Kobo Clara HD: review en advies

Kobo Clara HD review
€14,95
Bol.com
€14,95
Bol.com

De Kobo Clara HD is een scherp geprijsde e-reader van hoge kwaliteit

 • Slechts 160 gram
 • Groot geheugen
 • 110 x 159.6 x 8.3 mm
 • 6 inch (15,2 cm) scherm

Over de Kobo Clara HD e-reader

De Kobo Clara HD is de nieuwste e-reader van Kobo, een compact en licht apparaat met een scherp 6-inch HD-scherm en de nieuwste schermverlichtingstechniek van Kobo; ComfortLight PRO. Het interne geheugen is zoals we zijn gewend erg ruim. Het biedt ruimte voor meer dan 5500 boeken. Dit is zelfs voor mij meer dan ruim voldoende.

Kobo Clara HD kopen: aanbiedingen en prijzen vergelijken

In de onderstaande prijsvergelijker kan je de beste prijzen en aanbiedingen van deze e-reader van dit moment vinden. Via de bekijk-knop ga je direct naar de winkel toe om de prijzen te vergelijken.

Comfortlight PRO: een flinke verbetering

De Kobo Clara HD biedt een ongeëvenaarde leeservaring, dankzij haar innovatieve verlichtingstechnologie. Of je nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds leest, de verlichting past zich automatisch aan, zodat je altijd in de beste omstandigheden kunt lezen. Maar dat is nog niet alles, want als je ’s avonds gaat lezen, dan zal het licht geleidelijk aan veranderen in een zachtere tint, zodat het niet storend is voor je ogen en je heerlijk in slaap kunt vallen met de e-reader in je hand. Natuurlijk, als je liever zelf de verlichting instelt, dan kan dat ook, je hebt de volledige controle over de lichtintensiteit. Kobo heeft echt aan alles gedacht!

Kobo Clara HD in een video bekijken

In de onderstaande video bekijk je meer informatie over deze e-reader. De video is gemaakt door Mediamarkt Nederland.

Kobo Clara HD review

Kobo Clara HD - E-reader
4.5

Summary

De Kobo Clara HD is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. De e-reader is voorzien van een helder scherm. Het geheel ligt prettig in de hand en voelt niet te zwaar aan. Hoewel ik de meeste boeken uit de Kobo winkel haal, upload ik ook regelmatig boeken via de PC op de reader. Dit gaat prima. De Clara HD ondersteunt de meeste bestandsformaten waarin je boeken kan verkrijgen. De batterijduur is erg sterk en gaat tot enkele weken mee. Al met al is dit een absolute aanrader als je op zoek bent naar een compacte en lichte e-reader van hoge kwaliteit. Je zal er zeker geen spijt van krijgen! 

Pluspunten

 • Licht prettig in de hand, niet zwaar
 • Vernieuwde schermverlichting is prettig aan de ogen
 • Goedkope e-reader
 • Ondersteuning voor veel e-book formaten
 • Batterijduur van enkele weken

Minpunten

 • Niet waterdicht

Een cover voor de Kobo Clara HD kopen

De Kobo Clara HD is een prachtige e-reader met een helder en scherp e-ink scherm, ideaal voor het lezen van boeken. Maar net als met elk elektronisch apparaat, is het belangrijk om het te beschermen tegen beschadiging. Een cover is daarom een must-have voor de Kobo Clara HD. Door een cover te kopen, bescherm je niet alleen je e-reader tegen stoten en krassen, maar je geeft hem ook nog eens een persoonlijke touch. Er zijn tal van covers beschikbaar in allerlei stijlen, van simpel tot opvallend, zodat er voor iedereen wel een geschikte cover te vinden is. Een cover is een kleine investering, maar zorgt ervoor dat je e-reader er jarenlang als nieuw uit blijft zien.

Wat is e-ink technologie en zijn er voordelen?

De Kobo Clara HD is, net zoals de meeste e-readers, voorzien van een speciale schermtechnologie. Dit wordt e-ink genoemd. E-ink technologie is een soort schermtechnologie die wordt gebruikt in e-readers, zoals de Kindle of Kobo. Het is ontworpen om zo veel mogelijk op papier te lijken, zodat lezen op een e-reader net zo comfortabel is als lezen in een boek.

Een e-ink scherm bestaat uit miljoenen minuscule zwart-witte kristallen, genaamd “pixels”, die elektronisch kunnen worden aangestuurd om op en neer te bewegen. Hierdoor kunnen de pixels zwart of wit worden, wat betekent dat je tekst en afbeeldingen kunt zien. Dit is precies hetzelfde als hoe een gedrukt boek werkt, met zwarte letters op een witte achtergrond.

Kobo Clara HD e-reader

Een van de voordelen van e-ink technologie is dat het scherm geen achtergrondverlichting nodig heeft om te werken, zoals bij een gewoon LCD-scherm. Hierdoor geeft het scherm geen licht af en zal het niet verblinden of vermoeien van je ogen. Daarnaast verbruikt een e-ink scherm ook minder energie, dus je hoeft je e-reader minder vaak op te laden.

De voordelen van deze e-reader op een rij

Wij hebben deze e-reader diverse keren in ons handen gehad en er ook op gelezen. De Kobo Clara HD toont veel gelijkenissen met andere nieuwe modellen van Kobo, maar doet het qua scherm en verlichting net iets beter. Een aantal voordelen uit onze testen:

 • 6 inch scherm: Compact scherm. Zelfs nog Kleiner dan de Kobo Libra 2
 • 160 gram: Dankzij het kleine formaat, is het totaal gewicht ook laag. De e-reader ligt lekker in de hand en wordt tijdens het lezen ook niet te zwaar
 • Geheugen: De Kobo Clara HD is voorzien van 8GB geheugen. Hier sla je meer dan 5500 boeken op.
 • Wifi: Wil je boeken downloaden? Dan kan dat gewoon via wifi! De Clara HD heeft een compacte wifimodule in de behuizing zitten, waarmee je snel boeken kan downloaden.
 • Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR
 • Batterij: Tijdens onze testen voor de Kobo Clara HD review hebben we e-reader niet leeg gekregen. De batterijduur is bij normaal gebruik zelfs tot enkele weken per oplaadbeurt.
 • Navigeren op het scherm: Zoals je van een e-reader gewend bent, reageert het scherm een stuk trager dan bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Toch merken we wel verschil met de nieuwe Clara HD en onze eigen Kobo Nia. De Clara is een stuk sneller als je bijvoorbeeld naar een boek zoekt in de bibliotheek.
Kobo Clara HD review
Dankzij het lage gewicht houd je de Kobo Clara HD vast zonder dat het te zwaar wordt.

Verschillen tussen de Kobo Nia en de Clara HD?.

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen de Kobo Nia en de Kobo Clara HD. Een van de grootste verschillen is de resolutie van het scherm. De Kobo Clara HD heeft een hogere resolutie van 1448 x 1072 pixels, met een pixeldichtheid van 300 ppi. Dit betekent dat beelden en tekst er scherper uitzien op de Clara HD. Aan de andere kant, heeft de Kobo Nia een lagere resolutie van 1024 x 758 pixels, met een pixeldichtheid van 212 ppi.

Een ander verschil is de verlichting van het scherm. De Clara HD heeft de mogelijkheid om de kleurtemperatuur van het scherm te veranderen, waardoor je de verlichting kunt aanpassen aan de omgeving waarin je leest, of je nu in het donker of in het licht leest. Aan de andere kant, heeft de Nia slechts een enkele kleur verlichting, dit betekent dat je minder flexibiliteit hebt in de verlichting.

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Hieronder zie je een aantal veelgestelde vragen met daarbij ons antwoord.

Wat is een sleepcover voor de Kobo Clara HD?

De Kobo SleepCover is een speciaal ontworpen beschermhoes voor de Kobo Clara HD, in de vorm van een boekomslag. De hoes beschermt de e-reader tegen stoten, krassen en andere beschadigingen. Wat deze hoes uniek maakt is de automatische slaap- en wekfunctie die erin is ingebouwd. Wanneer je de hoes opent, wordt je e-reader automatisch ingeschakeld en wanneer je de hoes sluit, wordt je e-reader automatisch uitgeschakeld. Dit bespaart niet alleen de batterij, maar beschermt ook je e-reader tegen stof en vuil wanneer niet in gebruik. De SleepCover is niet alleen functioneel, maar ook een stijlvolle toevoeging aan je Kobo Clara HD.

Is deze e-reader waterdicht?

Nee, het geheel is niet volledig waterdicht. Een goed hoesje is dus essentieel. Ook is het oppassen als je bijvoorbeeld bij het zwembad of op het strand aan het lezen bent.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.