Mrs. Degas – Ik had er meer van verwacht

Mrs. Degas
€11,99
Prijs gecheckt op 3 februari 2024 20:56
Amazon.nl
€14,99
Luisterrijk.nl

Mrs. Degas is het verhaal over de beroemde Franse kunstschilder Edgar Degas. Degas is blind. Wanneer hij moet gaan verhuizen, krijgt hij hulp van een jonge vrouw. Samen gaan ze door alle spullen en haalt Edgar herinneringen op. De jonge vrouw is echter niet wie ze zegt te zijn…


Ze stuurt aan op de tijd die Edgar in New Orleans heeft doorgebracht, vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. Het gaat haar vooral om de herinneringen aan de vrouw die Edgars leven en succes bepaalde: zijn Amerikaanse nichtje Estelle.
Terwijl hij zijn leven inpakt, probeert hij het gezicht van Estelle te vangen in was, maar hoe kan je een gezicht terugvinden dat je bent vergeten?

Mrs. Degas in de winkel bekijken

Over de auteur

Arthur Japin werd in 1956 geboren in Haarlem. Hij studeerde taal- en letterkunde maar stapte al gauw over op de Theaterschool in Amsterdam. Hij studeerde af in 1982 en hij speelde een tijd toneel.
Toen hij per toeval het verhaal van twee Afrikaanse prinsjes op het spoor kwam, besloot hij schrijver te worden. Hij wilde de vergeten geschiedenis een nieuw leven inblazen in de vorm van een roman: ‘De zwarte met het witte hart’. Met die boek brak hij door bij het grote publiek. Japin heeft dit boek niet zomaar gepubliceerd maar hij heeft zijn verhaal gebaseerd op een tienjarig onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië.

Japin heeft sindsdien een heleboel prachtige boeken uitgebracht waarmee hij ook in de prijzen is gevallen:

De vierde wand/Magonia (verhalenbundel)
De droom van de leeuw (roman)
Een schitterend gebrek (roman)
De grote wereld (boekenweekgeschenk)
De overgave (roman)
Zoals dat gaat met wonderen (dagboek) 
Vaslav (roman)
Maar buiten is het feest (roman)
De man van je leven (roman)
De gevleugelde (roman)
Goed volk (korte reisverhalen)
Kolja (roman) 
Nachtkaravaan (liedjesbundel)
Geluk, een geheimtaal (dagboek).

Edgar Degas

Edgar Degas (1834) was een Franse impressionistische schilder die beroemd is geworden door zijn pasteltekeningen en zijn olieverfschilderijen.
Degas wordt vooral verbonden met het onderwerp dansers aangezien meer dan de helft van zijn werken dansers uitbeelden.

Hoewel Degas dus als een leidend figuur binnen het impressionisme wordt gezien, zag hij zichzelf meer als realist. Hij schilderde bijvoorbeeld ook niet buiten, zoals wel kenmerkend is voor het impressionisme. Zijn portretten hebben vooral faam gekregen door de psychologische complexiteit en het uitbeelden van menselijke eenzaamheid.

Vanaf 1890 begon Degas zijn zicht te verliezen, waar hij al langere tijd last van had. Er wordt gezegd dat hij tot 1910 door is blijven gaan met het maken van sculpturen en hij is hoogstwaarschijnlijk pas in 1912 gestopt met werken, toen de sloop van zijn huis hem dwong te verhuizen. De laatste jaren van zijn leven was hij compleet blind en heeft hij doelloos rondgedwaald in de straten van Parijs. Hij is gestorven in september, 1917. Degas is nooit getrouwd.

Benieuwd naar vergelijkbare boeken als Mrs. Degas? Bekijk dan deze blog.

Mrs. Degas

Informatie en beoordeling

Titel: Mrs. Degas

Genre: Historische fictie

Auteur: Arthur Japin

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: De arbeidspers

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 29 March 2022

ISBN: 9789029545846

Aantal pagina's : 304

  • Ik had er meer van verwacht.
3

Review

Tsja, met zo’n enorm oeuvre waar ik ook al best wat van heb gelezen, is het lastig om aan de verwachtingen van je fans te voldoen. Dat is ook het gevoel waar ik mee achterbleef na het lezen van deze roman: ik had er meer van verwacht. Ik werd niet meegesleept zoals kenmerkend is voor de werken van Japin. De hoofdpersoon raakte me niet zozeer, terwijl ik toch veel interesse heb in schilders en Degas ook wel een van mijn persoonlijke favorieten is. Maar dit boek deed het gewoon niet zo voor mij. Waar ligt dat aan? Ik denk dat er te veel feiten in het boek zitten verwerkt die je uit de illusie van het verhaal halen, het creëert afstand. De spanningsboog die is opgezet is feitelijk alleen gebaseerd op de onbekende verteller: wie is de vrouw die ons dit verhaal vertelt? Wat is haar motief? We worden als lezer op die manier ook blind gemaakt (wat wel weer interessant gedaan is), maar voor mij was het te mager. De manier hoe de schilder kijkt naar de wereld is mooi overgebracht in dit boek, de beschrijvingen van de dingen zijn kunstig gedaan. Maar de omschrijvingen haalden tegelijkertijd veel tempo uit het verhaal waardoor het voor mijn plezier echt te langdradig werd. Het duurt vrij lang voor je sympathie voelt voor de hoofdpersoon en ik vind het zelf altijd wel prettiger om sneller verbinding te voelen met het personage dat centraal staat. Japin weet als geen ander een beeld van de tijd te geven en neemt de lezer daar moeiteloos in mee, ware het niet dat dit personage mijn hart niet heeft gestolen. Bovenstaande punten leveren een eindscore op van drie sterren.

Pluspunten

  • Mooi tijdsbeeld
  • Interessant dat de lezer ook blind wordt gemaakt

Minpunten

  • De hoofdpersoon steelt niet je hart
  • Trage stukken door veel beschrijvingen
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.