Normale mensen: Frustrerend maar het einde maakte veel goed

Normale mensen recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Normale mensen gaat over Marianne, een buitenbeentje op school: mensen kijken op haar neer, ze hoort er niet bij en ze is altijd alleen. Thuis heeft ze het ook niet gemakkelijk. Connell hoort er wel bij, heeft wel vrienden. Ook hij heeft het thuis niet makkelijk: hij woont alleen met zijn moeder. Zijn moeder werkt als schoonmaakster bij de familie van Marianne en op die manier leert hij haar ook buiten school kennen. Hij realiseert zich dat er meer schuilt achter haar stigma van ‘raar’ en er bloeit iets op. Al gauw zijn ze klaar met de middelbare school en gaan ze studeren waardoor alles weer anders wordt. Een verwarrende, intense, frustrerende en hoopvolle liefdesgeschiedenis van twee mensen die elkaar liefhebben maar niet goed weten hoe.

Normale mensen samenvatting

Normale mensen is een verhaal dat gaat over mensen die van zichzelf weten dat ze niet normaal zijn, maar niets liever zouden willen dan dat. Een liefdesgeschiedenis vol met hobbels en obstakels, diepgaande problematiek en de invloed die geliefden op elkaar kunnen hebben.

Marianne is een buitenbeetje op school. Ze heeft geen vrienden, hoort nergens bij, ze is altijd alleen en iedereen vindt haar maar raar. Connell zit op deze zelfde school maar hoort er wel bij. Zijn moeder werkt als schoonmaakster bij Marianne thuis en op die manier komen ze met elkaar in contact. Het lukt Connell om langs het image dat Marianne door school heeft gekregen heen te kijken en hij ziet in dat ze zoveel te bieden heeft. Er ontstaat een relatie tussen hen die moeilijk valt te labelen, dat vinden ze zelf ook.

Wanneer ze van school af zijn en gaan studeren, gaan ze beiden naar Trinity College in Dublin. Hier blijkt, wanneer ze elkaar weer tegen komen, dat de band die ze op school hebben opgebouwd toch vele malen dieper is dan ze zich hadden gerealiseerd.

In dit verhaal trekken Marianne en Connell steeds weer naar elkaar toe, gaan ze weer hun eigen weg, maar kunnen ze elkaar toch niet totaal uit het oog verliezen.

Normale mensen in de winkel bekijken

Over de auteur

Rooney is geboren in 1991. Ze is een Ierse auteur en screenwriter. Ze heeft momenteel drie boeken op haar naam staan: Gesprekken met vrienden, Normale mensen en Prachtige wereld, waar ben je.
Zowel Normale mensen als Gesprekken met vrienden werden verwerkt tot een tv-serie (BBC).

Het werk van Rooney heeft veel lovende kritieken ontvangen en ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste ‘millennial’ schrijvers. In 2017 won ze de Sunday Times Young Writer of the Year, in 2019 Waterstone Book of the Year (Normal People).

Normale Mensen: beoordeling

Titel: Normale mensen

Genre: Roman

Auteur: Sally Rooney

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: AMBO|ANTHOS

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 14 October 2021

ISBN: 9789026358654

Aantal pagina's : 256

3

Summary

Sally Rooney is een meer dan bekende naam geworden door alle aandacht die ze krijgt op de online platformen. Dit boek is op de Long List voor de Man Booker Prize terecht gekomen, dus men kan stellen dat je hier toch wel wat van mag verwachten. Hoe groot was mijn teleurstelling toen ik dit boek begon. Ik vond het taai, verwarrend, de grote hoeveelheid miscommunicatie en het gebrek aan communicatie maakten me kwaad. Meerdere malen heb ik gedacht om te stoppen maar omdat ik wel een gegrond oordeel wilde kunnen vellen heb ik het toch uitgelezen. Hier ben ik achteraf blij om. Nu het klaar is en ik terug denk aan dit verhaal, zit er meer in dan ik in eerste instantie doorhad. Een gevoel van treurigheid blijft achter maar ook een beetje hoop. Eerlijk moet ik zeggen dat het de laatste tien bladzijden waren die voor mij het verhaal ‘gered’ hebben. Het behandelt veel problematiek dus hiervoor moet je misschien wel in de stemming zijn.

Pluspunten

  • Het einde

Minpunten

  • Verwarrend
  • Veel blijft onuitgesproken en dit moet je zelf invullen
  • Het gebrek aan leestekens maakt het lastig om de dialogen te kunnen volgen

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: