M.J. Arlidge – Al 15 jaar spanning

Iene miene mutte

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Matthew Arlidge is geboren in Londen, 10 oktober 1974. Hij schrijft onder de naam M.J. Arlidge. Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit de thriller-scene.

Over het leven van M.J. Arlidge

In 2014 verscheen zijn eerste boek in Engeland, onder de titel ‘Eeny Meeny’. In januari het jaar daarop werd ook in Nederland het boek uitgebracht onder de naam ‘Iene miene mutte’. Later bleek dat dit de eerste was van een serie die draait om Helen Grace, dat inmiddels uit elf delen bestaat en drie korte verhalen.

De titels van de werken van M.J. Arlidge verwijzen vaak naar kinderliedjes en dat is wel zijn handelsmerk geworden.

In 2020 schreef Arlidge het kortverhaal Wat jij niet ziet, dat diende als geschenk voor de maand van het Spannende Boek in Nederland.

De nieuwste Arlidge: Oog om oog is verkrijgbaar vanaf 8 augustus!

Zou jij geen wraak willen voor een onvergeeflijke daad?

Dit is een standalone waarin Arlidge niet alleen de slachtoffers aan het woord laat, maar ook de daders…

Zes Engelse criminelen hebben van de overheid een tweede kans gekregen: een nieuwe identiteit, een nieuwe stad, nieuwe baan en niemand die het ooit te weten zou komen. Toch?

Sociaal werker Olivia begeleidt gevangenen bij hun re-integratie in de maatschappij. Wanneer de identiteit van één van haar ex-gevangenen aan de familie van het slachtoffer wordt doorgespeeld, maakt Olivia kennis met de duistere kanten van de mens. De familie wil namelijk gerechtigheid voor dat wat hun geliefden is aangedaan.

€12,99
Prijs gecheckt op 19 maart 2024 18:48
Amazon.nl
€22,99
Bol.com

Helen Grace 1: Iene miene mutte

Toen het meisje uit het bos kwam lopen was ze zo goed als dood. Haar verhaal is erger dan je ergste nachtmerrie, maar als wat ze zei was waar. Ieder gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt er nog een slachtoffer gevonden, volledig in shock. Er lijkt een patroon te zijn. Mensen worden in tweetallen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Daarna krijgen ze een duivels dilemma gepresenteerd: doden of gedood worden.

Inspecteur Helen Grace is zich er van bewust dat ze achter een ingenieuze psychopaat aanzit die zijn slachtoffers gebroken en vol schuld achterlaat. Zijn slachtoffers zijn niet alleen zijn visitekaartjes, maar ook de moordenaars. Ze lijken lukraak gekozen maar de plaats van het misdrijf is zorgvuldig gekozen. Er moet iets zijn dat de slachtoffers met elkaar verbindt…

Helen Grace 2: Piep zei de muis

Vader was niet thuis…

Helen Grace is de stoere rechercheur die motor rijdt en het liefst alles zelf doet. Maar persoonlijke demonen achtervolgen haar waardoor ze in een depressie lijkt te schieten. Zij is onmisbaar in de strijd tegen de psychopaten die Southampton blijven teisteren en onschuldige slachtoffers vallen, wederom op gruwelijke wijze…

Er wordt een dode man gevonden in een leegstaand huis. Hij is vermoord. Zijn hart wordt vlak daarna thuisbezorgd bij zijn vrouw en kinderen. Helen Grace weet nu al dat dit niet het laatste slachtoffer zal zijn. Waarom is iemand die gelukkig getrouwd is, ’s nachts van huis? In de media is de moordenaar gedoopt tot de omgekeerde Jack de Ripper: deze seriemoordenaar aast op vaders die er een geheime agenda op na houden. Helen ziet dat de moorden een uiting zijn van woede maar ze ziet niet hoe labiel de moordenaar is, of wat haar nog allemaal te wachten staat tijdens deze zaak.

Helen Grace 3: Pluk een roos

Een jonge vrouw ontwaakt in een donkere en koude helder. Ze weet niet hoe ze daar gekomen is, wie haar daar heeft gebracht. Maar dat is nog maar het begin van haar nachtmerrie.

Verderop wordt het lichaam van een andere jonge vrouw gevonden. Niemand heeft haar als vermist opgegeven, haar familie ontving nog altijd berichten van haar. Er is dus iemand geweest die zich heeft voorgedaan als deze jongedame.

Een jonge vrouw wordt wakker in een koude, donkere kelder. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen, of door wie ze is ontvoerd. En dat is pas het begin van haar nachtmerrie.

Helen Grace weet dat ze zo snel mogelijk moet ontdekken wie hier achter zit. Deze persoon is niet alleen gestoord, maar ook zeer slim en vindingrijk. Maar als ze probeert uit te vinden wat deze moordenaar tot zijn daden drijft, begint een onmogelijke race tegen de klok…

€14,40
3 nieuw vanaf €14,40
3 tweedehands vanaf €7,86
Prijs gecheckt op 19 maart 2024 18:48
Amazon.nl
€14,99
Luisterrijk.nl

Helen Grace 4: Klikspaan

Nog niet eerder heeft Helen Grace zoiets meegemaakt: zes branden in één etmaal. Twee doden en meerdere gewonden zijn het gevolg. Dat er opzet in het spel is, is een ding dat zeker is en het lijkt erop dat iemand de stad tot de grond toe wil afbranden.

