Op aarde schitteren we even: Kort en van de hak op de tak

Op aarde schitteren we even kopen
€9,00
Bol.com
€9,99
Prijs gecheckt op 19 februari 2024 21:13
Amazon.nl

Op aarde schitteren we even is het poëtisch verwoorde verhaal van Hondje, gegoten in een brief aan zijn moeder. Geboren in Saigon, opgegroeid in Amerika. Oorlog en trauma behoren tot het leven en worden al een aantal generaties doorgegeven. Tijdens het schrijven van deze brief blikt Hondje terug op zijn jeugd, de jeugd van zijn moeder en zijn grootmoeder. We krijgen het verhaal van de oorlog in Vietnam en we krijgen een fractie mee van de rol van geweld, maar ook van het belang van liefde.  

Samenvatting Op aarde schitteren we even

‘Op aarde schitteren we even’ is het debuut van Ocean Vuong. Dat hij in de eerste plaats een dichter is, sluimert door de tekst heen.

Dit boek is een lange brief aan zijn moeder. De hoofpersoon (Hondje, 28) schrijft zijn eerlijke verhaal aan zijn moeder, die niet kan lezen. Tijdens het schrijven van deze brief, haalt hij herinneringen op en slingeren we heen en weer tussen heden en verleden. Hij kijkt vooruit, analyseert zijn familie en zijn eigen jeugd.

Het is het verhaal van een familie die geteisterd is door de oorlog in Vietnam, met alle trauma’s daar natuurlijk bij. Deze trauma’s werken in de verschillende generaties door en geweld is daardoor een welbekend fenomeen, ook voor Hondje. Naar geweld is er ook veel aandacht voor liefde, tussen moeder en zoon, jongeren onder elkaar, moeder en grootmoeder.

Dit boek behandelt verschillende kwesties: oorlog, trauma, PTSS, verslaving, huiselijk geweld, integratie, ras, immigratie en vooroordelen.

De schrijfstijl is erg bijzonder en neigt naar het poëtische. De brief is een zoektocht naar een manier van leven en overleven, het vinden van een eigen weg, ontdekken wat je gelukkig maakt.

‘Op aarde schitteren we even’ bekijken

Over de auteur

Ocean Vuong is in de eerste plaats dichter. Zijn dichtbundel ‘Night Sky with Exit Wounds’ leverde hem de T.S. Eliot Prize op, the Whiting Award, the Thom Gunn Award en tot slot de Forward Prize for Beste First Collection.
Zijn werken worden daarnaast met regelmaat gepubliceerd in vooraanstaande kranten en tijdschriften, zoals The New York Times, The Paris Review en Harpers.

Vuong is geboren in Saigon en opgegroeid in Hartford, Connecticut. Zijn moeder werkte in een nagelsalon en in de fabriek. Na zijn school heeft Vuong eerst geprobeerd om bedrijfskunde te studeren, maar hij stopte hier al vlug mee om Amerikaanse literatuur te gaan studeren.

‘On Earth We’re Briefly Gorgeous’ is vertaald in 39 talen en is momenteel een ware sensatie op alle online platformen.

Probeer ook eens:

Titel: 🇳🇱 Op aarde schitteren we even / 🇬🇧 On Earth We're briefly Gorgeous

Auteur: Ocean Vuong

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Rainbow b.v.

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 7 September 2022

ISBN: 9789041714640

Aantal pagina's : 240

  • Door de opsmuk is het verhaal verdwenen
1

Summary

Ik kan hier gewoon heel weinig mee. Hortend en stotend een verhaal vertellen dat zo gehuld is in opsmuk dat de boodschap bijna niet meer te ontdekken valt. Heen en weer geslingerd tussen gebeurtenissen die in een flits voorbij komen maar eigenlijk ook heel onduidelijk blijven, om denk ik de nadruk te leggen op het gevoel? Juist door deze ondoorzichtigheid kon ik me geenszins verplaatsen in Hondje om de gevoelens mee te beleven. Telkens wanneer je de draad weer opgepakt hebt, begint er weer iets heel anders. Verwarrend. Het boek wil te graag iets groots en belangrijks zijn, terwijl het waarschijnlijk tien keer prachtiger zou zijn wanneer het in eerlijke taal geschreven was. Vanwege de sensatie op Tiktok gelezen: onterechte hype in mijn ogen. Ik ben blij dat mijn exemplaar uit de bibliotheek komt. Mocht je het met me eens zijn, probeer dan ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara.

Pluspunten

Minpunten

  • Vervreemdend
  • Kort en van de hak op de tak
  • Te literair willen zijn
  • Moeilijk om het verhaal te volgen
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.