Leer me alles wat je weet

€16,99
Prijs gecheckt op 22 februari 2024 14:02
Amazon.nl
€16,99
Libris.nl

‘Leer me alles wat je weet’ is het nieuwste boek van Hanna Bervoets.

‘Leer me alles wat je weet’ gaat over Daniel (Daniëlle). Voor veel mensen is zij de absolute held, maar anderen kunnen haar wel schieten.
Daniel bewandelt haar eigen wegen en leidt daardoor een ander soort bestaan dan als normaal wordt gezien. Ze weet lange tijd niet wat ze wil maar zoals wel vaker het geval is, kan het lot soms bepalend zijn. Daniel ontdekt haar roeping: het bijstaan van patiënten die geen medische diagnose hebben, maar wel pijn hebben/ziek zijn. Artsen sturen ze van het kastje naar de muur waardoor deze mensen niet geholpen worden.
Maar hoe onbaatzuchtig is Daniel eigenlijk? Hoe weet je nou precies waar je goed aan doet? Wanneer de reputatie van Daniel een flinke knauw krijgt, voelt ze zich in het nauw gedreven…

Daniel is dood. Jodie, haar geliefde, wil meer weten over Daniel en bezoekt mensen die haar het beste kenden. Sjoerd, die in de jaren negentig een stichting voor hiv-patiënten oprichtte en voor wie Daniel gewerkt heeft. Haar ex Barbara, die altijd een rol in het leven van Daniel bleef spelen.
Daniel was voor hen een geliefde, maar wel een complexe. Een vrouw die zelf nooit helemaal heeft kunnen accepteren dat ze een gemankeerd lichaam heeft.
Jodie reconstrueert het levensverhaal van Daniel.

‘Leer me alles wat je weet’ is een romantische liefdesgeschiedenis, een familieroman zonder bloedverwanten en het verhaal van een tijdperk.

Leer me alles wat je weet in de winkel bekijken

Over de auteur

Hanna Bervoets werd geboren in 1984, in Amsterdam. Ze is naast schrijver van boeken ook essayist en scenarist. Ze heeft al negen romans uitgebracht.

Haar debuut was in 2009 met ‘Of hoe waarom’, twee jaar later volgde ‘Lieve Céline’ wat de Opzij Literatuurprijs mocht ontvangen. ‘Alles wat er was’ volgde in 2012 en dat werd een echte bestseller. In 2014 verscheen ‘Efter’, in 2016 ‘Ivanov’, ‘Fuzzie’ kwam in 2017 uit en ‘Welkom in het Rijk der Zieken’ volgde in 2019.

De boeken van Hanna Bervoets zijn verschillende keren genomineerd voor prijzen. In 2017 won ze de BNG Bank literatuurprijs voor ‘Ivanov’ en in dat jaar kreeg ze ook de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

In 2021 was Hanna Bervoets auteur van het Boekenweekgeschenk, Wat wij zagen. 

‘Leer me alles wat je weet’ is dus haar negende roman, een “normale” roman, geen speculatieve fictie waar Bervoets veelal om bekend staat.

Bervoets woont en werkt in Amsterdam, met haar vriendin en twee cavia’s.

Wellicht ook interessant: Lieve Chris – Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes

Informatie en beoordeling

Titel: Leer me alles wat je weet

Genre: Roman

Auteur: Hanna Bervoets

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Pluim

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 28 November 2023

ISBN: 9789493304970

Aantal pagina's : 584

  • Is Daniel nu wel of niet sympathiek?
3.5

Review

Aan het begin van het boek is Daniel al dood. Door middel van tijdsprongen duiken we het verleden van Daniel in, waardoor dit personage meer en meer voor de lezer vorm begint te krijgen. Jodie wil via de verhalen van verschillende mensen meer te weten komen over haar gestorven geliefde en op die manier leren ook wij Daniel beetje bij beetje beter kennen. Het intrigerende is dat ik aan het einde van het boek niet zeker weet of ik Daniel nu wel of niet sympathiek vind. Tijdens het leven werd ik telkens heen en weer geslingerd tussen medelijden, begrip, bewondering maar ook afschuw voor haar egoïstische uitspattingen.

Het werken met tijdsprongen vanuit de herinnering van andere personages is een interessant concept maar hier en daar verloor het verhaal absoluut de vaart. Bervoets schrijft heel gedetailleerd, zeer beschrijvend wat niet altijd even lekker werkt. Een aantal anekdotes hadden wat mij betreft korter gekund. Over het algemeen is het echter zeer prettig lezen en de gekozen thema’s vriendschap, liefde en verlies zijn uiteraard schitterend.

Dat delen uit dit verhaal berusten op hoe de dingen er werkelijk aan toe zijn gegaan in de jaren 90 maakt dat het verhaal echt een rauw randje krijgt. De beleving is intens, de schrijfstijl echt confronterend.

De keuzes die de personages Daniel en Jodie maken zijn af en toe frustrerend waardoor ik terug kom bij mijn eerdere punt: is Daniel nu wel of niet een sympathiek personage? Het heeft me echt aan het denken gezet sinds ik het boek gesloten heb en dat een verhaal dat teweeg kan brengen is weer heel krachtig. Na lang wikken en wegen kwam ik uit op 3,5 sterren.

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.