Grace en haar team onderzoeken de smeulende puinhopen. Waar is de pyromaan die dit gedaan heeft? Waarom kiest hij deze slachtoffers? Wie zou zijn volgende doelwit kunnen zijn? Er breken steeds opnieuw branden uit en slechts één fout kan het einde van de carrière van Grace betekenen.

€14,99
Luisterrijk.nl
€15,00
3 nieuw vanaf €15,00
1 tweedehands vanaf €37,50
Prijs gecheckt op 19 maart 2024 18:48
Amazon.nl

Helen Grace 5: Naar bed, naar bed

Helen Grace heeft al heel wat persoonlijke tragedies meegemaakt, maar wanneer het slachtoffer een bekende van haar is, komt dat keihard aan. Het slachtoffer dat dood in de nachtclub wordt gevonden is iemand uit haar persoonlijke kring. Ze houdt deze connectie echter voor zichzelf en gaat als een bezetene aan de slag om de dader te vinden.

Wanneer een tweede slachtoffer valt, komt ze voor een moeilijke keuze te staan: vertelt ze over haar privéleven of zal ze liegen om zelf niet verdacht te worden?

Helen Grace 6: Wie niet weg is

Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, samen met de moordenaars die zij daar gestopt heeft. Ze weet dat ze maar op één manier vrij kan komen: overleven tot haar rechtszaak voorkomt en ze op de een of andere manier haar onschuld kan bewijzen.

Wanneer er een verminkt lichaam wordt gevonden in de cel direct naast die van Helen, begint ze toch wel te vrezen voor haar leven. Er loopt dus een moordenaar rond ín de gevangenis en ze moet deze vinden voordat ze zelf misschien het volgende slachtoffer wordt…

Helen Grace 7: Klein klein kleutertje

‘S morgens vroeg wordt op een landweggetje het lichaam van een vrouw gevonden. Alles lijkt op een vreselijk ongeluk. Wanneer Helen Grace op de plaats arriveert is het voor haar echter meteen duidelijk dat er wel degelijk opzet in het spel is en ze een moord voor haar neus heeft. Maar waarom uitgerekend deze lieve vrouw, echtgenote, zorgzame moeder uitgekozen is, dat is nog onduidelijk.

Dan wordt er een apotheker om het leven gebracht, in een winkelcentrum waar de klanten nog in de zaak waren. Waarom laat de moordenaar levende getuigen achter? Helen moet al haar expertise inzetten om achter de identiteit van deze moordenaar te komen voordat er nog meer slachtoffers vallen.

Helen Grace 8: In de maneschijn

Het bos wordt geteisterd door iets dodelijks: eerst moesten de wilde paarden eraan geloven, nu zijn het mannen en vrouwen die worden vermoord door een gedaante zonder gezicht. Ze proberen te vluchten, verdwalen, roepen wanhopig om hulp, maar niemand hoort ze.

Helen Grace wordt geconfronteerd met een nieuwe nachtmerrie. De vermoorde mannen en vrouwen zijn met pijlen doorboord en opgehangen aan de oude eiken in het bos. Waarom worden deze vakantiegangers tijdens het vakantieseizoen opgejaagd? Is dit het werk van een psychopaat? Schuilt er misschien meer achter deze moorden?

Helen Grace 9:Nog lange niet

“Je hebt nog één uur om te leven.”

Dat is het enige wat de stem aan de telefoon zegt, daarna wordt er opgehangen. Dit is toch vast een grap? Of verkeerd verbonden? De persoon die belde houdt je in de gaten, en bereidt zich voor om een uur laten je leven te beëindigen.

Maar waarom? Dat moet Helen Grace uitzoeken. Er is geen motief, er zijn geen aanwijzingen, alleen dat telefoontje.

Helen Grace 10: Niemand zeggen

Na Covid-19 bevindt het land zich in een van de zwaarste recessies ooit. Er is nog nooit eerder zoveel geweld en onrust geweest. Voor het eerst is Helen Grace bang om de controle te verliezen. Haar vaste partner Charlie is met zwangerschapsverlof en ondertussen doet Joseph Hudson er alles aan om haar zo veel mogelijk dwars te zitten.

‘S nachts piekert Helen over drie moordzaken: een oude en rijke man die is vermoord tijdens een inbraak in zijn luxueuze woning, een jonge zorgmanager die in zijn auto is doodgestoken met een schroevendraaier en tot slot een aangerande en doodgeknuppelde studente die in het park is gevonden. Als klap op de vuurpijl krijgt Helen te horen dat de privédetective die zich met deze zaak bezig hield, levend is verbrand. Net als zij had hij het vermoeden dat deze zaken met elkaar in verband stonden, maar het was ook hem nog niet gelukt dit verband te vinden. De tijd begint echter te dringen want de dader gaat geen enkele uitdaging uit de weg…

Helen Grace 11: Kom eens gauw

Een jonge vader komt ’s avonsd laat thuis. Zijn dochertje ligt vredig in haar bed maar dat beeld vormt een groot contrast met de chaos die hij aantreft in zijn slaapkamer: zijn vrouw ligt levenloos op bed waar ze op brute wijze vermoord is.

Een paar dagen later komt een jonge moeder thuis uit een late dienst en zij vindt haar tienerzoon vermoord in de woonkamer.

Beide moorden lijken met hetzelfde wapen gepleegd te zijn. Wat verbindt deze zaken met elkaar?

Helen Grace Extra (korte verhalen)

  • Alles in de wind
  • Schuitje varen
  • Twee kleine visjes

Tip

Mocht jij nou alles van Arlidge al uit hebben, bekijk dan ook eens ‘Stervensuur‘ van Andreas Gruber.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: