Het verhaal van Mexican Gothic begint op het moment dat de sociale vlinder Noemí Taboada via haar vader het verzoek krijgt om haar zieke nicht te bezoeken. Catalina, die in het afgelegen landhuis High Place woont, heeft een verwarde en indringende brief geschreven waarin ze vertelt dat het niet goed met haar gaat. Noemí gaat op het verzoek in en reist af, onzeker wat ze zal aantreffen. De man van Catalina, een knappe Engelsman, is een vreemde voor haar en ook het gebied waarin dit landhuis staat is voor haar nieuw.
Noemí is niet bepaald een heldin. Ze houdt van glamour, feestjes, luxe kleren en lippenstift. Sluipen en spieden is niet echt voor haar weggelegd. Maar ze is ook slim en hard en ze heeft een eigen wil. Ze is niet bang: niet voor de nieuwe man van haar nicht die zowel verleidelijk als afstotelijk is, niet voor zijn vader, de oude patriarch van de familie en ook niet voor het oude huis zelf, dat zich tot in de dromen van Noemí weet door te dringen waar het visioenen van bloed en verdoemenis plant.
Ze heeft maar één bondgenoot: de jongste zoon van de familie. Verlegen en aardig, heen en weer bewegend tussen het helpen van Noemí en het bewaken van de vele duistere geheimen van zijn familie. De ooit eindeloze rijkdom van de familie heeft ervoor gezorgd dat ze zich hebben kunnen vestigen ver van vreemde ogen, maar Noemí vindt uit dat hun geschiedenis en rijkdom de nodige slachtoffers heeft gemaakt.
Noemí is zowel gefascineerd door de beangstigende en verleidelijke wereld van High Place, maar ze zal snel ontdekken dat het misschien onmogelijk is om deze plek ooit nog te kunnen verlaten…
Mexican Gothic in de winkel bekijken
Over de auteur: Silvia Moreno-Garcia
Mexican Gothic is wellicht het meest bekende werk van Silvia Moreno-Garcia, maar zeker niet het enige. Gods of Jade and Shadow, The Daughter of Doctor Moreau zijn tevens bekende titels. Ze schrijft in veel verschillende genres: van fantasy naar horror, noir en historische boeken.
Silvia is geboren in Mexico, maar woont nu in Canada. Ze heeft in Canada gestudeerd: Science and Technology aan de Universiteit van British Columbia.
Geel
In dit boek worden veel verwijzingen gemaakt naar de kleur geel en naar behang. De kleur geel is in de Mexicaanse cultuur een verwijzing of een symbool voor de dood. Daarnaast is The Yellow Wallpaper een van de meest bekende gotische verhalen, dat draait om een vrouw die langzaam gek wordt en zich verliest in de patronen van het gele behang in haar kamer. Ook in dit boek, waarin een vrouw langzaam haar zinnen verliest, wordt vaak gewezen op de verschillende patronen in het behang.
Meer van zulke boeken?
Tijdens het lezen van dit boek werd ik sterk herinnerd aan vier andere titels:
Rebecca – Daphne Du Maurier
My Cousin Rachel – Daphne du Maurier
The Mysteries of Udolpho – Ann Radcliffe
The Castle of Otranto – Horace Walpole
Maar ook aan het meer moderne Secret History – Donna Tartt.
Informatie en beoordeling
Titel: Mexican Gothix
Genre: Thriller, horror
Auteur: Silvia Moreno-Garcia
Uitgave: 1
Bindwijze: Paperback
Uitgeverij: JoFletcherbooks
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 30 June 2020
ISBN: 9781529402667
Aantal pagina's : 301
-
Gothic op z'n best.
Review
Een klassieke opzet: een verlaten landhuis dat vervallen is, compleet met mistige begraafplaats. Een excentrieke familie die op het eerste gezicht totaal ongevaarlijk lijken, maar die toch een beetje vreemd zijn. Binnen de muren van het landhuis schuilt een duister geheim. Het plot start maar langzaam, passend binnen het genre. Interessant is wel dat hier het plot toch een onverwachte wending nam en het genre een uitstapje maakte richting fantasy/horror. Niet wat ik had verwacht en waar ik even aan moest wennen. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50 van Mexico, maar dit zie je eigenlijk alleen maar terug aan de kleding van Noemí. De Doyles, bij wie ze te gast is, zijn een Britse familie. Af en toe worden toespelingen gemaakt op het tijdperk van het verhaal, maar in de dialogen zit dissonantie wat dat betreft. Hierdoor twijfelde ik af en toe aan de tijdsgeest van het verhaal. Deze uitspattingen vond ik zelf jammer en beperkte de diepte van de personages. Mexicaanse cultuur is dus subtiel verweven in deze setting. Het verhaal pas prima verplaatst kunnen worden naar een andere locatie of tijd, en evengoed gewerkt. Het Mexicaanse was dus geen echte toegevoegde waarde, wat ik zelf jammer vond, want dat is wat mij juist naar dit boek trok. De verwijzingen en symbolische betekenissen die toegevoegd zijn aan het verhaal, vind ik dan zeker wel toegevoegde waarde hebben. Wel moet je zelf even aan de slag met Google, als je niet zo ingelezen bent in Mexicaanse cultuur. Alsnog heb ik van dit boek genoten en krijgt het van mij 4 sterren.