Jane Austen retellings: krijg jij er ook maar geen genoeg van?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Persoonlijk ben ik gek op Jane Austen. Helaas heb ik al haar boeken al uit, maar er zijn gelukkig een HELEBOEL hervertellingen gemaakt die zijn geïnspireerd door haar werken. Tijdens mijn onderzoek voor deze blog kwam ik erachter dat er echt een oneindige voorraad boeken is die allemaal een of meerdere verhalen van Jane Austen hebben gebruikt. Ik heb toch een paar keuzes moeten maken en ik denk dat ik een mooie lijst met aanraders heb kunnen samenstellen.

Ik begin met Death Comes to Pemberly, omdat dit mijn eerste Jane Austen hervertelling was die ik zelf gelezen heb. Daarna de serie van Tirzah Price, waar ik onlangs op gestuit ben en waar ik per direct ook fan van ben. Vervolgens eens serie van Claudia Grey die ik zelf nog niet gelezen heb, maar waar ik wel razend benieuwd naar ben en ik sluit af met een aantal zeer bizarre hervertellingen waarvan ik zelf niet zeker weet of je die echt moet lezen, zo absurd. Ze maakten mij in ieder geval wel nieuwsgierig!

Death Comes to Pemberly – P.D. James

Het is 1803, zes jaar na het huwelijk tussen Elizabeth en Darcy. Hun vredige leventje lijkt soms te mooi om waar te zijn. Ze hebben twee zoons: Fitzwilliam en Charles. Elizabeth heeft helemaal haar plek gevonden in het aansturen van het magnifieke landgoed Pemberly. Jane en Bingley wonen in de buurt, haar vader komt vaak op bezoek en er zijn hoge verwachtingen over een mogelijk huwelijk voor Georgiana. Het herfstbal staat voor de deur, dus iedereen is druk met de voorbereidingen.

Maar op de avond van het bal wordt deze vrede ruw doorbroken wanneer een koets voorrijdt met daarin Lydia, de gevallen zus van Elizabeth die samen met haar dubieuze man Wickham van het landgoed verbannen is. Lydia valt uit de koets, hysterisch en gilt dat Wickham is vermoord. Plotseling is heel Pemberly betrokken bij dit afschrikwekkende mysterie.

Pride and Premeditation – Tirzah Price

Pride and Premeditation is het verhaal van Elizabeth Bennet, 17 jaar oud. Ze wil niets liever dan opgeleid worden tot advocaat in het bedrijf van haar vader. Ze moet zichzelf bewijzen en komt daardoor op de zaak ‘Bingley’ te staan. De man wordt beschuldigd van moord op zijn zwager, maar geeft aan het niet te hebben gedaan. Elizabeth gaat dit uitzoeken maar wordt daarbij in de weg gezeten door Fitzwilliam Darcy, die eveneens op de zaak is gezet, weliswaar vanuit een concurrerend kantoor. Elizabeth en Darcy boksen tegen elkaar op en hebben beiden zo hun eigen manier om de dingen te doen. Maar naarmate de zaak vordert en ze meer met Darcy optrekt, ontdekt ze dat haar gevoelens jegens deze irritante man veranderen en ze realiseert zich dat haar droom minder rooskleurig is dan ze dacht, en zelfs ronduit gevaarlijk kan zijn.

Lees mijn review hier.

Sense and Second Degree Murder – Tirzah Price

Sense and Second Degree Murder is het tweede boek in de Jane Austen Mysterie Series. De delen kunnen perfect los van elkaar worden gelezen, omdat het op zichzelfstaande verhalen zijn. In dit deel volgen we Elinor en Marianne Dashwood, bekend van Sense and Sensibility.

Sense and Second Degree Murder gaat over Elinor en Marianne Dashwood. Op een normale dag vindt Elinor, geheel onverwacht, haar vader in zijn werkkamer. Hij is dood. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. De dokter geeft aan dat hij een hartstilstand heeft gekregen, maar Elinor vertrouwt het niet. Veel tijd om te onderzoeken heeft ze niet want haar vader heeft geen testament opgesteld. Dit betekent dat John, hun oudste broer en kind van een de eerste vrouw van hun vader, het huis erft. Zijn vrouw Fanny, dringt erop aan dat de familie Dashwood ergens anders moet gaan wonen. Op de valreep weet Elinor het theekopje te bemachtigen waar haar vader uit dronk, vlak voor hij stier. Op de bodem zijn de restanten van een onbekend goedje zichtbaar.

Elinor en Marianne weten het nu zeker: dit is het onderzoeken waard. Ze weten dat het gevaarlijk kan zijn en dat het hun reputatie kan schaden. Het zal bovendien hun vader niet terug brengen. Toch willen ze de waarheid boven tafel krijgen. Hun vader is vermoord en de dader zal gestraft moeten worden.

Zal dit onderzoek rust brengen? Of misschien zelfs meer dan dat? Ligt er wellicht ook liefde in het verschiet?

Lees mijn review hier.

Manslaughter Park – Tirzah Price

Fanny Price wil niets liever dan een kunstenares worden. Ze is echter geen graag geziene gast op het landgoed van haar ook Sir Thomas Bertram. Hij is gek op haar en dat is de enige reden dat ze nog niet door haar neef Tom en nicht Maria en haar lelijke tante Norris uit het huis verdreven is. Maar wanneer Sir Thomas sterft bij een tragisch ongeluk wordt haar positie benard. Wanneer Fanny ook nog eens ontdekt dat er een vuil spel gespeeld wordt, maakt dat de zaken niet bepaald beter voor haar. Edmund, haar beste vriend op wie ze stiekem een oogje heeft, spoort haar aan om haar ontdekkingen voor zich te houden, om zichzelf zo niet verder in gevaar te brengen, maar Fanny kan de waarheid niet verzwijgen. Er is een moordenaar in de familie…

Ze is vastbesloten om de dader te vinden. Hiervoor moet ze diep in de zaken van de Bertramfamilie duiken waar ze meer dan alleen chantage ontdekt. Ze wordt in haar onderzoek bijgestaan door Lizzie Bennett en Fitzwilliam Darcy en samen worden allerlei misstappen aan het licht gebracht.

Jane Austen

The Murder of Mr Wickham – Claudia Grey

De gelukkig getrouwde Mr Knightley en Emma geven een feest op hun landgoed. Verre familieleden en vrienden, nieuwe kennissen en oude bekenden komen samen. Mr Wickham is echter niet uitgenodigd, wiens laatste financiële loer hem nog meer vijanden heeft opgeleverd. Het lijkt erop dat iedereen graag zou zien dat Mr Wickham zijn verdiende loon krijgt. Toch is iedereen geschokt wanneer het blijkt dat Wickham is vermoord, behalve de moordenaar natuurlijk…

Bijna iedereen op het feest is een verdachte, dus Juliet, de dochter van Catherine en Henry en Jonathan, de zoon van Elizabeth en Darcy, de jongste gasten aanwezig, nemen het op zich om een onderzoek te starten.
Lukt het ze om de juiste moordenaar aan te wijzen voor er een onschuldige naar de galg wordt gestuurd?

Een heerlijke fusie van Agatha Christie en Jane Austen.

The Late Mrs Willoughby – Claudia Grey

Het vervolg op The Murder of Mr Wickham.

Catherine en Henry Tilney van Northanger Abbey zijn niet bepaald blij om hun huwbare dochter Juliet de wereld in te sturen. Tijdens het laatste feest waar ze aanwezig was, waarbij een moord plaatsvond, heeft Juliet geholpen om deze op te lossen. Wat nog zorgwekkender is, is dat ze haar nieuwe vriendin Marianne Brandon wil bezoeken, die omhuld wordt door schandalen wegens haar voormalige verloofde Willoughby, die bovendien met zijn nieuwe bruid zijn intrek wil nemen in een landgoed in de buurt.

Elizabeth en Darcy van Pemberly zijn dolgelukkig dat hun jongste zoon Jonathan, die net als zijn vader niet altijd even sociaal vaardig is, uitgenodigd is om bij zijn schoolvriend John Willoughby te komen logeren. Jonathan is zelf minder enthousiast over het idee dat hij moet verblijven bij zijn eerdere pestkop, maar wanneer hij de jonge Miss Tilney ontmoet, verandert dat de zaken. Dan sterft geheel onverwacht, de kersverse bruid van Willoughby, die een behoorlijk fortuin achterlaat.

