Onze 4 favoriete podcasts over boeken

Podcasts over boeken

Luister jij graag naar podcasts? Bijvoorbeeld tijdens het sporten of wanneer je onderweg bent? Dan hebben wij een lijst gemaakt van een aantal van onze favoriete podcasts over boeken.

Nooit meer slapen

Femke van der Laan gaat 4 dagen in de week ’s nachts in gesprek met iemand uit de kunst of actualiteit in de ‘Nooit meer slapen’ podcast. NPO 1, Radio VPRO. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans de podcast. Uiteraard zitten hier ook meerdere afleveringen tussen waarin het gesprek gaat over een bepaald boek of een dichtbundel.

Librispodcast

In 2022 was er een speciale Libris podcast waarin iedere aflevering een boek van de Shortlist van de Libris Literatuur Prijs werd besproken door jonge lezers. Na de bespreking van het boek volgt er steeds een interview met de auteur van het genomineerde boek. De 6 verschillende afleveringen kan je terugluisteren op Spotify of op andere podcastkanalen. Wij zijn erg benieuwd of er na de bekendmaking van de shortlist van 2023 weer een nieuwe podcastserie komt.

Podcasts van uitgeverijen

Er zijn meerdere uitgeverijen met een eigen podcast waarin ze hun eigen boeken onder de aandacht kunnen brengen. Hieronder vind je twee podcasts van verschillende uitgeverijen.

Boeken FM

Boeken FM is een podcast van Uitgeverij Das Mag in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Dag en Nacht Media. Je hoort in de podcast Ellen Deckwitz (dichter en recensent), Joost de Vries (schrijver en recensent) en Charlotte Remarque (schrijver en podcastmaker). Om de beurt dragen zij in de podcast een boek aan, dit kan een actueel of relevant boek zijn óf gewoon een ijzersterk boek dat je gelezen moet hebben. De podcasts duren ongeveer een uur, soms iets meer en soms iets minder.

Tip: In de laatste podcast van 2022 hebben ze het over de favoriete boeken van dit jaar. Ook hebben luisteraars van de podcast een lijst gemaakt van hun favoriete boeken van 2022. Pen en papier bij de hand om deze boeken op te schrijven en zelf te gaan lezen! Een van de veelgenoemde boeken is Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Dit boek heeft ook een plekje in de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 bemachtigd!

Achter de letters

Achter de letters is de podcast van Uitgeverij van Gorcum. Deze uitgeverij richt zich voornamelijk op cultuur en historie. Je maakt kennis met verschillende schrijvers en leert meer over het ontstaan en de achtergrond van de boeken.

banner

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.