Libris Literatuur Prijs: Longlist en shortlist

Libris Literatuur Prijs

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Eén van de meest belangrijke literatuurprijzen voor schrijvers in Nederland is de Libris Literatuur Prijs. Eerst wordt er een longlist van 18 genomineerde boeken bekend gemaakt uit alle (ongeveer 200 aangemelde boeken). Daarna kiest een jury uit deze longlist 6 boeken voor de Libris Literatuur Prijs shortlist. Uit deze shortlist wordt dan uiteindelijk een winnaar gekozen.

Libris Literatuur Prijs

Libris Literatuur Prijs
Logo Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van de beste (oorspronkelijk Nederlandstalige) roman van het afgelopen jaar. Deze literatuur prijs is oorspronkelijk geïnspireerd door de Booker Prize die al meer dan 40 jaar wordt uitgereikt aan een schrijver uit de Ierse Republiek of de Britse Gemenebest.

Bekijk ook onze blog over de Libris Literatuur Prijs 2023.

Over de jury

De jury bestaat uit een steeds wisselende formatie van literaire auteurs, critici en literatuurwetenschappers. Er zit altijd een Vlaming in de jury en de juryvoorzitter is een bekende figuur uit de politiek, het bedrijfsleven of de cultuur.

Alle aangemelde titels, longlist en shortlist

Uit alle aanmeldingen (zo’n 200 boeken) wordt er eerst een longlist gemaakt van 18 boeken. Uit deze longlist worden er 6 verschillende titels gekozen voor de shortlist. De jury kiest uit deze 6 verschillende boeken uiteindelijk een winnaar.  

Alle aangemelde titels

Meestal bestaat de lijst met alle aangemelde titels uit zo’n 200 boeken van verschillende schrijvers en verschillende uitgeverijen. Sommige schrijvers staan er zelfs met meerdere boeken op.

Longlist

De longlist bestaat uit 18 verschillende titels die zijn gekozen uit alle aangemelde titels. Uit deze longlist worden er 6 titels gekozen die weer verschijnen op de shortlist.

Shortlist

Uit de longlist worden 6 verschillende titels gekozen. Tijdens de finale wordt de winnaar gekozen uit deze 6 boeken. Je kan de uitreiking vaak via een livestream volgen op YouTube. Hieronder vind je de livestream van de uitreiking in 2022.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.
Deel dit artikel op: