Millennium – De sensatie van Stieg Larsson leeft nog steeds

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Zoals zovelen was ook ik een groot fan van de toen nieuwe reeks ‘Millennium’. De verhalen over Lisbeth Salander waren wereldwijd een hit, en er zijn niet één maar zelfs twee verfilmingen van gemaakt. Pas geleden is alweer het zevende deel in deze reeks uitgebracht en de serie is dus nog volop in beweging.

Millennium – het begin

Het begon allemaal met de oorspronkelijke Millennium-trilogie, geschreven dus door Stieg Larsson, een Zweedse journalist en auteur. Hij schreef deze boeken in zijn vrije tijd, als hobby. Voordat de boeken werden uitgegeven, overleed hij echter. In 2005 en 2006 werden in korte tijd alle drie de delen uitgegeven en kende ze direct een groot succes. Er werden verschillende prijzen toegekend.

Kort daarna werden de boeken vertaald in verschillende talen, waaronder het Nederlands. De eerste druk ervan kwam in 2008 in de Nederlandse schappen te liggen. Ook hier werden de boeken een regelrechte hit. In maart van 2010 stonden de drie delen tegelijk in de top 10 bestsellers.

Millennium

Millennium – de tweede trilogie

Er zijn drie nieuwe boeken in de reeks uitgebracht, geschreven voor auteur en journalist David Lagercrantz (bekend van het boek ‘Ik, Zlatan’). Het eerste deel kwam in 2015: Wat ons niet zal doden, in 2017 volgde De man die zijn schaduw zocht en in 2019 verscheen het laatste deel Zij die moet sterven.
Het eerste deel, Wat ons niet zal doden, is in 2018 verfilmd.

Millennium – de derde trilogie

In november van 2021 werd door uitgeverij Polaris aangekondigd dat ze de rechten op de Millennium-serie hadden aangekocht en dat ze nog drie nieuwe delen in de serie zullen uitbrengen. Voor deze delen is Zweedse schrijver Karin Smirnoff gevraagd. Het eerste deel, De schreeuw van de zeearend werd op 31 oktober 2022 gepubliceerd.

De boeken op een rij

Millennium 1: Mannen die vrouwen haten

In dit eerste deel leren we de hoofdpersonen uit deze serie kennen: Mikael Blomkvist en Listbeth Salander. De twee zijn elkaars absolute tegenpolen: hij is charmant, kritisch, journalist en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is jong, complex, uiterst intelligent, een punker om te zien (vol tatoeages en piercings) en ze is een fantastische hacker.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Harriët Vanger is op zestienjarige leeftijd op mysterieuze wijze verdwenen en sindsdien is er nooit meer wat van haar gehoord. Dit verschrikkelijke moment speelde zich veertig jaar geleden af en men vermoed dat Harriët is vermoord. Henrik wil dat Mikael het onderzoek opnieuw opent. Hij krijgt hierbij hulp van Lisbeth en ze stuiten op een spoor dat leidt naar een duister en bloedig familiegeheim…

Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde

Op één avond worden drie moorden gepleegd. De slachtoffers zijn twee journalisten die bezig waren met een artikel over mensensmokkel, het andere slachtoffer is de voogd van Lisbeth Salander. Op het moordwapen staan haar vingerafdrukken. De politie komt in actie maar niemand kan Lisbeth vinden… Mikael Blomkvist is ervan overtuigd dat Lisbeth onschuldig is en hij begint langzaam een verband te zien tussen deze drie moorden en het artikel waaraan gewerkt wordt dat gaat over vrouwenhandel.
Wanneer een vriendin van Lisbeth wordt ontvoerd door een motorbende gaat Lisbeth een bloedige confrontatie aan met de bendeleider Zala, een onzichtbare bekende uit haar eigen verleden…

Millennium 3: Gerechtigheid

Gerechtigheid is de razend spannende ontknoping van de eerste Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Winnaar van de Glazen Sleutel, voor de beste Scandinavische misdaadroman.

Lisbeth heeft een aanslag op haar leven overleefd en moet in kritieke toestand naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar wordt echter ook de man heengebracht die verantwoordelijk is voor haar duistere verleden: Alexander Zalachenko. Lisbeth wordt nog steeds verdacht van moord en ze wordt in de pers beschreven als psychopaat en satanist. Mikael is de enige die nog steeds overtuigd is van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen Lisbeths verleden, vrouwenhandel en de Zweedse veiligheidsdienst en hij wil daar een artikel over uitbrengen. Maar kan hij rekenen op Lisbeths medewerking? Ze vertrouwt niemand meer. Ze moet voor de rechtbank verschijnen en de vraag is: zal het recht zegevieren?

Millennium 4: Wat ons niet zal doden

Het eerste deel van nieuwe auteur David Lagercrantz

In Wat ons niet zal doden gaat het verhaal van Mikael en Lisbeth verder. Het tijdschrift Millennium heeft inmiddels nieuwe eigenaren gekregen. Er wordt beweerd dat Blomkvist zijn piek heeft gehad. Lisbeth is rusteloos en ze neemt risico’s die ze normaal nooit zou nemen. Wanneer Mikael gebeld wordt door profressor Fans Balder, hoopt hij op een aanwijzing voor een nieuw en sensationeel artikel, iets wat Millennium hard nodig heeft. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en hij geeft aan gevoelige informatie te hebben over de inlichtingendiensten van Amerika. Tevens blijkt dat hij contact heeft gehad met Lisbeth…

Millennium 5: De man die zijn schaduw zocht

Lisbeth zit in de gevangenis, slechts voor kortere tijd. Ze houdt zich zoveel mogelijk afzijdig om uit de problemen te blijven. Wanneer ze zich toch met de anderen bemoeit wanneer ze opkomt voor een jonge vrouw uit Bangladesh, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door bendeleidster Benito.

Holger Palmgren zoekt Lisbeth op en hij vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen die bevestigenhoe slecht ze als kind is behandeld. De aanwijzingen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Wat heeft zijn verleden te maken met dat van haar? Lisbeth legt deze vraag neer bij Mikael Blomkvist maar geeft verder geen uitleg. Ondertussen worden de bedreigen die Lisbeth ontvangt van de bendeleidster steeds heftiger…

Millennium 6: Zij die moet sterven

Mikael Blomkvist krijgt een telefoontje van lijkschouwer Frederika Nyman wanneer een dakloze man dood wordt aangetroffen in een park. Zijn nummer is namelijk bij deze dode persoon aangetroffen, kent hij hem?

Lisbeth Salander is in Moskou, waar ze voor eens en voor altijd hoopt af te rekenen met haar zus Camilla. Deze keer is Lisbeth niet de prooi maar juist de jager…

Dit is het laatste deel dat is geschreven door David Lagercrantz en vormt een explosief einde van Millennium 6.

Millennium 7: De schreeuw van de zeearend

Dit is het eerste deel van de derde trilogie die dit keer geschreven wordt door Karin Smirnoff.

Hoog in het noorden van Zweden bevinden zich veel onontgonnen natuurlijke bronnen waar veel internationale bedrijven, maar ook goudzoekers en criminelen, door worden aangetrokken. Lisbeth Salander is niet daarvoor in het noorden aanwezig, maar wel omdat ze als voogd is aangesteld voor haar nichtje Svala, wiens moeder verdwenen is.

Mikael Blomkvist is ook op weg naar het noorden voor ongemakkelijke familiezaken: zijn dochter gaat trouwen. Mikael kent de bruidegom nauwelijks en hij heeft het gevoel dat deze wat probeert te verbergen. Als de familie bedreigd wordt, moet Mikael uitzoeken wat er aan de hand is om hen te kunnen beschermen. Lisbeth is zijn laatste hoop.

Lees hier de review van De schreeuw van de zeearend.

Mocht je na die alles nog altijd niet genoeg hebben van Lisbeth en Mikael? Houdt dan de kanalen in de gaten want er komen sowieso nog twee nieuwe delen aan!

Tot slot nog even de trailer van de films, want die zijn echt wel aan te raden!


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: