Rauw – recht uit het hart

Rauw Marjolein hartman recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Rauw. Op 11 mei 2020 werden vijf ervaren surfers, Joost, Sander, Mathijs, Pim en Max, het slachtoffer van een noodlottig incident terwijl ze aan het surfen waren. Een dikke laag schuim, enkele meters hoog, had zich op het wateroppervlak gevormd als gevolg van een grote hoeveelheid algenresten en een ongewoon harde, aanlandige wind. Twee lichamen werden dezelfde dag uit het water gehaald, waaronder het lichaam van Max. De moeder van Max, Marjolein Hartman, heeft een boek geschreven, waarin ze haar worsteling beschrijft in het eerste jaar waarin haar zoon er niet meer is.

Over Rauw – een korte samenvatting

Rauw beschrijft het waargebeurde verhaal over het rouwproces van Marjolein Hartman, die haar zoon Max heeft verloren. Marjolein Hartman deelt haar verhaal als een zoektocht naar houvast en een manier om het leven opnieuw uit te vinden na het tragische verlies van haar zoon Max. Rauw is een boek over de pijn die iedere ouder kan overkomen, maar waar de meeste mensen zich geen raad mee weten. Het behandelt haar worsteling en pijn in haar eerste jaar als moeder in rouw en deelt hoe ze recht voor zijn raap, liefdevol, eerlijk en tegelijkertijd genadeloos omgaat met haar emoties. Het boek gaat ook over de liefde en het toelaten van steun en genegenheid van mensen om haar heen.

Prachtig: De gehele opbrengst van Rauw wordt gedoneerd aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Wij redden mens en dier in nood op zee of de ruime binnenwateren in Nederland. Zij doen dat vrijwillig, onafhankelijk en belangeloos. (lees meer)

In de winkel bekijken

Over het surfdrama in Scheveningen

Het surfdrama in Scheveningen vond plaats op maandagavond 11 mei 2020, toen een groep geoefende zwemmers het water in ging nadat de coronamaatregelen waren versoepeld. Plotseling draaide de wind en hoopte het schuim in zee zich op tot wel een meter of drie hoog, waardoor ademhalen onmogelijk werd. Vijf jonge mannen, waaronder Max, de zoon van Marjolein Hartman, kwamen om in de metersdikke schuimlaag. Na een uitgebreide reddingsoperatie werden vier van hen dood aangetroffen. Op 4 juni 2020 werd het lichaam van Mathijs, de laatste vermiste surfer, gevonden. Dit tragische ongeval, waarbij alle vijf surfers hun leven verloren, was een ongekend drama in Nederland en bracht diepe rouw en verdriet teweeg bij de nabestaanden en de gehele gemeenschap in Scheveningen.

Wie waren betrokken bij het surfdrama?

Het surfdrama in Scheveningen, dat plaatsvond op 11 mei 2020, kostte het leven aan vijf jonge mannen: Joost Bakker (30 jaar), Sander Dikken (38 jaar), Pim Wuite (24 jaar), Max Verheijen (22 jaar) en Mathijs van Dulst (23 jaar).

Meer lezen? Je kan hier een goede reconstructie lezen over het drama en hier meer lezen over de overleden surfers.

Rauw Marjolein Hartman
Onder een Facebookbericht over het surfdrama las ik de opmerking: “De zee geeft, de zee neemt. Maar nu heeft ze heel veel genomen”. Erg treffend.

Twee quotes uit Rauw die mij zijn bijgebleven:

  • Het is zijn verjaardag! En hij wordt niet 23, hij blijft 22! Zijn vrienden worden 23, of zijn het inmiddels al geworden. Max blijft altijd 22.
  • Ik heb mijn zoon niet verloren. Max is dood, maar ik heb nog steeds een zoon. Ik ben de moeder van Max.

Over Marjolein Hartman

Marjolein Hartman is een Amsterdamse vrouw, geboren in 1974. Ze groeide op in een gezin met een sigarenwinkel in Amsterdam-Oost, maar tragisch genoeg werd haar vader tijdens een overval in 1993 doodgeschoten. Samen met haar moeder zette Marjolein de zaak voort. Op 23-jarige leeftijd werd ze moeder van haar zoon Max, en later, toen ze 39 was, kreeg ze een dochter genaamd Ivy uit een tweede relatie.

Recensie Rauw
5

Summary

Het surfdrama dat Nederland op 20 mei 2020 in shock bracht, waarbij vijf jonge en goed getrainde surfers omkwamen door opgehoopt schuim in de zee, liet ook mij niet onberoerd. Ik zat die dag zelf constant op Twitter om het laatste nieuws te volgen van de reddingsactie. Toen ik in Kobo Plus het boek Rauw zag staan, kon ik me er niet direct toe zetten om het te lezen. Een aantal maanden later heb ik dat wel gedaan.

Rauw is een krachtig en ontroerend boek. De schrijfstijl van Marjolein Hartman leest prettig en vlot. Wat mij vooral opviel is de krachtige en totaal eigen wijze waarop Hartman haar verhaal vertelt, rauw en ongefilterd. Ik had het boek dan ook binnen twee avonden uit. Het is een aangrijpend boek, waarin Hartman op een rauwe manier vertelt over het verliezen van haar zoon en de rouwperiode die daarop volgt. Ze leert in dat jaar bij wie ze kan aankloppen, en bij wie juist niet. Ze zeggen wel eens de tijd heelt alle wonden, maar na het lezen van dit boek weet ik niet of dat bij zo’n groot verlies ook zo is.

Pluspunten

  • Meeslepend en vlot leesbaar
  • Krachtige en rauwe vertelstijl
  • Laat een diepe indruk achter

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: