Isabel Allende: de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die een lezerspubliek van honderden miljoenen lezers wist te boeien

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Isabel Allende is misschien wel een van de bekendste auteurs ter wereld; ze heeft wereldwijd meer dan 77 miljoen boeken verkocht en is daarmee de meest gelezen Spaanstalige auteur. Ze is geboren in Peru maar ze is van Chileense afkomst. Doordat haar vader diplomaat was, reisde ze de hele wereld over. Zo woonde ze onder andere in Bolivia en Libanon. Terug in Chili heeft ze haar middelbare school afgemaakt. Hier ontmoette ze de man die ze later zou trouwen.

Na de staatsgreep in Chili (1973) waarbij de neef van haar vader, president Salvador Allende, werd vermoord, zijn ze in Venezuela gaan wonen. De familie is daar dertien jaar gebleven.

Ook met haar man reisde Isabel veel. Ze hebben samen in Zwitserland en Brussel gewoond. Ze kregen twee kinderen: Paula en Nicolás.

Sinds 1988 woont en werkt Isabel Allende in de VS waar zij in 2003 dan ook officieel een Amerikaans staatsburgerschap kreeg.

De kracht van het werk van Isabel Allende zit hem in de combinatie van fantasie verweven door belangrijke historische gebeurtenissen.

In 1981 begon Isabel Allende met het schrijven van brieven aan haar opa die toen op sterven lag. Deze verzameling brieven leidde tot een idee voor een roman die in 1982 werd uitgebracht: ‘Het huis met de geesten’, haar eerste boek.

Het huis met de geesten

Het huis met de geesten is het verhaal van drie generaties van de familie Trueba. De patriarch, Esteban, is een trotse man die politieke macht nastreeft en wiens vuur alleen gedoofd kan worden door zijn liefde voor Clara, een vrouw met mysterieuze gaven die haar verbinden aan de geesteswereld. Hun dochter Blanca onderhoudt een verboden liefde om tegen haar vader in te gaan. Deze affaire leidt tot een onverwacht geschenk voor Esteban: zijn kleindochter Alba. Dit koppige meisje zal de familie en het hele land leiden naar een revolutionaire toekomst.

Een van de meest belangrijke romans van de twintigste eeuw.
Dit boek is onderdeel van de ‘De Valle’- trilogie. Het huis met de geesten is het eerste deel, ‘Fortuna’s dochter‘ en ‘Portret in sepia’ volgen dit boek op, maar zijn ook prima als losstaande boeken te lezen.

Lees de review van dit boek hier.

Allende is de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die een lezerspubliek van honderden miljoenen lezers wist te boeien met haar boeken en hen kennis heeft laten maken met de Zuid-Amerikaanse wereld en werkelijkheid.

In 1992 verloor Allende haar dochter Paula die toen nog maar 28 jaar oud was. Zij leed aan een stofwisselingsziekte. Allende schreef de Paula-trilogie. Daarnaast richtte ze de Isabel Allende Foundation op als eerbetoon aan haar dochter. Deze stichting richt zich op (jonge) vrouwen en helpt ze om financieel zelfstandig te worden, beslissingen te mogen nemen over hun eigen lichaam en om vrij van geweld te kunnen leven.

Naast het schrijven is Allende dus ook heel erg druk met filantropie.

Paula

Paula ligt in coma. Isabel Allende waakt aan haar bed en probeert wanhopig contact met haar te krijgen. Paula heeft geen herinneringen meer en ze dwaalt eindeloos rond in het duistere gebied tussen leven en dood. Daarom besluit Allende haar te schenken wat haar het meest kostbaar lijkt: haar herinneringen. Een verrassend openhartig verhaal dat de basis is voor een fascinerend en aangrijpend boek vol anekdotes.

Deze serie bestaat uit drie boeken waarvan ‘Paula’ het eerste is. ‘Brieven voor Paula’ en ‘De som der dagen’ komen hierna.

Momenteel woont Allende in Californië. Ze heeft in haar carrière ontzettend veel prijzen gewonnen. Als je de volledige lijst wil zien, klik dan even hier. Dit zijn de belangrijkste:

 • Vijftien doctoraten (waaronder eentje van Harvard)
 • PEN Center Lifetime Achievement Award
 • Anisfield-Wolf Lifetime Achievement Award
 • Presidential Medal of Freedom (de hoogste civiele onderscheiding in Amerika)
 • Medal dor Distinguished Contribution to American Letters

Losstaande boeken

 • Bloemblad van zee

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge dokter Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Samen met nog vele andere vluchtelingen stappen ze op de Winnipeg aan boord; een schip dat op weg is naar Chili. Daar worden ze echter als helden binnengehaald, wat ze niet hadden verwacht. Hier bouwen ze een nieuw leven op als Chilenen, maar dan gebeurt in 1973 het onvoorstelbare: een dictatuur zorgt ervoor dat Víctor en Roser moeten opnieuw hun huis verlaten.

 • De Japanse minnaar

Wanneer Alma naar de VS wordt gestuurd om te vluchten voor de nazi’s, is ze nog maar tien jaar. Ze heeft veel verdriet om haar familie die ze in Polen heeft moeten achterlaten en waarvan ze weet dat zij de terreur van de nazi’s niet zullen overleven. Gelukkig is haar achterneef Nathaniel daar om de pijn te verzachten en ook haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans-Japans echtpaar.

Amerika is echter niet vriendelijk; Nathaniel (Jood), Alma (vluchteling) en Ishimei (Japanner) worden door een gedeeld probleem bij elkaar gebracht. Ishimei wordt Alma’s grote liefde maar toch trouwt zij met Nathaniel. Hun levens blijven met elkaar verbonden want ze delen samen een vreselijk geheim dat later door Alma’s kleinzoon wordt ontrafeld.

 • De wind kent mijn naam

Samuel Adler wordt in 1938 op kindertransport gezet. Het appartement van de familie is tijdens de Kristallnacht verwoest, de vader van Samuel is verdwenen en zijn moeder kan Oostenrijk niet meer verlaten. Samuel zal zijn ouders nooit meer terugzien.
In Engeland wordt hij ondergebracht bij een lief kinderloos echtpaar. Wanneer Samuel vijfendertig is, verhuist hij naar San Francisco om daar violist te worden bij het symfonieorkest.

In 2019 vlucht Anita Díaz samen met haar moeder voor het geweld in El Salvador. Aan de grens van Amerika worden ze van elkaar gescheiden en Anita blijft alleen achter in een vuil opvangkamp. Selena Durán, een van de maatschappelijk werkers daar, zorgt voor Anita. Ze vindt een veilig huis voor haar: bij Samuel Adler. Samen proberen ze de moeder van Anita op te sporen.

 • De winter voorbij

New York, december 2015. Er woedt een vreselijke sneeuwstorm en door toeval komen drie mensen op elkaars pad: een gedesillusioneerde Amerikaan met pensioen, een vrijgezelle Chileense vrouw van begin zestig en een jonge illegale immigrante, op de vlucht voor drugscriminelen. Ze komen terecht in roadtrip. Onderweg moeten ze een lijk, een pistool en een auto zien te lozen. Ze leren elkaar beter kennen tijdens deze toch en er vallen allerlei puzzelstukjes op hun plaats.

 • Het eiland onder de zee

Zarité is pas negen jaar oud wanneer ze als slavin wordt verkocht aan Toulouse Valmorain, de Franse eigenaar van een grote suikerplantage op Haïti. Ze moet zorgen voor zijn zenuwzieke vrouwn, zijn zoontje en ze moet daarnaast ook nog dienen als zijn concubine. Het duurt dan ook niet lang voordat ze in verwachting is van hem.
Wanneer de slaven in opstand komen, moet Zarité een keuze maken: kiest ze voor zichzelf en haar vrijheid of kiest ze voor de kinderen van de man en om ervoor te zorgen dat zij het eiland veilig kunnen verlaten?

 • Het negende schrift van Maya

De negentienjarige Maya komt aan op Chiloé, een eiland in het zuiden van Chili. De rust van deze plek is een groot verschil met het drukke en harde straatleven van Las Vegas waar drugs en geweld aan de orde van de dag zijn. Maya is door haar oma naar Chiloé gestuurd om daar te ontdekken wat ze eigenlijk met haar leven wil.

Maya woont in bij Manuel Arias, een oudere antropoloog die bezig is met een boek over de mythologie van het eiland. Ook hij heeft een verleden waar ij mee worstelt en van hem leer Maya weer wat liefde en loyaliteit eigenlijk zijn. De komst van een aantal figuren uit haar oude leven zetten alles echter op losse schroeven.

 • Het oneindige plan

Een familiegeschiedenis. Gregory Reeves wordt opgenomen in de Mexicaanse Morales-familie in Los Angeles nadat zijn vader gestorven is. Hun dochter Carmen wordt zijn zusje. Carmen zal een levenslange steun voor Gregory worden bij zijn zoektocht naar innerlijke rust en vrede omdat zij als geen ander weet wat het is om in een vijandige wereld te leven. Voor Gregory betekent haar steun dat het hem als volwassene eindelijk lukt zijn Vietnam-trauma achter zich te laten. Hij leert van Carmen hoe een mens innerlijk evenwicht vindt wanneer hij op eigen benen kan staan.

 • Inés, vrouw van mijn hart

Dit verhaal draait om Suz, de machtigste en rijkste vrouw van het oude koninkrijk in Chili. Het is 1580 en Ines kijkt terug op haar leven: ze sloot zich als enige vrouw aan bij 110 conquistadores en samen met haar minnaar stichtte ze de belangrijkste stad van Chili: Santiago.
Het geweld dat hiermee gepaard ging is niet iets waar ze haar ogen voor sluit. Ze wist in deze harde wereld te overleven dankzij haar vermogen om mannen zodanig te sturen dat zij altijd haar zelfstandigheid heeft kunnen behouden.
Er waren drie grote liefdes in haar leven: haar eerste echtgenoot, de stadhouder van Pizarro Pedro de Valdivia en conquistador Rodrigo de Quiroga.

 • Liefde en schaduw

Journaliste Irene en fotograaf Francisco kunnen hun ogen niet langer sluiten voor de donkere kanten van hun land: de geruisloze verdwijning van tegenstanders van het bewind. Ze gaan op onderzoek uit. En terwijl Irene en Francisco verstrikt raken in een web van intriges en geweld, bloeit hun liefde op.

 • Ripper

Indiana Jackson is een alleenstaande moeder in het moderne San Francisco. Ze verdient haar geld met het geven van aromatherapieën en massages. Ze houdt van de mensen om haar heen, met name twee mannen: kunstliefhebber en bon-vivant Alan Keller, en ex-marinier Ryan Miller. Terwijl Indiana hier de boel op orde probeert te brengen, is haar dochter Amanda veel meer geïnteresseerd in de donkere kanten van het leven. Op internet spelen enkele mensen het Ripper-spel, onder leiding van Amanda. De deelnemers proberen moorden uit de negentiende eeuw op te lossen. Wanneer Amanda in plaats van negentiende-eeuwse moorden en paar moderne moorden in San Francisco aanbiedt lijkt het erop dat de groep de moorden kan oplossen, maar dan blijkt dat de moordenaar al die tijd al veel dichterbij is geweest dan de meeste deelnemers hadden gedacht….Het leven van Indiana komt op het spel te staan.

 • Violeta

Violeta del Valle is het eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven is vanaf het begin al anders dan dat van anderen en wordt gekenmerkt door bijzondere gebeurtenissen. De Eerste Wereldoorlog is nog steeds voelbaar wanneer de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt.

Door de vooruitziende blik van haar vader komt de familie goed uit deze crisis, maar al snel volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie maakt een einde aan het luxe leven dat Violeta tot dan toe heeft gekend en haar familie verliest alles. Ze worden gedwongen zich terug te trekken in een afgelegen deel van het land. Hier wordt Violeta volwassen en komt ze haar eerste minnaar tegen.

 • Zorro

De gemaskerde strijder voor rechtvaardigheid en hartenbreker. Diego de la Vega is zijn echte naam. Hij groeit op in Californië aan het begin van de 19de eeuw. Hij wordt op zijn zestiende jaar Barcelona gestuurd om daar een Europese opvoeding te krijgen. Tijdens deze periode gaat Barcelona gebukt onder het juk van Napoleon en Diego sluit zich aan bij een geheime groep die zich tegen de Franse onderdrukking wil verzetten.
Samen met de mooie Juliana en haar zus vlucht Diego Spanje uit om terug te keren naar het land waar hij is opgegroeid. Daar neemt hij het heft in eigen hand en hij gaat de strijd aan tegen het onrecht en de uitbuiting die daar ook aan de orde van de dag is.

Een held is geboren en de legende begint….

€7,99
Bol.com
€8,99
Bol.com
€8,99
Bol.com
€12,99
Bol.com

De Jaguar- en Adelaartrilogie

In deze serie staat een groep onderzoekers centraal die allerlei avonturen beleven in het Amazonegebied. In de boeken wordt met humor getoond wat er gebeurt wanneer verschillende culturen met elkaar botsen.

Kate Gold schrijft reisboeken. Ze is excentriek en nergens bang voor. Haar kleinzoon Alex komt bij haar logeren, juist wanneer ze een opdracht heeft geaccepteerd om in het Amazonegebied ‘beesten’ op te sporen: onbekende wezens die sterk zijn en een dodelijke stank bij zich dragen.
Alex en Kate sluiten zich aan bij de expeditie die gevormd wordt uit een groep zeer verschillende mensen.

De groep raakt volledig in de ban van deze ‘beesten’. Alex en Nadia (12 jaar) worden ontvoerd door een indianenstam die nog nooit in aanraking is geweest met Westerlingen. Hier begint een fantastisch avontuur zoals alleen Allende die kan vertellen.

 1. De stad van de wilde goden
 2. Het rijk van de Gouden Draak
 3. Het woud van de pygmeeën

Eva Luna

Regenwouden, ruige bergen eb woestijnen vormen de setting van het bizarre en fantastische verhaal van Eva Luna. Een exotische wereld waarin de werkelijkheid en de verbeelding vloeiend in elkaar overlopen.

 1. Eva Luna
 2. Het goud van Tomás Vargas

Non-Fictie

 • Afrodite: liefdesverhalen en andere zinnenprikkels
 • Herinnering aan mijn Chili
 • Wat wij willen


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: