My Cousin Rachel – Een mooie kennismaking met de ‘Gothic Novel’

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

My Cousin Rachel is een gothic novel.

Philip Ashley is al jong wees geworden. Hij is opgegroeid bij zijn goedaardige oudere neef, Ambrose. Ambrose is alleenstaand en hij wijst Philip aan als zijn erfgenaam, die net zo veel van het grootse huis houdt als Ambrose zelf. Maar het gemoedelijke wereldje van de twee mannen spat kapot wanneer Ambrose een reis naar Florence maakt. Daar ontmoet hij zijn liefde, hij trouwt en hij sterft onverwachts. Philip wordt lastiggevallen door een mengelmoes aan gevoelens: jaloers op de liefde die Ambrose gevonden heeft, achterdochtig door de hints die Ambrose in zijn brieven heeft gestopt en verslagen door de rouw om zijn dood. Philip bereid zich voor op de ontmoeting met de weduwe van zijn geliefde neef met een hart vol haat. Maar ondanks dat kan Philip het niet helpen dat deze beeldschone, ontwikkelde en mysterieuze Rachel hem fascineert. En toch blijft hij zich afvragen: heeft zij iets te maken gehad met de dood van Ambrose?

My Cousin Rachel in de winkel bekijken

€9,99
€14,60
5 nieuw vanaf €9,99
4 tweedehands vanaf €3,49
Prijs gecheckt op 28 juni 2024 17:51
Amazon.nl
€15,99
Bol.com
€16,86
11 nieuw vanaf €16,08
Prijs gecheckt op 28 juni 2024 17:51
Amazon.nl
€21,00
4 nieuw vanaf €21,00
1 tweedehands vanaf €29,96
Prijs gecheckt op 28 juni 2024 17:51
Amazon.nl

Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (13 mei 1907 – 19 april 1989) is ten eerste een steengoede verhalenverteller. Daarnaast was ze onderdeel van de Du Maurier-dysnastie.
Vaak wordt ze gezien als iemand die graag op zichzelf was, op haar gemak met de wereld die zij zelf verzon.
Daphne is geboren in een succesvolle familie: haar opa, George du Maurier, was een kunstenaar en schrijver, haar vader was de meest beroemde manager van acteurs uit zijn tijd: Gerald du Maurier. Haar moeder was actrice. Ze was de middelste uit een reeks van drie dochters en ze genoot een comfortabel leven in Hampstead. Het vakantiehuis van haar familie, in Cornwall, werd haar favoriete plek om te schrijven omdat ze daar de rust kon vinden. The Loving Spirit werd in 1931 gepubliceerd en het was voor haar vanaf dat moment alleen nog maar bergopwaarts.

In 1932 trouwde ze met Frederick Browning, een militair. Samen kregen ze drie kinderen. Ook in haar eigen leven had ze het niet slecht: personeel zorgde voor haar en voor haar kinderen waardoor ze veel tijd had om te kunnen schrijven. Zij was degene die in het gezin het grote geld binnenbracht.

Lange tijd is gezegd dat Daphne du Maurier romans schreef, maar dit is misleidend aangezien haar verhalen duister, gotisch en rauw zijn, gevuld met onverwachte wendingen en cliffhangers.

Bekende titels van Daphne du Maurier zijn:

my cousin rachel

Verfilming

My Cousin Rachel is in 2017 verfilmd door Robert Michell. Rachel werd vertolkt door Rachel Weisz (bekend van The Mummy).

Informatie en beoordeling

Titel: My Cousin Rachel

Genre: Gothic, literatuur

Auteur: Daphne du Maurier

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: VMC

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 13 July 2024

ISBN: 9781405518079

Aantal pagina's : 330

  • Een trage start maar ineens valt de puzzel in elkaar.
4

Review

Een beetje een traag begin, maar dit hoort wel bij het genre. Gelukkig wordt dit dus ruimschoots goed gemaakt wanneer het verhaal op de rit staat. Vanaf het moment dat Rachel in het verhaal verschijnt, is er geen stoppen meer. My Maurier weet als geen ander een broeiende, dubbelzinnige atmosfeer neer te zetten waardoor je als lezer vanaf het eerste moment aan de oprechtheid van Rachel twijfelt. Telkens weer word je op het verkeerde been gezet, juist omdat onze verteller, Philip, door haar wordt ingepalmd.
Het taalgebruik in het boek is betoverend, lange en vloeiende zinnen die je meesleuren door het plot en waardoor je aandacht op allerlei subtiele zaken wordt gevestigd: de vouw in een jurk, een glans in een oog, een stem en uiteraard is er alle aandacht voor de overweldigende natuur. Du Maurier is een steengoede verhalenverteller, ze neemt haar tijd, bouwt het verhaal op en ze weet de spanning tot het uiterste te drijven.
 
Een ideaal boek om eens kennis te maken met het genre!
 
 

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: