Mijn jaar van rust en kalmte recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het verhaal van Mijn jaar van rust en kalmte

Dit boek gaat over een jonge vrouw met diepgewortelde problemen. Haar beide ouders zijn overleden en ze is alleen op de wereld. Maar ze is jong, ze is mooi, ze heeft geld. Ze studeert aan een goed aangeschreven universiteit en ze bezit een schitterende woning in een van de beste wijken in New York. Ze zou blij moeten zijn met alles dat ze heeft, maar toch is er een leegte in haar, een duister gat dat ze maar niet weet te vullen. Is dit het verlies van haar ouders dat hier voor zorgt? Komt het door de manier waarop haar vriend haar behandelt? Of is het de schadelijke vriendschap met de labiele Reva?

Een verhaal dat een jaar beslaat waarin de hoofdpersoon de oplossing voor haar problemen gevonden lijkt te hebben: onder invloed van pillen een jaar lang slapen in de hoop op die manier te helen en na het ontwaken een nieuwe start te kunnen maken.

Dit verhaal is evengoed weer uniek, dat juist weer kenmerkend is voor Ottessa Moshfegh. Een indringend verhaal over intense problemen, vervreemdend maar ook vol compassie.

Mijn jaar van rust en kalmte in de winkel bekijken

Over de auteur

Ottessa Moshfegh is bekend geworden met haar eerste boek ‘Eileen’. Hiermee is ze direct op de shortlist voor de National Book Critics Circle terechtgekomen en ook op lijst voor de Man Booker Prize. My Year of Rest and Relaxation is haar tweede boek dat ook direct een bestseller is geworden. Ze woont in Californië.


Ottessa Moshfegh kenmerkt zichzelf door haar unieke verhalen, originele schrijfstijl en door hoofdpersonen die met zware persoonlijke problemen zitten. Ze is een veelbesproken nieuwe stem binnen de boekenwereld en de meningen over haar werk lopen sterk uiteen. Veel lezers vinden het fantastisch óf juist helemaal niks.

Meer titels van Ottessa Moshfegh:

Mijn jaar van rust en kalmte

Triggers

Zoals de werken van Ottessa Moshfegh kenmerken, gaat ook dit boek over heftige problematiek. In dit boek leidt de hoofdpersoon aan depressie, evenals haar beste vriendin Reva. Beiden gebruiken andere manieren om hier mee om te gaan. Reva heeft een eetstoornis ontwikkeld (boulimia) en de hoofdpersoon is totaal apathisch.

Informatie en beoordeling

Titel: Mijn jaar van rust en kalmte

Genre: Roman

Auteur: Ottessa Moshfegh

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Hollands Diep

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 25 June 2019

ISBN: 9780525522133

Aantal pagina's : 304

  • Ik moest dit boek even verwerken voor ik mijn mening erover kon geven.
4

Review

Dit is wat ik denk dat depressie met je kan doen. Het gevoel van monotonie, het zinloze van alles sijpelt door de letters geen. De relatie tussen de hoofdpersoon en Reva is een interessante. Beiden zitten in hetzelfde schuitje maar kiezen ervoor om op verschillende manieren om te gaan met hun eigen innerlijke strijd. Ze zijn in de kern hetzelfde maar toch zo verschillend. Ik vind dit zeker een van de meest vreemde boeken die ik ooit gelezen heb. Toen ik de achterflap las, wist ik niet echt wat ik moest verwachten. Hoe kan je nu een boek schrijven over iemand die een jaar lang slaapt? Maar het is gebeurd en het is geslaagd.  Een vrouw die moeite heeft om al haar verdriet een plek te geven en het gevoel heeft dat het leven haar te veel wordt en daarom besluit een pauze te nemen van een jaar. Niets dat moet, geen verplichtingen, geen andere mensen. Je zou verwachten dat dit een saai verhaal oplevert maar niets is minder waar. Af en toe waren er wat saaien stukken bij, en ik vond het einde van het jaar ineens gehaast en ik had daar zelf iets uitgebreider bij stil willen staan. Verder was dit een verrassend interessant boek en ik geef het daarom 4 sterren.

Pluspunten

  • Bizar
  • Bijzonder
  • Treurig
  • Enig in zijn soort

Minpunten

  • Iets meer aandacht voor het einde zou fijner zijn

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: