Mijn lieve gunsteling: Provocerend thema en moeizame schrijfstijl

Mijn lieve gunsteling recensie
€6,99
Prijs gecheckt op 15 februari 2024 04:15
Amazon.nl
€6,99
Ebook.nl

Mijn lieve gunsteling gaat over een veearts. Hij raakt geobsedeerd door de jonge dochter van een van zijn klanten. Het meisje en de man trekken gedurende een hete zomer naar elkaar toe maar de relatie neemt al gauw een een duistere wending wanneer grenzen overschreden worden. Als je De avond is ongemak kon waarderen, dan is dit boek ook een aanrader.

Mijn lieve gunsteling is een jong meisje dat de ‘uitverkorene’ wordt van een veel oudere veearts.

Mijn lieve gunsteling samenvatting

Tijdens een hete zomer is Kurt, de veearts, regelmatig aanwezig op de boerderij wanneer zijn oog op de dochter van de boer valt. Ze zoeken toenadering tot elkaar omdat ze beiden willen ontkomen aan datgene dat voor hen al vast lijkt te liggen. In deze zomer ontwikkelen ze een fascinatie voor elkaar, de een wat obsessiever dan de ander.

Mijn lieve gunsteling is een beklemmend verhaal over verboden liefde en eenzaamheid. Het boek past daarmee perfect in het straatje van De avond is ongemak, waarmee Rijneveld de International Booker Prize won.

Mijn lieve gunsteling in de winkel bekijken

Over de auteur


Marieke Lucas Rijneveld (1991) wordt als een van de grootste Nederlandse talenten gezien. Haar debuut (Kalfsvlies) werd bekroond met de C. Buddingh-prijs voor beste poëziedebuut. Hierna volgden nog meer en meer prijzen.
Zelf groeide Rijneveld op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant. Tegenwoordig woont ze in Utrecht. Naast schrijver werkt Rijneveld op een melkveebedrijf.

De avond is ongemak verscheen in 2018, dit was de eerste roman die door Rijneveld geschreven is. Het werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs in 2019. De Engelse vertaling ontving de prestigieuze International Booker Prize in 2020. In november dat jaar verscheen een tweede roman: ‘Mijn lieve gunsteling’. Ook dit boek is internationaal verkocht.

Mijn lieve gunsteling recensie

Titel: Mijn lieve gunsteling

Genre: Roman, literatuur

Auteur: Marieke Lucas Rijneveld

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Atlas Contact

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 9 November 2020

ISBN: 9789025470142

Aantal pagina's : 368

  • Een vuil boek.
1

Summary

Rijneveld en ik: geen match. Ik heb De avond is ongemak werkelijk vol ongemak gelezen en dit boek is nog vele male erger. Okee, met een pedofiel als hoofdpersoon kan dat ook bijna niet anders, maar ook alle ideeën, alle zaken die erbij worden gehaald zijn in mijn ogen zeer, zéér vreemd…Ik heb echt op meerdere met afschuw gelezen op. De schrijfstijl die Rijneveld in die boek hanteert, vond ik ook een erge worsteling. De zinnen zijn heel erg lang, heel veel komma’s, weinig punten en heel, HEEL veel gedachtes die door elkaar heen tuimelen en van hot naar her gaan en je moet echt de focus erbij houden want anders mis je wat nu precies belangrijk is. Ik moet eerlijk toegeven dat het einde nog een klein beetje herstelwerkzaamheden heeft kunnen doen wat mijn mening betreft. Zonder hier te verklappen hoe dat afloopt, vielen er wel wat dingen op zijn plaats waardoor ik eerdere vraagstekens nog kon invullen. Toch eindig ik echt maar op 1 eenzame ster, want ik vond dit boek ronduit vuil.

Pluspunten

Minpunten

  • Provocerend thema
  • Moeizame schrijfstijl
  • Absurd
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.