januari 1952 in Flagstaff, Arizona. . Ze behaalde een B.S. in Zoölogie aan de Northern Arizona University, een M.S. in Mariene Biologie aan de University of California, San Diego. Vervolgens behaalde ze haar Ph.D. in Ecologie aan de Northern Arizona University. Voordat ze zich op het schrijven van boeken stortte, werkte Gabaldon als universitair docent en onderzoeker. Gabaldon begon in 1988 met het schrijven van haar eerste roman, De reiziger (Outlander), als een oefening om te leren hoe ze een boek moest schrijven. Ze had niet de intentie om het boek te publiceren. Gelukkig heeft ze dat uiteindelijk wel gedaan!

Outlander op Netflix

Op 9 augustus 2014 ging de serie Outlander in première. De hoofdrollen worden gespeeld door Caitríona Balfe en Sam Heughan. In de serie wordt Engels, Schots-Gaelisch, Schots en Frans gesproken. De serie Outlander werd positief ontvangen en heeft meerdere grote en kleine awards gewonnen. Het Amerikaanse televisienetwerk STARZ produceert de serie. In Nederland kun je Outlander bekijken via Netflix.

Waar gaan de boeken over?

De boeken gaan over Claire Randall, een verpleegster, die na de Tweede Wereldoorlog een tweede huwelijksreis maakt met haar man Frank in de Schotse Hooglanden. Tijdens een bezoek aan de mysterieuze stenen van Craigh na Dun wordt Claire plotseling naar het verleden getransporteerd. Ze belandt plots in het Schotland van 1743. Hier ontmoet ze de knappe en moedige Schot Jamie Fraser.

De juiste volgorde van de Outlander boeken

Ben je fan van de serie, vind je boeken over tijdreizen leuk of wil je graag de boeken van Outlander lezen? Dan moet je dit zeker in de juiste volgorde doen. Je kan bij deze serie niet zomaar een boek pakken zonder het vorige boek gelezen te hebben. Dan mis je echt teveel informatie! Hieronder staat de juiste volgorde:

 1. De reiziger (Outlander)
 2. Terugkeer naar Inverness (Dragonfly In Amber)
 3. De verre kust (Voyager)
 4. Het vuur van de herfst (Drums Of Autumn)
 5. Het vlammende kruis (The Fiery Cross)
 6. Sneeuw en as (A Breath Of Snow And Ashes)
 7. Een echo in de tijd (An Echo In The Bone)
 8. Met het bloed van mijn hart 1 (Written In My Own Heart’s Blood 1)
 9. Met het bloed van mijn hart 2 (Written In My Own Heart’s Blood 2)
 10. Vertel het de bijen 1 en 2 (Go Tell the Bees That I Am Gone 1 and 2)

Wist je dat: Soms zie je in de boekenwinkel bij de titel iets staan zoals “Reiziger 8” of “Outlander 7”. Meestal moet je het echter alleen met de titel doen.

Lord John boekenserie

In de Outlander boeken heeft Lord John Grey meer een bijrol. Diana Gabaldon vindt dit personage echter zo interessant, dat ze er een hele spin-off boekenserie van heeft gemaakt. De boeken volgen Lord John Grey, een edelman en officier in het Britse leger, terwijl hij te maken krijgt met persoonlijke dilemma’s, politieke intriges en moordmysteries in de tumultueuze wereld van de 18e eeuw.

 1. Het dubbelleven van Lord John (Lord John and the Private Matter)
 2. Lord John en de hand van de duivel (Lord John and the Hand of Devils)
 3. Lord John en de broeders van het zwaard (Lord John and the Brotherhood of the Blade)
 4. Lord John en de Schotse gevangene (Lord John and the Scottish Prisoner)

In de winkel bekijken

Korte verhalen in de Lord John serie

Diana Gabaldon heeft – naast de bovenstaande vier boeken – ook een aantal korte verhalen geschreven in deze serie. Deze verhalen kun je los van elkaar lezen. De meeste verhalen zijn gebundeld in het boek Seven Stones to Stand or Fall. In het Nederlands heet het boek Zeven stenen.

Wanneer moet je de Lord John boeken lezen? Een alternatieve Outlander volgorde!

Je kan prima eerst de Outlander boeken lezen en daarna beginnen aan de Lord John serie. Sommige fans vinden dat je alles op een chronologische volgorde moet lezen. Ergens in de boeken is Lord John namelijk een tijd afwezig. De Outlander serie boeken gaat dan gewoon verder, maar de Lord John boeken vullen dit gat mooi op. Ben je helemaal nieuw in de wereld van Outlander? Dan zou je de volgende volgorde kunnen overwegen:

 1. De reiziger (Outlander)
 2. Terugkeer naar Inverness (Dragonfly In Amber)
 3. Het dubbelleven van Lord John (Lord John and the Private Matter)
 4. Lord John en de hand van de duivel (Lord John and the Hand of Devils) – bevat drie korte verhalen die zich afspelen tussen 1756 en 1759.
 5. Lord John en de broeders van het zwaard (Lord John and the Brotherhood of the Blade)
 6. De verre kust (Voyager)
 7. Lord John en de Schotse gevangene (Lord John and the Scottish Prisoner)
 8. Het vuur van de herfst (Drums Of Autumn)
 9. Het vlammende kruis (The Fiery Cross)
 10. Sneeuw en as (A Breath Of Snow And Ashes)
 11. Een echo in de tijd (An Echo In The Bone)
 12. Met het bloed van mijn hart 1 (Written In My Own Heart’s Blood 1)
 13. Met het bloed van mijn hart 2 (Written In My Own Heart’s Blood 2)
 14. Vertel het de bijen 1 (Go Tell the Bees That I Am Gone 1)
 15. Vertel het de bijen 2 (Go Tell the Bees That I Am Gone 2)

Welk seizoen van Outlander is gebaseerd op welk boek?

In de onderstaande tabel zie je een overzicht.

SeizoenAantal afleveringenBoektitel (engels)Uitzendperiode
Seizoen 116Outlander2014 (twee delen)
Seizoen 213Dragonfly in AmberApril – Juli 2016
Seizoen 313VoyagerSeptember – December 2017
Seizoen 413Drums of AutumnNovember 2018 – Januari 2019
Seizoen 512The Fiery CrossFebruari – Mei 2020
Seizoen 68A Breath of Snow and AshesMaart – Mei 2022
Seizoen 716An Echo in the BoneVanaf 16 juni 2023

Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: