‘Lord of the Rings’ fan? Dan vind je deze boeken ook leuk!

Boeken zoals Lord of the Rings

In 1928 schreef J.R.R Tolkien de zin: β€œIn een hol onder de grond woonde een hobbit”. Hij schreef dit op een onbeschreven examenblad van een toenmalig leerling. Hij wist toen nog niet dat deze zin de start betekende van een overweldigende fantasiewereld waar Tolkien zijn hele leven, en zijn zoon na zijn dood, aan zou werken. De boeken hebben mij weten te betoveren. Ik ben ooit op aanraden van een neef begonnen met de Hobbit. Al snel raakte ik verliefd op de schrijfstijl van Tolkien en de wondere wereld die Midden-Aarde heet. Toen ik deze boeken had uitgelezen, heb ik nΓ³g meer van Tolkien en Midden-Aarde gelezen. Daarna ontstond er een gat. Ik ben op zoek gegaan naar andere fantasy boeken die mij deden denken aan LOTR. Hieronder een uitgebreid overzicht met daarin boeken voor de Lord of the Rings fan! Wat lees je als je klaar bent met de trilogie?

The Face in the Frost

Twee ervaren tovenaars gaan op zoek naar de bron van een magisch kwaad. John Bellairs weet donkere volwassen humor te combineren met een vlotte schrijfstijl. Het boek wordt gezien als een van de beste alternatieven voor fans van Lord of the Rings. De twee tovenaars maken een prachtige reis, waarin de schrijver goed laat zien dat hij kennis heeft van het genre fantasy en tovenarij. Een absolute aanrader!

Tip: The Face in the Frost is het bekendste boek van Bellairs. Naast deze boeken heeft hij nog meer gave boeken geschreven binnen het genre fantasie.

Vreemde Vondeling / The Ill-Made Mute

Wie houdt van de schrijfstijl van Tolkien, waardeert waarschijnlijk ook de stijl van Cecilia Dart-Thornton. In het boek Vreemde Vondeling beschrijft de Australische schrijfster tot in detail het landschap en de wezens. Iets wat Tolkein ook zo goed kon. Je leest over de Stormridders die met hun gevleugelde hengsten op een toren bivakkeren. In de krochten wonen bedienden, die de toren niet durven te beklimmen.. op één persoon na. Een prachtig fantasyboek!

Aurora Cycle serie boeken

Boeken zoals Lord of the Rings

Arnie Kaufman en Jay Kristoff weten de genres fantasy en Ski-fi weergaloos met elkaar te combineren. De serie bestaat uit:

  • Boek 1: Aurora Rising
  • Boek 2: Aurora Burning
  • Boek 3: Aurora’s End

Dit is tevens de juiste volgorde van lezen. Het eerste boek start in het jaar 2380 en volgt het verhaal van afgestudeerde cadetten van de Aurora Academy.

Het Oog van de wereld

Het Oog van de Wereld is het eerste deel van de fantasyserie Het Rad des Tijd, geschreven door de wereldberoemde Amerikaanse fantasyschrijver Robert Jordan. Voor dit overzicht wilde ik één boek / serie opnemen van deze schrijver. De keuze was nog vrij lastig. De boeken van Jordan waren voor mij de eerste boeken waar ik weer een LOTR-gevoel bij kreeg. In Het Oog van de Wereld volg je het verhaal van vijf mensen die in een rustig dorp wonen. Nadat het dorp wordt aangevallen door Trolloks begint het avontuur voor deze jonge mensen.

The Legend of Drizzt

Wie klaar is met de boeken van Lord of the Rings en zin heeft in een nieuwe uitdaging, kan gerust beginnen met The Legend of Drizzt van R.A Salvatore. Deze serie bestaat uit 39 boeken, die zich allemaal afspelen in de Forgotten Realms. Je volgt in de boeken het personage Drizzt Do’Urden, een Dark Elf.

Vuur en as serie

Het is lastig om deze boekenserie in een paar zinnen samen te vatten. Sabaa Tahir heeft een prachtige en complexe wereld gecreΓ«erd met gave personages. In de serie staan Laia, een slaag en Elias, een soldaat centraal. Duik in een wereld vol met oude magie en verbazingwekkende plotlijnen. De serie bestaat uit:

  1. De heerschappij van de maskers – An ember in the ashes
  2. Een fakkel tegen het duister – A torch against the night
  3. De Nachtbrenger – A reaper at the gates
  4. Voorbij de storm – A sky beyond the storm

De Donkere Toren / The Dark Tower serie

Dit is wellicht het bekendste voorbeeld uit deze lijst. De Donkere Toren bestaat uit 8 boeken. De serie is geschreven door Stephen King en bevat elementen uit fantasy, sciencefiction, horror en western. Een bijzondere combinatie! Je volgt in het boek het hoofdpersonage Roland van Gilead, de llaatste der scherpschutters. Ik moest eerlijk gezegd wel even inkomen toen ik dit boek cadeau had gekregen voor mijn verjaardag, maar het was uiteindelijk meer dan de moeite waard.

Er is in 2017 ook een film uitgekomen van de boeken. Hoewel deze licht winstgevend was, heeft de filmstudio besloten om geen deel 2 te maken. Fans van de boeken waren minder tevreden over de film.

Throne of the Crescent Moon en The Crescent Moon Kingdoms serie

Een bijzonder boek wat zich afspeelt in een door het Midden-Oosten geΓ―nspireerde fantasiewereld. De wereld, geschapen door Saladin Ahmed, zit vol met fantasiewezens. Je volgt  Doctor Adoulla Makhslood, een oude Ghoul-jager uit Dhamsawaat. Eigenlijk wil hij met pensioen, maar door een reeks mysterieuze gebeurtenissen is dit zeker nog niet mogelijk. Het boek Throne of the Crescent Moon is het eerste boek van The Crescent Moon Kingdoms serie

Duik nog dieper in de wereld van Midden-Aarde

In de Ban van de Ring is een trilogie. Naast de drie boeken zijn er nog véél meer boeken die over Midden-Aarde gaan. Je kan als LOTR-fan natuurlijk ook nog dieper duiken in deze wondere wereld. Ik ga er vanuit dat je zowel De Hobbit als In de Ban van de Ring hebt gelezen. Een goed vervolg zou dan het boek De avonturen van Tom Bombadil en De Silmarillion zijn. De echte fan leest ook The History of Middle-Earth.

Heb jij ook een boekentip? Laat een reactie achter onder dit bericht!

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.