Terwijl de roddels rondvliegen over Marianne, proberen Jonathan en Juliet te ontdekken wie er achter deze moord kan zitten. Maar wanneer ze hints verzamelen en verdachten benaderen, lijkt het erop dat de moordenaar wellicht nog een keer zal toeslaan en zijn de twee in groter gevaar dan iemand durft te denken…

Jane Austen

Being Mary Bennet – J.C. Peterson

Is mary misschien een betere Lizzie? Iedere serieuze boekenworm wil het liefste Lizzie Bennet zijn. Maar Marnie Barnes realiseert zich dat ze een ‘Mary Bennet’ is. Ze is echter vastbesloten om zichzelf opnieuw uit te vinden en ze schakelt de hulp in van haar blije kamergenoot om zich open te leren stellen naar de wereld.

Tussen vrienden, een leuke jongen en een geredde pup genaamd Sir Pat, ontdekt Marnie dat ze op weg is om een geheel nieuw persoon te worden. Ze is echter geen Lizzie, maar ook geen Mary. Ze is gewoon zichzelf: Marnie.

Accomplished – Amanda Quain

Een hervertelling die draait om Georgiana Darcy, een hedendaagse YA.

Georgiana zou eigenlijk van school gestuurd moeten worden na het incident met Wickham Foster afgelopen jaar, maar ze is ontsnapt aan dit lot dankzij haar achternaam. Ze kan echter niet ontsnappen aan de teleurstelling van haar oudere broer Fitz en de woede van de hele school.

Maar ze is terug en ze moet aan iedereen bewijzen dat ze meer is dan alleen de teleurstelling van de familie. Hoe kan ze het beste de perfecte Darcy worden?

  • Haar reputatie bij de fanfare herstellen
  • Wickham vergeten
  • Fitz afleiden door hem verliefd te laten worden op zijn klasgenoot Lizzie

Best een ingewikkeld plan, maar het is ook ingewikkeld om een Darcy te zijn. Met de hulp van haar klasgenoot Avery gaat ze ervoor zorgen dat al haar plannen realiteit worden.

Pride and Prejudice and the City – Rachael Lippincott

Wat als je de liefde van je leven vindt, maar niet in jouw tijd?

Ze zeventienjarige Audrey Cameron is haar vonk kwijt. Na een genante ontmoeting met haar ex-vriendje, wordt haar gezegd dat ze back in the game moet gaan en risico’s moet durven nemen. Wat ze echter niet verwacht had is dat ze wordt getransporteerd naar Renegcy England!

Lucy Sinclair heeft haar eigen problemen. Ze probeert een ongewenst huwelijk uit de weg te gaan wanneer Aubrey ineens in haar leven belandt, die beweert uit de toekomst te komen. Een welkome afleiding voor Lucy.

Terwijl de meiden proberen te begrijpen wat er aan de hand is en hoe Audrey weer naar huis kan, springen de vonken over op een wel heel onwaarschijnlijke manier. In plaats van te vallen voor de mannen die hen het hof maken, vallen ze voor elkaar. Kan hun liefde deze onmogelijke omstandigheden aan?

Een lekkere YA over tijdreizen en liefde in Regency England.

Pride and Prejudice en Zombies – Seth Grahame Smith (NL)

Een mysterieuze ziekte houdt huis in Meryton. De doden komen weer tot leven. Elizabeth Bennet wil de ziekte verslaan en de zombies uitschakelen, maar de komst van de geheimzinnige meneer Darcy leidt haar af. Wat volgt is een humoristisch en sprankelend verhaal dat vanuit beide perspectieven is geschreven. Darcy en Elizabeth zijn regelmatig te vinden op een slagveld vol zombies.

Zal Elizabeth de ware vinden? En zal het haar lukken de zombies te verslaan?

Van dit boek is ook een graphic novel gemaakt!

Sense and Sensibility en zeemonsters (NL)

Sense & Sensibility & Zeemonsters is het oorspronkelijke verhaal van Jane Austen, maar dan met zeemonsters. Gigantische kreeften, octopussen, tweehoofdige zeeslangen en andere gedrochten!

De familie Dashwood is uit hun ouderlijk huis gezet en worden gedwongen om te wonen op een geheimzinnig eiland, dat vol zit met vreemde wezens en verschrikkelijke geheimen. Zullen de zusters zegevieren? Of vallen ze ten prooi aan een van de vele wezens?Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: