Melkmeisje recensie: Stoffig taalgebruik werkt averechts

Melkmeisje boek review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Melkmeisje gaat over Johannes Vermeer. Door een eerder werk heeft Johannes Vermeer de schande over zich uitgeroepen. Hij moet zijn carrière in ere herstellen om ook de liefde van zijn vrouw terug te winnen en geld te verdienen om zijn gezin te onderhouden en hij is vastberaden om een schilderij af te leveren dat alle critici de mond zal snoeren.  Er is één persoon die hem wil helpen, op voorwaarde dat hij zich houdt aan de regels van de Hollandse genrekunst…

De nieuwe historische roman over het beroemde schilderij van Johannes Vermeer.

Melkmeisje samenvatting

Het wereldberoemde schilderij van het melkmeisje is gemaakt in 1657, het jaar waarin dit verhaal zich afspeelt. We lezen over de jonge schilder Johannes die zichzelf problemen op de hals heeft gehaald door een doek te schilderen waar heel Delft schande van spreekt. Zijn eigen (katholieke) schoonfamilie lijkt ook niet langer meer in hem, of zijn talent te geloven. Hoe kan Johannes ervoor zorgen dat zijn carrière weer in de lift raakt? Kan hij de liefde van zijn vrouw nog terugwinnen? Zijn doel: een schilderij maken dat alle critici voor eens en voor altijd de mond zal snoeren. Er is nog één persoon in Delft die Johannes door dik en dun steunt, maar dat is dan wel op de voorwaarde dat hij zich overgeeft aan de regens van de Hollandse genrekunst.

Dit is het fictieve verhaal van een jonge vrouw en haar rol in het leven van Johannes Vermeer.

Melkmeisje in de winkel bekijken

Over de auteur

Matthias Rozemond begon zijn carrière als schrijver met een aantal geplaatste gedichten. Zijn eerste eigen bundel werd in 2000 uitgebracht. Hij schrijft daarna literaire recensies voor verschillende kranten en hij vertaalt Duitse poëzie.

In 2007 bracht hij de literaire thriller ‘Apollovlinder’ uit en kort daarna ‘Schimmenspel’. Melkmeisje is niet het enige boek dat een schilder centraal stelt, in 2016 schreef hij ‘De duivelskunstenaar’ over Jeroen Bosch, een andere belangrijke Nederlandse kunstenaar.

Matthias Rozemond woont in Haarlem samen met zijn vrouw en twee kinderen.

Informatie en beoordeling

Titel: Melkmeisje

Genre: historische fictie

Auteur: Matthias Rozemond

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Luijting - Sijthof

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 8 February 2023

ISBN: 9789021034997

2

Summary

Soms is het een toegevoegde waarde om het taalgebruik van het boek aan te passen op de periode dat erin beschreven wordt. Ik vond dat in dit boek helaas niet het geval. Het voelde een beetje gekunsteld en gezocht, waardoor het tempo uit het verhaal verdween. De setting voelde te geforceerd, het wilde te graag zeventiende-eeuws zijn. Het onderwerp, de invalshoek en het plot vond ik aardig, maar niet geweldig. Leuk om eens gelezen te hebben, maar ik ben door dit werk niet nieuwsgierig geworden naar meer…

Pluspunten

  • Mooi uitgangspunt

Minpunten

  • Stoffig taalgebruik
  • Te geforceerd

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: