Het was pas vakantie en ik was op reis door IJsland. Een land waar de natuur nog altijd de baas is en de mensen slechts te gast. Dit inspireerde mij om deze blog te schrijven.
1. De wildernis in – Jon Krakauer
Het is 1922. De 240jarige Chris McCandless is liftend op weg naar Alaska om daar in de natuur te leven. Hij heeft slechts een geweer en tien pond rijst ingepakt. Zijn spaargeld heeft hij weggegeven, zijn auto achtergelaten en de rest van zijn geld heeft hij in brand gestoken.
Vier maanden later wordt zijn lichaam gevonden door een elandjager. Jon Krakauer beschrijft de overdenkingen van deze jongen, de beproevingen waar hij voor kwam te staan en de zelfinzichten waar deze jongen zo naar op zoek was.
Dit boek is in 2007 verfilmd .
2.Wild – Cheryl Strayed
Wild is het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt.
Cheryl is pas zesentwintig als ze een van de meest impulsieve beslissingen van haar leven maakt: een voettocht maken van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Alleen, zonder enige ervaring en met veel te veel spullen. Ze doorstaat intense hitte, meters sneeuw, beren en slangen, maar ook ervaart ze de schoonheid van de wereld, in combinatie met de verschrikkelijke eenzaamheid. Een tocht die haar leven voorgoed veranderde. Het boek is verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol.
3.Fulltime avonturier – Tamar Valkenier
Een vrij en avontuurlijk leven, dat wilde Tamar Valkenier. In ‘Fulltime avonturier’ lees je hoe ze vol overtuiging haar veilige bestaan achterliet en op weg ging.
Sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar is pas achtentwintig wanneer ze besluit afstand te doen van alles wat ze bezit en haar veilige leven achter zich te laten. Ze kiest voor het avontuur. Ze fiets twee jaar lang de wereld rond: eerst in het veilige Europa maar daarna verder en verder: vier maanden door Mongolië met haar paard, een kameel en haar hond, ze liep 600 kilometer door Jordanië.
Samen met Miriam Lancewood (Mijn leven in de wildernis – verderop in deze blog), leefden ze als jagers-verzamelaars. Floortje Dessing heeft haar opgezocht tijdens haar verblijf.
Tamar blijft op zoek naar nieuwe avonturen.
4.Alleen – Tim Voors
Nog een boek over de Pacific West Trail! Dit keer een vader die zijn gezin zes maanden lang achterlaat om 4286 kilometer te lopen, dwars door Amerika, van Mexico naar Canada. Tim ondergaat onderweg intenste angst, hij ervaart dat pijn ook voldoening kan geven en leert hij ook de genieten van het alleen-zijn en krijgt hij zijn hoofd eindelijk leeg. Hij ontwikkeld een liefde voor de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet continu flexibel zijn om zich aan te passen aan de onvoorspelbaarheid van de natuur en het weer.
Tim Voors neemt de lezer mee door de verschillende fysieke en spirituele fases van deze tocht!
Zie ook het tweede deel van Tim Voors: Niet meer alleen
5.Omwegen – Karin-Marijke Vis
70.000 kilometer in 3,5 jaar. Karin-Marijke en haar man Coen steken met vertrouwen de oceaan over om in hun antieke Land Cruiser door Zuid-Amerika te reizen. Ze nemen je mee over de legendarische routes van Patagonië, de toppen van de Andes en naar de Pantanal draslanden waar ze kamperen tussen de wilde dieren.
Dit is geen reis voor gevaar maar wel een vol gastvrijheid. Na 3 jaar, 70.000 kilometer onderweg, stort hun auto in. Krijgen ze hun vervoer terug? Ben jij benieuwd wat het betekent om jarenlang in een auto rond te reizen en onafhankelijk de wereld te verkennen? Lees dan dit boek!
6.Heimwee moet je koesteren – Floortje Dessing
Floortje Dessing, bekend van televisie, kijkt terug op haar vele reizen. Wat is haar het meeste bijgebleven en welke ontmoetingen vond ze het meest indrukwekkend? Hoe kijkt ze naar haar toekomst en hoe is ze door haar reizen gevormd?
Floortje kijkt terug op vijfentwintig jaar reisprogramma’s maken en ze vertelt hierbij wat ze heeft geleerd van mensen die besloten het roer totaal om te gooien. De mensen die kiezen voor een minimalistisch leven, gezond ouder worden, de andere ideeën over opvoeden, eten, het beleven van de tijd. Het gaat ook over de gevaren van onderweg zijn en de inzichten die ze over zichzelf verkregen heeft. Naast deze zware thema’s is er ook aandacht voor luchtigere onderwerpen: wist jij bijvoorbeeld dat neushoorns een ochtendhumeur hebben?
7.Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood
In Mijn leven in de wildernis vertelt de Nederlandse Miriam Lancewood over haar leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. In 2010 besloot ze de Achterhoek te verlaten en te kiezen voor een lieven dat ver buiten de bewoonde wereld is. Ze is samen met haar man vertrokken en ze leven samen zonder enige vorm van luxe, ver verwijderd van de rest van de wereld in de verlaten vergen van de Zuidereilanden van Nieuw-Zeeland. Een inspirerend verhaal over durf, keuzes en geluk.
8. Zuurstofschuld – Toine Heijmans
Het leven van Walter Welzenbach wordt bepaald door bergen: hij wil niets anders meer sinds hij voor de eerste keer een klim maakte. Nu staat hij op zijn laatste top: 8188 meter hoog. Hij kijkt uit over zijn eenzaamheid.
Zuurstofschuld is het verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die samen hun dromen achterna gaan in de Alphen, de Himalaya. Hun lot is daarmee bepaald. Ze zijn op zoek naar een manier om geschiedenis te schrijven, net als alle grote alpinisten voor hen.