Niemands jongen: actuele problematiek in een prachtig verhaal

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Niemands jongen is uit het Engels vertaald. De oorspronkelijke titel is ‘Nowhere Boy’.

Niemands jongen is een schitterende roman over een Syrische jongen die bevriend raakt met een Amerikaanse jongen.
Wanneer het voelt of je helemaal alleen op de wereld bent en het lijkt of je alles en iedereen bent verloren, vind je troost in een prachtige vriendschap.

Ahmed vlucht samen met zijn vader Syrië. Wanneer het vluchtelingenbootje begint te zinken, probeert zijn vader de boot en de mensen te redden. De vader verdwijnt in de golven en Ahmed komt alleen aan in Europa. Uiteindelijk komt hij in Brussel terecht. Hij is helemaal alleen en dakloos. In Brussel is er veel aan de hand. Er zijn aanslagen en de haat tegen buitenlanders neemt extreem toe.
Ahmed verschuilt zich in een kelder van een oud huis. Daar wordt hij ontdekt door de 13 jarige Max. Max woont samen met zijn ouders en zus in dit oude huis. Hij is net vanuit Amerika in Brussel komen wonen. Verraad Max Ahmed? En in wat voor soort huis wonen zij eigenlijk?

Niemands jongen in de winkel bekijken

€12,89
9 nieuw vanaf €8,98
Prijs gecheckt op 23 mei 2024 06:05
Amazon.nl
€14,99
Bol.com
€36,80
Bol.com

Meer zoals dit? Bekijk dan ook eens ‘Vluchteling’ van Alan Gratz, of ‘Het zout van de zee’ van Ruta Sepetys.

Over de auteur

Katherine Marsh heeft met haar boeken al veel prijzen gewonnen. Ze schrijft vooral voor kinderen.
Voordat ze boeken schreef, was ze journaliste en editor van The New Republic.

Katherine is geboren in New York. Tijdens haar jeugd was er niet veel geld, maar er waren wel altijd boeken.

Ze woont nu in Washington, DC met haar gezin en een enorme hoeveelheid huisdieren.
Haar zevende boek komt uit in februari van 2024: Medusa, The Myth of Monsters.

Informatie en beoordeling

Titel: Niemands jongen

Genre: Jongeren

Auteur: Katherine Marsh

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Logo uitgever:

ISBN: 9789024576500

Aantal pagina's : 352

  • Historische achtergrond in combinatie met actuele problematiek, in een prachtig verhaal.
5

Review

Het thema ‘vluchteling’ is niet nieuw en wellicht actueler dan ooit. Maar dit boek is toch echt een klasse apart. In de eerste helft word je vooral in beslag genomen voor het prachtige verhaal waarin Max en Ahmed hun vriendschap opbouwen. In de tweede helft van het verhaal moet je vechten tegen de tranen en wil je zowel het boek koesteren als snel doorlezen om te ontdekken wat er met hun vrienden en familie zal gebeuren.

Dit boek brengt ook de andere kant van de vluchtelingencrisis aan het licht. Hoe kan een samenleving een steeds maar grotere groep met wanhopige vluchtelingen blijven opnemen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zowel de nieuw aangekomen families zich hier veilig voelen en hier een thuis kunnen vinden, terwijl we tegelijkertijd ook de mensen die hier al wonen in bescherming moeten nemen tegen de snel veranderende demografie.

Een historische achtergrond tegen actuele gebeurtenissen maakt dat dit boek moeilijk weg te leggen is. Ik raad dit boek dan ook zeker aan!


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: